Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Debutantenspanning

op 24 juni 2019 door

Tja, wat is dat nou, debutantenspanning? Is dat de spanning die de debutant ervaart als hij of zij toeleeft naar dat moment dat zijn of haar thriller daadwerkelijk uitkomt of is de spanning die door ons, lezers, gezocht wordt in een thriller? Waarbij je, als auteur, met een debuut thrillerlezers wel gelijk aan je wil binden? Op Hebban staat de week van 24 tot 30 juni in het teken van de debutant, uiteraard in de breedste zin van het woord. De Thriller Club heeft ervoor gekozen om een aantal thrillerdebuten in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten, hoewel het met de huidige temperaturen en zonneschijn ook wel lukt om van die fictie realiteit te maken.

Toch was het dit jaar niet zo makkelijk om te kiezen welke debuten we hier zouden benoemen. Een aantal debuten kreeg al flinke aandacht en voor andere debuten geldt weer dat we er, vanwege de Hebban Debuutprijs, niks over kunnen zeggen. Maar de volgende vijf debuten kunnen we gelukkig wel even onder aandacht brengen. 

Elandsoog - Esther Quatfass

Korte inhoud: Sinds Christian zijn bivakplek op het eiland Elandsoog moest opgeven, houdt hij de nieuwe bewoners Ivan en Zahra nog steeds in de gaten. Hij is ervan overtuigd dat Ivan meer op zijn kerfstok heeft, zeker wanneer zijn vriend op een van hun heimelijke bezoekjes aan het eiland wordt doodgeschoten. In een poging om zijn eigen onschuld te bewijzen, moet Christian de waarheid aan het licht brengen. Maar Ivan sluipt niet als enige door de Zweedse bossen. En wie houdt uiteindelijk wie in de gaten?

Evy las Elandsoog 
Elandsoog is geen thriller boordevol actie. Natuurlijk zijn er kernmomenten waarbij er snelheid aanwezig is en waar de acties van de personages voor zichzelf spreken, maar toch is het overgrote deel van het boek vrij traag en eerder gevoelig. Dat heeft vooral met de schrijfstijl van Quatfass te maken. Uit die stijl wordt ook duidelijk dat het een debuut is, want je voelt als lezer het 'zoekerige' heel erg. Er is wat afwisseling tussen meer poëtisch taalgebruik en het wat sobere, dat voornamelijk in het begin van het boek terug te vinden is. Een echte thrillerlezer, die niet snel een roman zal lezen, gaat waarschijnlijk een spanningstekort ervaren maar aan de andere kant slaagt de auteur er wel in om een zeer bijzondere sfeer te scheppen. Ik ben in ieder geval erg benieuwd geworden wat Quatfass in de toekomst nog meer uit haar mouw zal schudden. Van mij kreeg het boek drie sterren. 

Cody - Bernice Berkleef

Korte inhoud: Jelka schrikt zich dood als het bedje waar haar zoontje Cody hoort te liggen leeg is. Ze raakt vervolgens helemaal in paniek als ze van de politie hoort dat haar partner Oscar zich op die bloed­hete dag op het bureau gemeld heeft met in de de Maxi-Cosi hun zoontje Cody. Over de toedracht mogen ze haar niks vertellen. Jelka probeert te bevatten wat er gebeurt en probeert terwijl Oscar wordt vastgehouden op het bureau antwoorden te vinden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer vragen ze heeft. Kan ze haar man nog vertrouwen? Of wil iemand anders hen iets aandoen? En waarom?

Jeanet las Cody
Eerlijk gezegd sprak het boek Cody mij in eerste instantie niet aan, geen idee waarom, maar misschien omdat het gaat om de moeder die bij het bedje van haar kindje komt en dit leeg blijkt te zijn. Ik moet er niet aan denken dat zoiets je overkomt. Maar toch de stoute schoenen aangetrokken en begonnen. En daar heb ik geen spijt van gehad. Als je denkt te weten hoe het zit, blijkt het toch weer anders. Je leeft met iedereen mee en dan is het einde totaal anders dan wat je kon verwachten. Een thriller die je niet weg kan leggen en waarbij je alleen maar door wilt lezen. Het verhaal wordt vanuit verschillende personen verteld; Jelka, haar partner Oscar en haar moeder en met fragmenten uit het dagboek van Nadine. Het leest heel vlot en je wordt echt het verhaal ingezogen, na één bladzijde gelezen te hebben kan je maar één kant op en dat is naar het einde. Ik heb er spijt van dat ik dit boek niet eerder gelezen had, want wat een debuut is dit en dat waardeer ik dan ook met vijf sterren.

Onderspit - Per-Anton Olsson

Korte inhoud: Om een beetje rust in zijn hoofd te vinden van alle songteksten die daar ronddwarrelen, gaat Stendert Sadowski naar een afgelegen Bed & Breakfast. De chaos die daar heerst zorgt allerminst voor de gezochte ontspanning. Een veelvoud van bijzondere bewoners bevolkt de Bed & Breakfast. Als op een dag een van hen spoorloos lijkt te zijn verdwenen, heeft Stendert een nieuw doel gevonden. Samen met medegast Kat gaat hij op onderzoek. Een letterlijke trip naar Frankrijk en een figuurlijke down memory lane naar de jaren van de schijnbare zorgloze Flower Power brengen hen steeds dichter naar de oplossing van de mysterieuze verdwijning. Dit alles constant doorspekt met quotes uit de songteksten die Stendert te pas en te onpas uit.

Silvia las Onderspit
Mijn verwachting was om een spannend verhaal met af en toe een verwijzing naar een aan de situatie gerelateerde songtekst te lezen. Ook het roadnovel-aspect trok mij aan. Beide thema’s, de muziek en het reizen, zijn verwerkt, maar op een andere manier dan verwacht en gehoopt. De muziekverwijzingen, ook al leuk, zijn te veel en de rit naar Frankrijk is te kort en verloopt erg snel. Kortom, een beetje teleurgesteld sloeg ik dit boek dicht. Het verhaal was voor mij niet spannend genoeg. De chaos in het hoofd van het hoofdpersonage sijpelde door in het verhaal en niet op een goede manier. De songteksten, al dan niet passend, zorgden er voor mij voor dat het verhaal van twee naar drie sterren werd getild.

Het laatste verbond - Raeven & Impens 

Korte inhoudRennes-le-Château, 17 januari 1320. Bernard d’Aniort, lid van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, trekt naar de grotten met twee leerlingen die worden ingewijd in de geheimen van de tempelridders. Sinds eeuwen bewaken ze de Ark van het Verbond en het graf van Jezus en Maria Magdalena. Vandaag. Jacky Merrauld, ceo van Zeus Power, ziet in de Ark een manier om de energiemarkt te controleren. Internationaal onderzoek wees immers uit dat de Ark over een immens vermogen moet beschikken. Maar dan moet hij haar natuurlijk wel eerst vinden. Hij zoekt steun bij het Vaticaan voor de financiering van zijn project. Schoonbroer Diederik van Swaey, ridder, connaisseur van de Rennes-le-Châteauverhalen en achterkleinzoon van priester Saunière, moet hem helpen de Ark van het Verbond te vinden. Al snel blijkt dit een hachelijk avontuur vol misleidingen en hoogoplopende spanningen, dwaalsporen en verbluffende ontdekkingen. Vinden ze de Ark van het Verbond? Bestaat het Jezusgraf echt? Maar vooral: wat hebben ze verstoord en welke prijs zullen ze daarvoor betalen?

Greet las Het laatste verbond
Het laatste verbond is een boek waarin we teruggaan naar de tijd van de Tempeliers en kennismaken met een geheimzinnige Ark vol ongekende krachten. Het is een heuse avonturenroman, een spannend achtervolgingsverhaal: een bont gezelschap zoekt zijn weg door onderaardse grotten, met gevaar voor eigen leven dalen ze steeds verder af, en er wordt niet op een dode meer of minder gekeken. Tijdens het lezen krijg je iets mee over de geschiedenis van Rennes-le-Château en over de Tempeliers, al bij al echter veel minder dan de achterflap van het boek doet vermoeden. Heel fijn in dit boek zijn de wisselende verhaalperspectieven. Het houdt de vaart in het verhaal en zorgt voor spanning. De logica is echter niet altijd vanzelfsprekend, de samenhang niet altijd duidelijk, heel wat dingen hadden beter gekaderd kunnen worden. Neemt niet weg dat Het laatste verbond ontzettend goed geschreven is en dat Raevens weet hoe je spannende scènes aanpakt. Conclusie: Bijzonder origineel plot, een paar mankementen, maar evengoed een zeer verdienstelijk debuut dat drie sterren krijgt.

Dodenstoel - Johan Andersen

Korte inhoudEx-commando en veiligheidsadviseur Eugène Hamer treft op de Amsterdamse Apollolaan een gruwelijk tafereel aan. Een man hangt aan een touw in de woonkamer, zijn keel doorgesneden. Zijn vrouw ligt dood op bed en in een kledingkast schuilt een jongen die opzettelijk getuige is geweest van deze slachting. De moordenaar daagt de politie in een brief uit hem op te sporen. Hij verwijst naar een website waarop een elektrische stoel te zien is met daaronder de boodschap: Pas als mijn wraak compleet is stop ik met moorden. Samen met Neli Panka, inspecteur bij de afdeling Zware Criminaliteit en gespecialiseerd in de psychologie van seriemoordenaars, opent Hamer de jacht.  Het brengt ze op het spoor van een omvangrijk netwerk van  drugssmokkel en mensenhandel, die zijn oorsprong blijkt te vinden in voormalig Joegoslavië en de val van Srebrenica. Het moorden gaat door. Alles wijst erop dat ze te maken hebben met de meest meedogenloze moordenaar in de Nederlandse misdaadgeschiedenis die een dodelijk spelletje met hen speelt...

Chantal las Dodenstoel
Dit is een echte actiethriller. Daar hou ik wel van, hoewel ik toch wat moeite had om in het verhaal te komen. Misschien omdat er veel tegelijk gebeurt, op verschillende plaatsen, met verschillende mensen, in verschillende milieus, en daardoor kun je niet meteen de draad van het verhaal oppakken. Op een gegeven moment lukt dit wel en wordt het razend spannend. Er gebeuren gruwelijke moorden en die moeten opgelost worden. Dit heeft heel wat voeten in aarde en is ook nog eens heel gevaarlijk. Er zijn verschillende personen met een verborgen agenda, je weet alleen niet wie dit zijn. Dit komt pas later naar voren. De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt en erg geloofwaardig. Tot op het laatst weet je niet wie het gedaan heeft. In het laatste hoofdstuk komt de ontknoping. Dit was niet heel erg verrassend, want er wordt echt naartoe gewerkt. Dit wordt op een hele goede manier gedaan, met vlot en spannend geschreven hoofdstukken. Ik heb dit debuut met heel veel plezier gelezen en vier sterren gegeven. Ik wil best nog wel een verhaal met Neli Panka en Eugene Hamer.

Een vijftal debuten werd sowieso door ons gelezen, met waarderingen van drie tot zelfs vijf sterren. Welke lazen jullie hiervan en wat vond je ervan? Of welke hebben we gemist, maar zou je ons, als thrillerliefhebbers, absoluut aanraden?

Veel leesplezier.

Namens de Thriller Club,
Karina



Reacties op: Debutantenspanning

Meer informatie

Gerelateerd