Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Greet op date met een boek van Joyce

op 18 april 2018 door

In 2017 beleefden we veel plezier aan onze blind date-rubriek (wie vindt het nu niet leuk om nieuwe boeken te ontdekken) en dus hebben we een manier bedacht om de rubriek verder te zetten. Het resultaat: de blind date voor gevorderden! Tijdens een videochat kreeg elk van ons twee categorieën waarmee we aan de slag konden om een leuke thriller voor een collega te zoeken. Op deze manier werd het een spannende zoektocht voor zowel de 'gevers' als de 'ontvangers', of dat was althans de bedoeling!

Voor de derde aflevering van deze nieuwe rubriek mocht Joyce een boek uitkiezen voor Greet.

Een tijd geleden al kreeg ik (Greet) een mailtje van Joyce met als onderwerp ‘Blind date voor gevorderden’. Ik dacht eerst dat ze nog iets wilde overleggen over de rubriek, maar toen bleek dat ze al heel snel op zoek was gegaan naar een geschikte titel voor mij.

In de mail van Joyce stond het volgende
Toen Evy tijdens onze telefonische/webcam vergadering het woord 'dier' uit de hoge hoed toverde voor mijn te kiezen blind date voor Greet, dacht ik direct ‘oh jee’. Om de keuze niet te veel te begrenzen, koos ik als tweede categorie voor ‘man of vrouw’, het werd een vrouwelijke auteur. Dus weg waren Piep zei de muis van M.J, Arlidge, De kakkerlak en De vleermuis van Jo Nesbø. Eerst dacht ik dat het nooit zou lukken, maar toen kwamen er geleidelijk steeds meer titels op in mijn hoofd. In december lazen we al Vogelman van Mo Hayder voor de rubriek seriepersonages, dus die viel af. Mo Hayder heeft nog een boek met een dier, Wolf. Ook de Zweedse Camilla Läckberg heeft een titel, Leeuwentemmer. Ook Nele Neuhaus heeft er één, Boze wolf, maar Greet was in september 2017 aangenaam verrast na het lezen van Sneeuwwitje moet sterven en wilde in de toekomst alle boeken gaan lezen. Aangezien Boze wolf deel zes is, gun ik haar de tijd daarvoor. Ik heb ze op volgorde van verschijnen gelezen (en dat is niet de volgorde waarin de auteur ze geschreven heeft) en het lijkt me leuk ze op volgorde te kunnen lezen. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor Vijf kleine biggetjes van Agatha Christie. Christie was trouwens wel goed in titels met dieren! Greet, ik hoop dat je geniet van Hercule Poirot.

Was ik blij met deze keuze?
Jazeker! Ik heb fantastische herinneringen aan Agatha Christie. Ik denk dat het 25 jaar geleden is dat ik alle pockets spaarde. Het was de tijd van de pastelkleurige edities, 76 stuks maar liefst! Ik heb de hele serie in vrij korte tijd helemaal gelezen en hoewel ik het ene verhaal beter vond dan het andere, was ik er toen al van overtuigd dat Agatha Christie mijn eeuwige respect zou hebben. Miss Marple was mijn favoriete speurder, Poirot vond ik maar een pedant mannetje. Het duo Tommy en Tuppence kwam minder vaak voor, aan hen heb ik eigenlijk geen herinneringen meer.

Begin maart stelde We Love Crime in de rubriek Seriepersonages Hercule Poirot voor. Naar aanleiding daarvan las ik De zaak Styles, een ouderwets lekkere detective. De mening van de Thriller Club over Poirot als personage kan je hier lezen. Het was dus wel grappig dat Poirot ook mijn blind date zou worden dit jaar! Vijf kleine biggetjes, in mijn serie is het nummer 39. Niet dat het van enig belang is, alle Agatha Christies kun je immers los van elkaar lezen. 

5531c2353f610b2a37f890a3edf1422e.png










Het boek
Carla Lemarchant komt bij de beroemde detective Hercule Poirot om hulp. Ze vertelt hem dat haar moeder is veroordeeld wegens moord op haar vader en in de gevangenis gestorven is. Dat gebeurde toen Carla nog maar vijf jaar was. Nu is ze eenentwintig en staat op het punt te trouwen. Ze is ervan overtuigd dat haar moeder onschuldig was en vraagt Poirot om het onmogelijke alsnog te bewijzen.

Poirot komt aan de weet dat er indertijd vijf ooggetuigen waren. En dus beslist hij om met elk van hen een praatje te gaan maken. Dezelfde gebeurtenissen worden dus vijf keer herhaald, vijf keer vanuit een ander gezichtspunt. Vijf keer hetzelfde dus, weliswaar met kleine nuances en andere klemtonen. En dat was best een beetje saai, eerlijk gezegd. De ontknoping was natuurlijk op zijn Poirots, niemand had het hem nagedaan! Conclusie: goed, maar er zijn betere Christies!

Afsluitend zou ik kunnen vragen wat jullie van Hercule Poirot vinden, maar dat hebben jullie ons in maart al verteld, toen hij ons seriepersonage van de maand was. Daarom wil ik graag weten of jullie graag detectives à la Agatha Christie lezen of toch liever voor een thriller gaan, zoals we die de laatste jaren kennen.

Groetjes,
Greet 



Reacties op: Greet op date met een boek van Joyce

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Agatha Christie

Agatha Christie

Agatha Christie (1890-1976) leek op het eerste gezicht een afstandelijke Engelse...