Dit is de shortlist voor de Hebban Thriller Clubprijs!

op 02 juli 2018 door

Dit jaar organiseren de Hebban Clubs voor het eerst de Hebban Clubprijzen! Ook de Thriller Club dook in de eigen artikelen, recensies en boekenkasten. Welke boeken vielen ons het meest op tussen de honderden verschenen titels van het afgelopen jaar (1 juli 2017 – 1 juni 2018), omdat wij ze mooier, spannender, ontroerender, grappiger, indrukwekkender vonden dan de rest?

Deze titels schud je natuurlijk niet zo maar even uit je mouw. Uiteraard heb je allemaal wel wat titels die zo in het lijstje geplakt kunnen worden, maar om met de hele groep negen titels te noemen waar we allemaal achter staan, dat vergde nog even wat georganiseer.

Hoe heeft de Thriller Club dit aangepakt?
Ieder van ons heeft tien titels genoemd. De titels die het vaakst voorkwamen, belandden direct op onze shortlist. Na deze eerste ronde bleven nog een paar plekken over omdat een aantal boeken evenveel stemmen kreeg. In de tweede ronde hebben we punten toegekend aan die resterende titels. Een derde ronde was niet nodig. Het was een flinke klus, maar uiteindelijk is het ons gelukt om een shortlist samen te stellen van negen titels!

Dit is de shortlist van de Hebban Thriller Club 

 1. In de greep van de waanzin -  Luca d'Andrea - Xander Uitgevers B.V.

  Kern van het boek: Je reist af naar het donkerste van de menselijke geest, waarin goed en kwaad op scherp worden gesteld.

  Motivatie: Een originele en ongewone thriller, waarin in een beeldende schrijfstijl de sfeer uitstekend wordt neergezet, de ene keer dreigend, de andere keer beminnelijk. 

 2. Broertje - Michael Berg - The House of Books

  Kern van het boek: Een moordzaak aan de Côte d'Azur waar een Nederlandse oud-politicus een van de slachtoffers is, zorgt voor een dilemma bij de zus van de verstandelijk beperkte verdachte. 

  Motivatie: Berg zet krachtige personages neer in een sfeervol beschreven omgeving. Het verhaal laat zich als een puzzel in elkaar zetten met een verrassend eind. 

 3. De vrouw in het raam - A.J. Finn - Uitgeverij Cargo

  Kern van het boek: Een labiele vrouw lijdend aan agorafobie meent een moord te zien in het huis aan de overkant. Als een slachtoffer ontbreekt, wordt aan haar opmerkingsgave getwijfeld.

  Motivatie: Een boek vol suspense, leugens en bedrog dat je als lezer constant aan het twijfelen brengt over de waarheid. 

 4. De dag van de doden - Nicci French - Ambo Anthos

  Kern van het boek: Al acht jaar lang wordt Frieda Klein achtervolgd door Dean Reeve. In dit laatste boek van de serie gaat ze voor het laatst de confrontatie met hem aan.

  Motivatie: Vanaf het begin is de spanning aanwezig. De avonturen volgen elkaar in enorme vaart op, wat uiteindelijk resulteert in een bevredigende ontknoping. 

 5. Akte van berouw - Chris Houtman - Karakter Uitgevers BV

  Kern van het boek: Een commandant van de Zwitserse garde moet een aanslag op de paus voorkomen terwijl een Nederlandse pastor zijn eigen gevecht levert in het Vaticaan waar de oude garde de macht wil houden.

  Motivatie: Een actuele en authentieke thriller vol intrige, spanning en bedrog, doorspekt met historische feiten. 

 6. Zeg dat je van mij bent - Elisabeth Norebäck - Prometheus

  Kern van het boek: Een psychotherapeute denkt in een cliënte haar dochter te herkennen, die twintig jaar geleden als baby spoorloos is verdwenen. Maar dit is niet de eerste keer dat zij haar denkt terug te hebben gevonden.

  Motivatie: Een sterk plot met levensechte personages die hun angsten en frustraties op de lezer weten over te brengen. 

 7. Meedogenloos - Melissa Skaye en J. Sharpe - LetterRijn

  Kern van het boek: Vluchtende zusjes, een tiener in de prostitutie en een kritische journalist. Het lijken op zichzelf staande verhalen, maar schijn bedriegt.

  Motivatie: De draadjes van de verschillende, alle even gruwelijke verhaallijnen, worden vakkundig aan elkaar geknoopt, waardoor deze harde thriller tot een bijzonder einde komt. 

 8. Het meesterwerk - Geir Tangen - The House of Books

  Kern van het boek: Een journalist ontvangt een mail van iemand die aankondigt als scherprechter het leven van een vrouw op te eisen. Al snel volgen meer aankondigingen. 

  Motivatie: Alle ingrediënten voor een goede thriller zijn aanwezig: een goed voorbereide moordenaar, een journalist op zijn retour, een vrouwelijke rechercheur die van aanpakken weet en een spannend plot. Dit alles beschrijft Tangen op een originele, muzikale manier. 

 9. De krijtman - C.J. Tudor - A.W. Bruna Uitgevers

  Kern van het boek: Een ongeluk op een kermis ontketent een reeks vreemde, duistere gebeurtenissen waarbij gekrijte poppetjes een hoofdrol spelen. Dertig jaar later verschijnen deze krijtmannetjes opeens weer.

  Motivatie: Een boek dat bol staat van onderhuidse spanning en bij vlagen neigt naar suspense. 

De tiende titel op de shortlist…
Die bepalen we samen met jou! Welk boek mist volgens jou nog op deze lijst en mag absoluut niet ontbreken? Laat jouw suggestie hieronder achter in de reacties. Vergeet je keuze niet te motiveren – overtuig ons ervan dat ook jouw favoriet kans moet kunnen maken op de Hebban Clubprijs 2018. Laat je reactie achter voor 9 juli. Daarna bepalen wij welke van de genoemde boeken de tiende plek op de shortlist in zal nemen.

Let op: om in aanmerking te komen voor de shortlist moet het boek voor het eerst verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 1 juni 2018 en natuurlijk tot het juiste genre behoren.

Stemmen
Van 16 juli t/m 5 augustus kun je stemmen op jouw favoriete thriller. Houd onze spot in de gaten voor het stemformulier en extra informatie, en vergeet vooral niet om de andere genreclubs met een bezoekje te vereren!

We wensen jullie veel inspiratie en plezier om met een suggestie voor het laatste plekje op de shortlist te komen! 

Groetjes, 
de Thriller Club Reacties op: Dit is de shortlist voor de Hebban Thriller Clubprijs!

Meer informatie

Gerelateerd