Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Joyce op date met een boek van Greet

op 16 april 2017 door

Vanaf deze maand zal er elke maand een artikel verschijnen hier op We love Crime over een blind date boek ontvangen van een ander lid uit de Hebban Thriller Club van Tien. Greet gaf Joyce De Mythe van Methusalem van Jo Claes

Greet: En toen was het zover, Joyce zou op blind date met een boek van mij. Maar wat geef je een veellezer? Je wil natuurlijk een blij gezicht wanneer dat pakje opengemaakt wordt. Eerst dus maar eens de releaselijst van de maand maart afgespeurd. De Thriller Club van 10 zou elkaar ontmoeten op 18 maart, dus mijn eerste keuze De nieuwe collega (releasedatum 21 maart) viel af. Oh, maar dan halen we toch Het Brussel syndroom in huis, dat boek heeft een prachtige cover en sprong er voor mij echt wel uit. Dat was echter buiten Hebban gerekend, honderd lezers zouden immers op dit debuut getracteerd worden en Joyce viel toch wel in de prijzen! Toen maar in mijn kasten en stapels boeken gedoken. Elk jaar geef ik een doos boeken weg, dus zo'n groot probleem kon dat niet zijn. Dacht ik. Helaas is mijn leeskamer momenteel een grote chaos en eigenlijk wilde ik Joyce geen boek geven dat door mij 'afgekeurd' was. En toen zag ik plots het licht! Ik had in een of andere blog vermeld dat De mythe van Methusalem mijn kennismaking met Jo Claes geweest was, waarna Joyce het boek op 'wil ik lezen' gezet had. Hebbes! Snel in actie geschoten om het boek tijdig in huis te halen. Joyce is nu de (blije?) bezitter van deel 7 in de reeks rond Thomas Berg. Ze zal haar best moeten doen opdat haar verzameling net zo groot wordt als de mijne (10 delen zijn er ondertussen), maar het begin is er. Veel leesplezier, Joyce!

Joyce: Ingepakt in een mooi cadeaupapiertje ontving ik op onze bijeenkomst in `s-Hertogenbosch De mythe van Methusalem van Jo Claes. Greet had de volgende steekwoorden op het pakje geplakt: "Winnaar Gouden Strop", "Leuven" en "Ouder worden" en een lieve groet aan mij geplakt. Aan mij de  taak het boek te raden, wat niet moeilijk was. Het boek stond inderdaad al een tijdje op mijn nog-te-lezen lijst, maar er was gewoonweg nog geen tijd geweest het boek te gaan lezen. Daarom was het zo ontzettend leuk dat ik het boek nu heb gekregen. Zie hier ook de blog onze bijeenkomst met de foto met alle ingepakte blind date boeken.

De mythe van Methusalem is het zevende boek van Jo Claes met Thomas Berg in de hoofdrol, zoals Greet al vertelde. Inmiddels tien delen, maar nog géén één heb ik er gelezen.... Na het dichtslaan van De mythe van Methusalem heb ik daar ontzettende spijt van en is het hoogste tijd voor een snelle inhaalslag. Ik had al in de plaatselijke bibliotheek gekeken en daar was het assortiment Jo Claes niet echt om naar huis te schrijven, dus ik ga nog even kijken hoe ik dit ga doen. Het blijft toch lastig om Vlaamse auteurs in Nederland in de boekhandel en bibliotheek te krijgen. Aan mij zal het niet liggen, ik roep luid: "mensen, ga direct de boeken van Jo Claes lezen!"

Waarom ik zo weg ben van De mythe van Methusalem is het feit dat het boek een thriller is met een spannend plot, maar ook vooral inhoudelijk diepgang heeft. Opera`s van Verdi, Puccini en Gounod, componist Mozart, maar ook Oscar Wilde`s The Picture of Dorian Gray spelen een rol in de ontknoping van het boek. Rechercheur Thomas Berg is een ontwikkelde man, een mooi karakter geschapen door Jo Claes. Er is veel meer in het leven voor hem naast het recherchewerk en dat heeft een zeer positieve invloed op zijn kwaliteiten als speurder. In zijn hoofd worden de nodige verbanden gelegd ter oplossing van de ingewikkelde zaak. Losse eindjes worden met elkaar verbonden en als het gevoel goed is, leidt dit tot de oplossing.

Zelfs de misdaad in De mythe van Methusalem heeft geen simpel onderwerp. Zoals de titel van het boek al een beetje aangeeft, wordt er verhaalt naar Methusalem. In Genesis 5:27 wordt geschreven dat hij maar liefst 969 jaar oud is geworden. Ook zijn familieleden bereikten zeer hoge leeftijden. Op een lab in Leuven blijkt er al jaren lang een stamcelonderzoek gaande zijn om mensen misschien niet de leeftijd van Methusalem te laten bereiken, maar wel langer te laten leven. Rond dit onderzoek is het een beetje schemerig, zeker als het hoofd van het lab de dood vindt. Men gaat uit van een natuurlijke dood, maar zijn vrouw komt naar Thomas Berg met haar wantrouwen.

En wat mooi zijn de titels van de hoofdstukken, alsof je een opera of toneelstuk ervaart: "voorspel", "eerste bedrijf", "tweede bedrijf" etc en "naspel". Mooie benaming ook de afdeling waar Thomas Berg werkt: "dienst geweld". Het was vanaf de eerste bladzijden genieten van dit boek. Ik heb er nog negen te gaan en hopelijk stopt Jo Claes nog lang niet met schrijven. Meer voor mezelf en misschien ook wel voor jullie is dit de volgorde van de boeken met Thomas Berg in de hoofdrol:

De zaak Torfs
De blinde vlek
Dood in December
Het oog van de naald
Tot de dood ons scheidt...
Getekend vonnis
De mythe van Methusalem
Vermoorde onschuld
Voor wie de klok slaat
Over elk vergeten heen

Greet, ik ben overtuigd! Ik heb ook Jo Claes definitief ontdekt door het lezen van De mythe van Methusalem. Zeer bedankt! Deze veellezer heeft een nieuwe auteur ontdekt en nog wel uit jullie Vlaanderen. 

Mijn recensie lees je hier

Groetjes
Joyce




Reacties op: Joyce op date met een boek van Greet

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jo Claes

Jo Claes

Jo Claes (1955) is een Vlaamse auteur, en daarnaast leraar Engels en Nederlands....