Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Thriller Club bezoekt Spanje

op 14 oktober 2018 door

Tien maanden lang zetten we een Europees land in de kijker. Bij de selectie van de landen hadden we één criterium: er moesten tien vertaalde thrillerauteurs te vinden zijn. De Thriller Club leest in de periode januari-mei en juli-november elke maand tien boeken van tien verschillende auteurs. We lezen zowel heel bekende namen als nobele onbekenden.

Deze maand reizen we af naar het warme Spanje. En om die reis rond te krijgen was geen makkelijke opgave. Gelukkig hebben we een ervaren reisagente kunnen regelen, ene Soraya Vink, die flink wat vertaalde Spaanse thrillerauteurs wist op te lepelen. Maar zelfs als je eenmaal op pareltjes van plaatsen (auteurs) gewezen bent, blijkt het vinden van de juiste route om tijd in/met het plaatsje door te brengen de volgende uitdaging. De bibliotheek bracht ook ditmaal voor een aantal van ons uitkomst. We willen hierbij even vermelden dat een aantal van de genoemde boeken in ons taalgebied als roman door het leven gaan, terwijl ze in Spanje als thriller uitgebracht werden. 

Voor wie naast de door ons gelezen thrillerauteurs nog meer wil weten over boeken uit allerlei genres uit het zonnige Spanje, kan hier terecht in het artikel van de Reading Challenge 2017.

De drie Maria's - Lluis Llach

Reading Challenge categorieën: #7 Een boek met een getal in de titel, #24 Een historische roman, #34 Een boek met een naam in de titel, #43 Een boek waarin religie een rol speelt, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Locatie: Pous (Catalonië) 

Korte inhoud: In dit boek volgen we de vrouwen die het landgoed La Principal in Pous drie generaties lang bestuurden. De drie Maria's hebben elk hun eigen krachten en zwaktes. Waar de ene zwichtte onder het genot van eten, verloor de andere zich in de liefde. Ten tijde van Maria Magí, de tweede Maria, wordt er een dode man voor de deur van La Principal gevonden. Het mysterie rond 'De moord van La Principal' begint en inspecteur Recader wil de onderste steen boven krijgen. Hij moet en zal ontdekken wie de moord heeft gepleegd, ook al trapt hij dan op de tenen van de gevestigde orde.  

Mening Evy**: Laat ik starten met te zeggen dat dit boek geen echte thriller is. Een spannende roman, die het mysterie rond de moord op Ricard Nebot probeert op te lossen, kan ik het eventueel nog noemen. Er zit absoluut geen snelheid in het verhaal en dat is meteen ook mijn grootste struikelblok. Mijn tweede struikelblok is de archaïsche schrijfstijl. Die twee zaken passen op een vreemde manier wel goed bij elkaar en als je van historische verhalen houdt, dan bevalt dit boek misschien wel beter. Ik had gewoon erg veel moeite om de Maria's uit elkaar te houden door de vele tijdssprongen die worden gemaakt. De derde Maria komt overigens amper aan bod en doet er bijna niet toe. De meest interessante momenten bevinden zich in de verhaallijn van inspecteur Recader. De manier waarop hij zijn onderzoek voert, zonder daarbij rekening te houden met klasse en stand, is zeker 'amusant' te noemen en daar werd ik wel nieuwsgierig door. Toch was het niet genoeg om mijn aandacht de hele tijd vast te houden.

Het Woud - Eugenio Fuentes

Reading Challenge categorieën: #11 Een boek van tien jaar of ouder

Locatie: Extremadura-regio, Madrid  

Korte inhoud: De mooie schilderes Gloria García Carvajal wordt tijdens een wandeltocht door het bosrijke El Paternóster vermoord. Privédetective Ricardo Cupido krijgt van haar vriend, advocaat Marcos Anglada, de opdracht haar moordenaar te vinden. Hij werkt samen met de Guardia Civil en vermoedt dat iemand uit haar nabijheid de moord heeft gepleegd. Als vlak daarna een vrouw op identieke wijze en in hetzelfde gebied wordt vermoord, gaat die theorie niet meer op. Cupido wordt van zijn opdracht ontheven, maar omdat hij de zaak toch wil oplossen, gaat hij door met zijn onderzoek.  

Mening Kees ****: Fuentes is er sterk in om een beeldende beschrijving te geven van de misdaad en de omgeving. Hierdoor wordt het verhaal erg realistisch. Het woud is geen misdaadverhaal dat een zinderende spanning heeft, eigenlijk is die grotendeels zelfs afwezig. Het is vooral een rechttoe rechtaan verhaal waarin een aantal moorden opgelost moet worden. Maar het is boeiend, het intrigeert. Cupido is een interessant personage, wars van poespas en buitengewoon sympathiek. Een aantal andere personages heeft hun eigenaardigheden en dat maakt ze bijzonder. In soms mooi geformuleerde zinnen wist Fuentes mij aan zich te binden. En dit ondanks het ontbreken van verrassingen, de enige daarvan was te vinden in de ontknoping. Ik vond Het woud in ieder geval origineel en anders dan andere misdaadverhalen in zijn soort.

Dodelijke zomer - Antonio Hill

Reading Challenge categorieën: #6 Een eerste deel uit een serie,  #11 Een boek van tien jaar of ouder  

Locatie: Barcelona  

Korte inhoud: Rechercheur Héctor Salgado keert terug in Barcelona na een gedwongen vakantie in verband met een totaal onverwachte mishandeling. Direct wordt hij betrokken bij wat een zelfmoordzaak lijkt. Héctor heeft direct zijn twijfels en gaat op onderzoek uit samen met de jonge agente Leire Casto. De door hem mishandelde man is plotseling in het niets verdwenen en iemand lijkt het op Hector gemunt te hebben. Lukt het hem de dader(s) te vinden?    

Mening Joyce ***: Dodelijke zomer begint veelbelovend en is direct interessant, dit zet zich echter helaas niet door en het verhaal kabbelt een beetje voort. Het is enigszins statisch en er is maar weinig actie in het verhaal. Het persoonlijke leven van zowel Hector als de jonge agente Leire neemt een flink gedeelte van de bladzijden in beslag en zeker het verhaal van Leire voegt niets toe aan het boek. Antonio Hill besteed iets te veel aandacht aan zijn karakters in deze psychologische thriller en dat gaat ten koste van de spanning. Op het einde is er iets meer actie, maar dat maakt het eerdere missen niet meer goed.  

Donker geheim - Elia Barceló

Reading Challenge categorieën: #23 Een boek dat een verhaal in een verhaal is, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Locatie: Zuidoost-Spanje (Alicante, Santa Pola), Mallorca (Palma)   

Korte inhoud: Ooit waren ze een vriendinnengroep - en samenzweerders. Maar een moord uit het verleden en een zelfmoord in het heden zullen hun levens drastisch veranderen. Filmregisseur Rita krijgt een verzoek van haar beste vriendin Lena om haar in Spanje te ontmoeten. Als Rita in Lena's appartement komt, blijkt deze dood te zijn. Lena heeft een briefje achtergelaten waarin zij naar het verleden verwijst, een verleden dat Rita als geen ander kent. Ze beseft dat het onderzoek van de politie grote gevolgen voor haar en haar vroegere vriendinnen zal hebben: de onthulling van de leugens waarop zij allen hun leven hebben gebouwd.   

Mening Greet ****: Prachtig boek! In de bieb staat het bij de thrillers, de uitgever ziet het als een roman. Voor beide valt wat te zeggen: het boek is opgebouwd zoals vele thrillers, er wordt geswitcht tussen heden en verleden, waarbij in het verleden iets gebeurd is dat grote invloed heeft op het heden. Daarnaast is het zeer mooi geschreven, de auteur neemt de tijd voor langere, vertellende stukken, iets wat de thrillerlezer pur sang minder zal weten te waarderen maar de romanliefhebber des te meer. Boeiende, goed uitgewerkte personages, ook daar heeft Barceló voor gezorgd. Het verhaal zit ontzettend goed in elkaar en op het einde zijn er geen losse draadjes. De spanning is gedoseerd, je zit niet op het puntje van je stoel, het boek is het best als 'spannende roman' te omschrijven. Ik heb uitermate genoten van Donker geheim  

Beschermengel - Dolores Redondo

Reading Challenge categorieën: #42 Een boek waarin weer of klimaat een rol speelt, #25 Een boek met diversiteit  

Locatie: Baskenland, Pamplona, Elizondo  

Korte inhoud: Inspecteur Amalia Salazar en onderinspecteur Jonan Exaide worden opgeroepen bij een moord op een jong meisje Ainhoa. Het slachtoffertje is niet alleen vermoord, maar ook haar kleren zijn opengesneden, verder heeft ze een stuk cake op haar buik en ligt ze uitgestald, voorzien van kaarsjes. Tijdens het onderzoek blijkt ze niet het eerste slachtoffer te zijn, dat is Carla Huarte. Beide moorden zijn in de buurt van elkaar gepleegd. Het lijkt erop dat er een seriemoordenaar bezig is. Aan de inspecteurs de taak om de dader te vinden voor hij weer toeslaat.  

Mening Elly ****: Ik vind de schrijfstijl van Dolores Redondo erg goed. Het verhaal heeft spanning en couleur locale door de goede beschrijvingen van de ondoordringbare bossen, de vermeldingen van de vindplaats, enzovoort. Er zijn veel plaatselijke uitdrukkingen die achter in het boek vermeld staan. Doordat ik het boek via Kobo-plus op mijn e-reader las, was dat wel een obstakel. Ik besloot niet te bladeren en zelf te bedenken wat deze uitdrukkingen moesten voorstellen. Door de snel op elkaar volgende moorden, ging ik als lezer bedenken wie de moordenaar zou zijn. Ik werd toch even op het verkeerde been gezet. Het boek is me goed bevallen en ik ga in de nabije toekomst meer van deze auteur lezen.

Meisjes vermist - Agustín Martínez

Reading Challenge categorieën: Geen categorie

Locatie: Monteperdido

Korte inhoud: In het bergdorpje Monteperdido, dat onder de dreigende toppen van de Spaanse Pyreneeën ligt, verdwijnen op een dag twee elfjarige meisjes. Ze zijn nooit meer gezien. De hechte gemeenschap van het dorp lijdt onder het verlies van Ana en Lucia. Vijf jaar later wordt er een gecrashte auto in een ravijn gevonden. In die auto vindt de politie de nu zestienjarige Ana naast het lijk van een man. Ze is gewond en in shock, maar ze leeft. Waar is Lucia? Leeft ze nog? Commissaris Sara Campos heropent de zaak. Een wanhopige zoektocht naar Lucia begint. Onder de inwoners van Monteperdido groeien de verdenkingen ongebreideld: was de dader een vreemde, of een van hen?

Mening Karina **: Voor mij is dit geen thriller, maar een roman met een spannend tintje. Meisjes vermist schept een geloofwaardig beeld van een gesloten gemeenschap en van de wijze hoe de bewoners met elkaar samenleven, ook in moeilijke tijden. Maar van een boek dat als thriller op de markt wordt gezet, verwacht ik ook minstens een goeie spanningsboog en die ontbrak volledig mijns inziens. Dit maakte het lezen voor mij er niet makkelijker op en ik legde met het grootste gemak mijn e-reader aan de kant als ik ineens bedacht dat ik nog iets anders moest doen. De weinige spannende elementen die er in zaten, waren vaak met enkele regels alweer voorbij. Nu denken mijn medelezers van de Thriller Club veel positiever over dit boek, dus mocht je meer meningen willen, lees dan ons duimpjesverslag uit december 2017.

Het strand van de verdronkenen - Domingo Villar

Reading Challenge categorieën: #23 Een boek dat een verhaal in een verhaal is, #39 Een boek waarin muziek een rol speelt 

Locatie: Vigo, Panxón, Monteferro en Aguiño (provincie Galicië) 

Korte inhoud: Op een mistige herfstochtend spoelt in de haven van een klein vissersdorpje in het noordwesten van Spanje het lijk van een visser aan. Inspecteur Leo Caldas van het hoofdkwartier in het nabijgelegen Vigo wordt gevraagd om de zaak, die een duidelijk geval van zelfmoord lijkt te zijn, te onderzoeken. Maar al gauw komen er details aan het licht die van de routineklus een complex moordonderzoek maken. Zonder getuigen en zonder dat er maar een spoor is van de roeiboot van het slachtoffer, probeert de laconieke Caldas de waarheid boven water te halen. Dat blijkt geen makkelijke opgave als de dorpsbewoners zo wantrouwend zijn tegenover buitenstaanders en er al helemaal niet happig op zijn om hun verdenkingen uit te spreken. Als inspecteur Caldas op zijn eigen nuchter wijze door die weerbarstige houding heen heeft weten te breken en hij zich in het maritieme leven van het dorp begeeft, ontdekt hij een verontrustende, decennia oude zaak van een schipbreuk en twee mysterieuze verdwijningen. Het strand van de verdronkenen is een ijskoud verhaal van geweld, afpersing en wraak dat al vele lezers in Europe gegrepen heeft.  

Mening Chantal ****: Het verhaal begint heel rustig en alle personages worden langzaamaan voorgesteld. Het verhaal kabbelt wat voort. Op een gegeven moment komt de spanning bovendrijven en wil je verder lezen om te weten wat er komen gaat. Het is geen echte thriller, wel een spannend verhaal met onderhuidse spanning. Op het laatst wordt het zelfs heel erg spannend, omdat je weet dat er wat aan zit te komen. Je weet alleen niet wat. Hierdoor wil je blijven lezen. Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen.  

Het Geheim van Vesalius - Jordi Llobregat

Reading Challenge categorieën:#24 Een historische roman, #34 Een boek met een naam in de titel

Locatie: Barcelona

Korte inhoud: Ten tijde van de Wereldtentoonstelling van 1888 in Barcelona keert Daniel Amat, een jonge professor, terug naar de stad in verband met het overlijden van zijn vader.  In Barcelona raakt hij ongewild betrokken bij een reeks moorden op jonge meisjes. Daniël gaat op zoek naar de moordenaar. Tegelijkertijd zoeken een student en een journalist, die naarstig op zoek is naar een scoop, naar het manuscript van Vesalius. Uiteindelijk komen de drie mannen samen en ontstaat er een boeiende zoektocht naar het manuscript. Er is echter nog een kaper op de kust...

Mening Gert **** : Het lezen van dit boek was voor mij echt een genoegen. Voor mij was Jordi Llobregat een grote onbekende, maar ik ben blij dat ik hem als schrijver van dit meesterwerk heb ontdekt. Hoewel dit boek onder de categorie 'roman' geplaatst moet worden, bevat het ook voldoende spanningselementen om een fervent thrillerlezer een flink aantal uren leesplezier te bezorgen. Met name het stillistisch hoogstaande taalgebruik, gecombineerd met mysterieuze scènes en veel intrige, sprak mij bijzonder aan en zorgde ervoor dat ik mij als lezer volkomen in de sfeer van de negentiende eeuw kon verplaatsen. De vaak gehoorde vergelijking met de andere grote Spaanse auteur Carlos Luis Zafón is volkomen te begrijpen en volstrekt terecht. Het geheim van Vesalius is een aanrader voor de echte fijnproever.

De stem van de doden - Julián Sánchez

Reading Challenge categorieën: Geen categorie

Locatie: Barcelona  

Korte inhoud: In een appartement in het centrum van Barcelona worden de lichamen van vier personen gevonden. Het lijkt erop dat er een vreselijke slachting heeft plaatsgevonden. Het is een compleet raadsel hoe de moordenaar is verdwenen uit het appartement. Geen enkel spoor wordt gevonden en het lijkt erop dat de moordenaar in het niets is verdwenen. De lijkschouwer vermoedt dat de moorden zijn gepleegd door één persoon. Ook ontbreken afweerwonden, bewijzen van kneveling of bedwelming. Rechercheur David Ossa staat voor een raadsel.

Mening Joyce ****: De stem der doden is geen standaard thriller. De spanning in het boek is meer onderhuids en zit niet in de actie. Welke gebeurtenissen spelen zich af in de realiteit en welke enkel in het hoofd van David Ossa? Het verhaal was fascinerend om te lezen, je kon als het ware in het hoofd van David Ossa duiken. Het verhaal begint direct vol actie en laat gruwelijke details niet onbenoemd. Per hoofdstuk wisselt het oogpunt van de verteller. Deze wisselingen laten het verhaal van alle kanten zien en maken dat je David Ossa goed leert kennen. Op het einde van het boek nemen de perspectiefwisselingen af en is voornamelijk David aan het woord. Dit helpt om de intensiteit in het verhaal te verhogen en de spanning te laten groeien tot de ontknoping.

Vals beschuldigd - Victor del Árbol

Reading Challenge categorieën: #29 Een boek dat zich afspeelt in een oorlog, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden  

Locatie: (voor een deel in) Barcelona 

Korte inhoud: María, een succesvolle advocate, lijdt aan een terminale ziekte. Voor zij zal sterven wil ze in het reine komen met haar geweten. In een zaak die haar landelijke bekendheid bezorgde, heeft zij een onschuldige achter de tralies gebracht. Hiermee bleef de echte misdadiger op vrije voeten. Het verhaal over de misdaad neemt de lezer mee naar het verleden, naar de tijd van de Spaanse Burgeroorlog. De kinderen van nu betalen de prijs voor de misdaden die hun ouders tijdens de oorlog begingen. Lukt het María om de waarheid boven tafel te krijgen en de juiste misdadiger te straffen?  

Mening Silvia ****: Het was even inkomen voor me, maar toen ik eenmaal de schrijfstijl van Victor del Arbol en de sfeer van het verhaal te pakken had, was ik verkocht. Wat een mooi in elkaar gezet boek. Onderhuidse spanning is constant voelbaar. Families die ogenschijnlijk vreedzaam met elkaar leven worden verdeeld door moord, intimidatie, liefde en ambitie. Del Arbol laat heden en verleden moeiteloos in elkaar overlopen. Alles sluit aan. Elk draadje wordt afgehecht. Voor mij was het een eerste kennismaking met deze auteur en een hernieuwde met de Spaanse Burgeroorlog. Ik weet veel te weinig van deze periode, hoog tijd dat ik hier meer over ga lezen. Helaas niet in boeken van deze auteur, Vals beschuldigd is immers het enige boek van hem dat in het Nederlands is vertaald. Misschien een goeie reden om Spaans te gaan leren?

Conclusie: Met slechts tweemaal 2 sterren, eenmaal 3 sterren en verder uitsluitend 4 sterren kunnen we concluderen dat Spanje zeker wat te bieden heeft. Las jij al eens een boek van een Spaanse auteur, mogelijk één die wij gemist hebben, of ben je door onze tips overgehaald om er eentje aan je Reading Challenge toe te voegen? Wij horen het graag!

Veel leesplezier, 
Karina namens de Thriller Club 



Reacties op: De Thriller Club bezoekt Spanje

Meer informatie

Gerelateerd