Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dwaalspoor - Jørn Lier Horst

op 28 september 2019 door

Hoewel de Thriller Club inmiddels de overstap gemaakt heeft naar het Thriller Café bespreken we nog een paar boeken. Boeken die al in de planning stonden en het verdienen om er onze mening over te delen. Vandaag staat Dwaalspoor van Jørn Lier Horst op het programma, de afsluiting van het Wisting-kwartet. 

De serie van Jørn Lier Horst
In het Noors bestaat de serie met William Wisting op dit moment uit dertien delen. Meer dan tien jaar geleden werden boek twee en drie vertaald, onder de titels Toen Felicia verdween en Als de zee zwijgt. In 2016 pikte Bruna de serie weer op bij boek nummer zeven, meteen het eerste deel in wat het Wisting-kwartet zou gaan heten (Rode sneeuw, Jachthonden, De kluizenaar, Dwaalspoor). Vanaf nummer elf gaan de boeken door het leven als het Cold Case-kwartet, de kans is groot dat ook die allemaal vertaald worden. Het eerste boek in dat nieuwe kwartet grijpt terug naar 1983 als William Wisting nog een ambitieuze nieuweling is bij de politie. 

Dwaalspoor
Line, de dochter van William Wisting keert terug naar haar oude woonplaats, hoogzwanger en alleenstaand. Als zij haar oude schoolvriendin Sofie treft, die onlangs het huis van haar opa heeft geërfd, herleven oude tijden. De twee vrouwen blazen hun vriendschap opnieuw leven in. De grootvader van Sofie was een berucht man. In de kelder vinden ze een kluis, waarvan de sleutel spoorloos blijkt. Na openen door een slotenmaker, vinden zij documenten die bevestigen dat opa Lund zich met duistere zaken bezig hield. Naast deze bewijzen treffen ze een pistool aan in de kluis. Sofie gaat akkoord dat Line het pistool anoniem inlevert bij de politie. Als blijkt dat het wapen gebruikt is bij een recente moord, raken beide dames betrokken bij het onderzoek. 

Mening Evy
Wat deze auteur steeds weer voor elkaar krijgt, is om je als lezer binnen een enkele pagina's helemaal mee te zuigen in de wereld van William Wisting. Zijn schrijfstijl is een van de meest moeiteloze die ik ben tegengekomen. Als ik begin aan de boeken uit deze reeks heb ik ze ook zo uit, en dat is bij Dwaalspoor niet anders. Ik vind het personage van Line, de dochter van Wisting, absoluut een cruciaal onderdeel van de charme die van de hele reeks uit gaat. Zij brengt ook in Dwaalspoor weer erg veel kleur. Het verhaal is misschien wat vergezocht, er zijn wel veel toevalligheden, maar toch voelt het niet ongeloofwaardig. Er zit een goede opbouw in de plot en uiteindelijk is de ontknoping verrassend, maar passend en niet uit de lucht gegrepen. Dwaalspoor is een erg toegankelijke thriller die zeker ook als standalone gelezen kan worden. Niet erg origineel of vernieuwend, maar gewoon een degelijke thriller. Hiermee komt het Wisting-kwartet tot zijn einde. Ergens zou ik het heel leuk vinden om een keer de hele reeks te lezen!

Mening Silvia
Geen enkel moment heb ik bij het lezen van Dwaalspoor op het puntje van mijn stoel gezeten. Toch is er iets aan de schrijfstijl van Jørn Lier Horst dat me aan de bladzijden gekluisterd hield. De combinatie tussen Wisting als beroepsbeoefenaar en familieman omschrijft hij erg goed. De scheidslijn is dan ook soms moeilijk te trekken, omdat dochter Line wel erg verweven is met de zaken van haar vader. De serie heeft wat mij betreft dan ook twee hoofdpersonages, William en Line. 
Hoewel Dwaalspoor het vierde deel in het kwartet is, kan het boek los worden gelezen. De lezer mist dan wel wat achtergrond, maar die is niet altijd essentieel voor het volgen van het verhaal. Wel zorgt enige voorkennis voor een dieper begrip van de daden van Wisting. Het verhaal steekt, met hier en daar wat toevalligheden, goed in elkaar. Het onderzoek wordt realistisch beschreven. De laatste bladzijden zijn wellicht wat voorspelbaar, maar ondanks dat, heb ik ze ervaren als een mooie afsluiting van een zeer aanbevelenswaardig kwartet. 

Zowel Evy als Silvia gaven Dwaalspoor vier sterren. Ken je de avonturen van William Wisting? Las je ook dit laatste deel? Wat vond je ervan? Of ben je nog van plan het te lezen?

Voor wie alle tot nog toe vertaalde delen uit heeft en nog geen genoeg kan krijgen van de schrijfsels van Jørn Lier Horst is het even wachten tot 2020 wanneer het nieuwe boek verschijnt. Het wachten kan wat ons betreft beginnen...

Groetjes,
Evy & Silvia 



Reacties op: Dwaalspoor - Jørn Lier Horst

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst (1970) heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteu...