Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De vrouw in de blauwe mantel - Deon Meyer

op 23 juni 2017 door

Zoals al eerder op onze blog te lezen viel, was de schrijver van het geschenkboekje van de spannende boeken weken 2017 dit jaar Deon Meyer. Wij als echte thrillerfans wilden natuurlijk zelf beoordelen of Deon Meyer een terechte keuze was om een kort spannend verhaal af te leveren. Dus namen oudgedienden Elly, Joyce, Fany, Greet, Kees, Chantal, Karina en nieuwe leden Tessa en Evy De vrouw in een blauwe mantel ter hand om deze van een duimpje te voorzien. Lukt het Meyer om allemaal duimen omhoog te krijgen?

Kaapstad, Zuid Afrika. Rechercheurs Bennie Griessel en Vaughn Cupidon werken bij de afdeling ernstige delicten, ook wel "de valken" genoemd, van de politie van kaapstad. Ze krijgen een zaak toebedeeld die niemand anders wil en die al 96 uur oud is. Antiek, voor een moordonderzoek. Iemand heeft het lichaam van een vrouw bewerkt met bleekwater en daarna over een muur gedrapeerd, boven aan Sir Lowry's Pass. De zaak van het Gebleekte Lijk biedt slechts twee minieme aanknopingspunten, maar Griessel en Cupido zijn niet anders gewend...

2cc7337f320e7a911fde21f61346e943.jpgElly: Ooit in een grijs verleden heb ik Duivelspiek en Feniks gelezen. Ik had dan ook wel verwachtingen van dit boek. Ik ben ook enthousiast aan dit boek begonnen en vond het een aardig verhaal, toch miste ik iets. Ik weet dat ik de boeken toen heel goed vond en dit viel een klein beetje tegen. Dat zou kunnen komen omdat het verhaal uiteraard kort is. Ik heb deze periode van het spannende boek een aantal boeken van Deon Meyer gekocht en ga die zeker met veel plezier lezen. Voor mij krijgt het geschenkboekje wel een duim omhoog omdat het nog steeds leuk was om te lezen.

2cc7337f320e7a911fde21f61346e943.jpgKees: De vrouw in de blauwe mantel, het klinkt als een titel uit de Maigret-serie van de bekende Franse schrijver Georges Simenon. Schijn bedriegt, want het is niets meer of minder dan het geschenkboekje van de Spannende Boekenweken 2017 en het is geschreven door Zuid-Afrika's successchrijver Deon Meyer. Op voorhand kan het dan eigenlijk niet meer stuk en moet het goed zijn. Maar niet gelezen is niet geoordeeld natuurlijk. In het eerste hoofdstuk weet Meyer al een goede sfeerimpressie te geven. En dat niet alleen, want het hoofdstuk zorgt al meteen voor een goede dosis spanning. Dat belooft wat voor het restant. En ja hoor, het is, hoe weinig bladzijden het boekje ook heeft, een echte Deon Meyer-thriller. Heerlijke dialogen tussen Griessel en Cupido, spitsvondigheden en een goed gedoseerde hoeveelheid humor. Daarnaast is het zo goed als niet te merken dat dit duo ook in Meyer's andere boeken voorkomt. Een paar summiere aanwijzingen, maar De vrouw in de blauwe mantel is uitstekend zelfstandig te lezen. Precies zoals het hoort in een geschenkboekje. Meyer is in zijn toch wel moeilijke taak geslaagd om in een beperkt aantal woorden een volledig, spannend en boeiend verhaal te schrijven. Een verhaal om van te smullen.

2cc7337f320e7a911fde21f61346e943.jpgEvy: Aangezien dit mijn eerste kennismaking is met Deon Meyer (Ik heb thuis wel nog Koorts liggen, ongelezen) ben ik onbevooroordeeld dit boek ingegaan. Nu kan ik me voorstellen, als je normaal boeken van 350+ bladzijden uit je mouw schudt, dat dit boek schrijven een heel andere ervaring is. En dat is het ook voor de lezer... Het tempo in het boek ligt hoog, en dat is nodig want het is maar een dun boekje. Alleen ligt het tempo zo hoog en komen er toch vrij veel personages voorbij, dat je als Deon Meyer-newbie toch wel de kluts kwijtraakt soms. Niettemin is het plot goed opgebouwd en past alles precies in elkaar. Je beleeft als lezer echt plezier in het meedenken met de rechercheurs. De schrijfstijl is prettig en leest erg vlot. Ik moest wel erg wennen aan het gebruik van lokale en Engelse termen zoals brother, sieur,... En toen ik eraan gewend was, toen was het boek uit natuurlijk! Dus dit smaakt absoluut naar meer van hetzelfde, maar het was wel een beetje 'inkomen'...

2cc7337f320e7a911fde21f61346e943.jpgTessa: Voor mij was dit nog maar mijn tweede Deon Meyer, na Icarus afgelopen maand. Wat een goed duo zijn Bennie Griessel en Vaughn Cupido! Het leuke in dit dunne boekje is de link met Nederland, door een onbekend schilderij van Carel Fabritius: De vrouw in de blauwe mantel. Verder is het knap dat het Meyer is gelukt in een kleine honderd pagina's een goed plot, met spanning en verrassende wendingen, neer te zetten. En dan daarnaast ook nog ruimte te hebben voor de liefdeslevens van de heren Griessel en Cupido. Een compleet verhaal dus, en wat mij betreft geslaagd. Jammer alleen dat het schilderij niet echt bestaat... 

2cc7337f320e7a911fde21f61346e943.jpgJoyce: Na een aantal bladzijden heeft Deon Meyer je al helemaal in het verhaal getrokken. Zuid Afrika en de omgeving worden door Deon Meyer op kenmerkende, heldere wijze neergezet. Zeer aantrekkelijk en duidelijk, alsof je zelf met Bennie Griessel en Vaughn Cupido meeloopt. De vrouw in de blauwe mantel is een dun boekje van 95 bladzijden, maar alles wat een thriller moet bevatten is aanwezig. Het is een compleet verhaal: spanning, goede karakters en dosis psychologie zijn verwerkt in een origineel verhaal. De schrijfwijze van Deon Meyer is als altijd top. Erg leuk is dat het schilderij de Nederlandse schilder Carel Fabritius de hoofdrol heeft in het verhaal en er een mooie link wordt gemaakt naar Nederland. Het doet me beseffen dat Bennie Griessel mijn favoriete Deon Meyer-karakter is, hij blijft me intrigeren en is een fantastisch speurder. Voor wie het nog niet doorheeft, mijn duim gaat absoluut omhoog voor De vrouw in de blauwe mantel. Een groot compliment voor Deon Meyer, het boekje is met afstand een van de betere geschenkboekje die ik heb gelezen. Het gelimiteerde aantal bladzijden was voor Deon Meyer absoluut geen belemmering om een compleet verhaal te schrijven.

2cc7337f320e7a911fde21f61346e943.jpgGreet: Zal hij het klaarspelen om in minder dan 100 bladzijden een boeiende thriller te schrijven? Dat was de vraag en het antwoord is 'ja, absoluut'. Deon Meyer is het nog niet verleerd, zijn personages Bennie Griessel en Vaughn Cupido raken bij mij de juiste snaar. Ook de andere personages komen, ondanks hun kleinere bijdragen, goed uit de verf. De vrouw in de blauwe mantel is een logisch opgebouwd en goed gestructureerd verhaal. Het kent een goed plot, een verrassende ontknoping en is lekker spannend. Geen probleem wanneer je dit boekje als kennismaking met de Bennie Griessel-reeks leest, het kan perfect los van de andere boeken gelezen worden. Ik ben ronduit positief over het geschenkboekje van de Spannende Boeken Weken. Meer van dat alsjeblieft.

2cc7337f320e7a911fde21f61346e943.jpgFany: Mijn eerste indruk van dit geschenkboekje was: Mooie cover maar dun, waren de vorige edities ook zo? Ik begon te lezen en in het begin moest ik wennen aan de schrijfstijl. Engelse begrippen tussen Nederlandse zinnen. Soms rare uitdrukkingen, waarschijnlijk allemaal omdat de boeken vertaald zijn uit het Afrikaans. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit (denk ik toch) Deon Meyer zijn boeken las, dus ik kan niet vergelijken. Toch werd ik stilaan meegenomen in het boek . De humor vond ik ook verfrissend en ik wou toch weten hoe het verhaal verder ging. Uiteindelijk had ik, toen ik het boek dichtsloeg, een fijne vakantiethriller gelezen, niets meer of minder. Het boekje blinkt niet uit in originaliteit, maar de personages en de Afrikaanse sfeer zijn goed neergezet. Natuurlijk is er een moord die opgelost moet worden, maar rond deze moord wordt een verhaal geschreven over meer dan alleen de dood. Voor mij is dit boekje een leuk extraatje dat vlot wegleest. Misschien ben ik nu na dit verhaal toch wel wat nieuwsgieriger om Deon Meyer zijn karakters uit zijn boeken beter te leren kennen. 

2cc7337f320e7a911fde21f61346e943.jpgKarina: Ik had al eerder een boek van Deon Meyer gelezen en wist enkel nog dat de schrijfstijl niet helemaal mijn dingetje is. Maar met zo'n leuk cadeautje in de weken van het spannende boek wilde ik natuurlijk wel weten wat Meyer ervan gebrouwen had. Zijn schrijfstijl is nog steeds de mijne niet, ik had wat moeite met in het verhaal komen door het wisselen tussen het gebruik van dialogen en een alleswetende verteller in dezelfde alinea. Maar dit doet weinig af aan de complimenten voor Meyer om in zo'n klein aantal pagina's toch een compleet en boeiend verhaal te passen. 

2cc7337f320e7a911fde21f61346e943.jpgChantal: Het verhaal gaat over Bennie Griessel die de moord van de vrouw in de blauwe mantel krijgt. Het gaat om een paar dagen oude moord die niemand meer wil hebben, omdat hij moeilijk op te lossen is. Deon Meyer heeft dit boekje geschreven in opdracht van de CPNB voor de Spannende Boeken Weken 2017. Omdat het in opdracht was van het CPNB heeft hij een Hollands tintje aan het verhaal gegeven. De vrouw in de blauwe mantel is een Amerikaanse die in Nederland woont. Zij is expert in de schilderijen van Hollandse meesters. Wat deed zij in Zuid-Afrika? Wie heeft haar vermoord? Ik vind het heel knap van Deon Meyer, die normaal lekkere dikke pillen schrijft, dat hij nu een compleet verhaal heeft gemaakt in maar 95 bladzijden. Het is een lekker vlot, spannend verhaal compleet met plottwist. Het zit goed in elkaar. Als je nog geen kennis hebt gemaakt met Bennie Griessel, dan ga je nu zeker ook alle andere boeken lezen om hem beter te leren kennen. 

Zoals duidelijk mag zijn steken wij onze duim in de lucht voor dit korte verhaal van Deon Meyer. Maar nu zijn we natuurlijk wel nieuwsgierig hoeveel van jullie hun duimp omhoog of omlaag steken voor De vrouw in de blauwe mantel?



Reacties op: De vrouw in de blauwe mantel - Deon Meyer

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Deon Meyer

Deon Meyer

Deon Meyer  (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) is de internationale bestsellerauteur van...