Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Thriller Club bezoekt Italië

op 15 april 2018 door

Tien maanden lang zetten we een Europees land in de kijker. Bij de selectie van de landen hadden we één criterium: Er moesten tien vertaalde thrillerauteurs te vinden zijn. De Thriller Club leest in de periode januari-mei en juli-november elke maand tien boeken van tien verschillende auteurs. We lezen zowel heel bekende namen als nobele onbekenden.

Deze maand trekt Karina voor jullie door Italië om samen met de andere leden jullie weer een aantal spannende boeken voor te leggen. Uiteraard zijn er ook auteurs zoals Corinne Hartman, Helen Nolthenius, Sabine Thiesler en Thomas Harris die in hun boek Italië als locatie gebruiken, maar binnen deze blog staan natuurlijk de Italiaanse auteurs centraal. Wie meer over Italië als land van spannende boeken wil weten, lees gerust het dossier moordliteratuur dat al eerder op Hebban verscheen.

Het uitstapje naar Tindari – Andrea Camilleri

Reading Challenge Categorieën: #11 Een boek van 10 jaar of ouder, #34 Een boek met een naam in de titel, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland

Locatie: Sicilië, voornamelijk in de plaatsen Vigàta, Montelusa en Tindari  

Korte inhoud: Een bejaard echtpaar verdwijnt spoorloos op de terugweg van een uitstapje naar Tindari. Ze hadden een bescheiden pensioen, toch staat er een aanzienlijk bedrag op hun spaarrekening. Een dag later wordt hun buurman voor de deur van zijn huis neergeschoten. Hoewel hij officieel werkloos was, blijkt dat hij veel geld had. Commissaris Montalbano gaat koppig op onderzoek uit en vindt ten slotte op zijn onnavolgbare wijze het gruwelijke verband tussen de moord en de verdwijning.  

Mening Chantal ***: Het is een luchtige, humorvolle detective. Leuk om tussendoor te lezen. Weer eens wat anders. Dit is het vijfde deel van een serie met Commissaris Montalbano. Dit deel was goed los te lezen en ik denk dat dat ook voor de andere delen geldt. Het is geen spannende thriller waarbij je op het puntje van je stoel zit in afwachting van wat er komen gaat. Dit boek is meer in de trant van Colombo, net zo humoristisch en ook de manier van de zaak oplossen lijkt op Colombo. Het einde is nog verrassend ook. Ik heb het boek met plezier gelezen, je vliegt er doorheen. 

De buizerd - Francesco Guccini & Loriano Machiavelli

Reading Challenge Categorieën: #11 Een boek van tien jaar of ouder, #28 Een boek met meerdere auteurs

Locatie: Het bergdorp Casedisopra in de Apennijnen

Korte inhoud: Het dorp lijkt vredig, maar onder de oppervlakte broeit het. Niet alle notabelen zijn consciëntieus. Een oude stroper, Adumas, is in het woud op zoek naar een wild zwijn voor de plaatselijke herberg Da Benito. Maar wanneer een zwijn opduikt, heeft het een voet in zijn bek. Een voet, niet een poot. Adumas, verbijsterd, vergeet te schieten. Waar een voet is, moet ook ergens een lichaam zijn.  

Mening Joyce ***: De buizerd staat op Hebban gecategoriseerd als zowel thriller als roman. Na het lezen blijkt toch dat het meer een roman is. Het reilen en zeilen in het dorp en de verschillende relaties tussen bepaalde inwoners staan centraal. De enscenering is heel sterk gedaan, het boek leest daarom heel prettig. Als het ware zit je op het plein in het dorp en maak je alles mee. De buizerd, de inspecteur Marco Gherardini en zijn liefde voor de natuur, maar ook zijn wil de waarheid te achterhalen. De auteurs zijn erin geslaagd een heerlijk leesbaar boek te schrijven, een aanrader. Ze zijn er zelfs in geslaagd een goede dosis humor in het boek te verwerken. Maar nee, het is geen thriller!

Beter dood - Marcello Fois

Reading Challenge Categorieën:  #11 Een boek van tien jaar of ouder

Locatie: Sardinië  

Korte inhoud: Op Sardinië wordt het lichaam gevonden van Ines Ledda, een twaalfjarig meisje. Ze is al de vierde op rij in drie jaar tijd. Verschillende onderzoekers storten zich op de zaak, die ingewikkelder is dan in eerste instantie wordt gedacht. Er blijken meerdere partijen betrokken bij de zaak. Of er sprake is van een onderlinge samenhang tussen de moorden blijft lange tijd onduidelijk, totdat het Sardijnse zwijgen wordt doorbroken. Welk smerig geheim moest in de kiem worden gesmoord?   

Mening Greet **: Wat een verschrikkelijk boek! Twee sterren omdat het wel goed geschreven is, daarmee bedoel ik dat de zinnen helder zijn en je vlot door het boek komt. Afgezien daarvan is het pure ellende. Een hoop personages waarvan niet altijd duidelijk is wie ze zijn en wat ze in het verhaal komen doen. De verhaallijn op de achterflap raakt ondergesneeuwd door andere zaken en de samenhang blijft lange tijd onduidelijk. Bladzijdenlange uitweidingen, waarvan de zin me totaal ontging. Uiteindelijk kon het me ook nog weinig schelen, ik wilde alleen maar dat er een eind kwam aan het boek. Dit waren verloren uren...

Bijna Blauw - Carlo Lucarelli  

Reading Challenge Categorieën: #11 Een boek van tien jaar of ouder, #25 een boek met diversiteit, #26 een boek met een kleur in de titel, #39 een boek waarin muziek een rol speelt

Locatie: Bologna  

Korte inhoud: Detective Grazia Negro is jong en onervaren, maar heeft een goed 'instinct' als het gaat om moordenaars te pakken te krijgen. Ze gaat achter een seriemoordenaar aan die studenten vermoordt in de stad Bologna. Ze krijgt onverwachts hulp van een jonge blinde man, Simone, die de moordenaar heeft horen praten op zijn scanner. Hij kan de stem overal herkennen en wil Grazia heel graag helpen, omdat hij verliefd is op haar stem. Zullen ze samen de moordenaar te pakken krijgen voordat er nog meer slachtoffers vallen?  

Mening Evy ***: Het is echt een bijzonder boek, en ik weet niet of dat nu goed of slecht is. De afwisseling van de perspectieven en de uitgebreide beschrijvingen van geluiden halen het tempo helemaal uit het boek. Je krijgt wel een aparte leeservaring door de definities van de kleuren door een blinde man en hoe hij deze kleuren koppelt aan stemmen. Het boek is sfeer- en kleurrijk, maar de personages zijn niet erg goed uitgewerkt en het plot is vrij beperkt en doorzichtig. Voor een keer zo tussendoor is het geen slecht boek, maar ik zou niet elke week een boek als Bijna blauw ter hand nemen. Ik geef het drie sterren, meer door de originaliteit dan door wat anders. Bijna blauw staat als roman in de database op Hebban, maar ik vind wel dat het bij Crime hoort. Zeker met de hedendaagse trend waarbij er meer en meer psychologische thrillers op de markt komen. 

De galerijflat - Francesco Recami

Reading Challenge Categorieën: #17 een boek dat je in één avond uit hebt, #23 een boek dat een verhaal in een verhaal is, #30 een grappig boek  

Locatie: Milaan  

Korte inhoud: Amadeo Consonni, woonachtig in een Milanese galerijflat, verzamelt krantenknipsels van moordzaken. Daarbij probeert hij deze zaken ook te onderzoeken. In dezelfde flat wonen de alcoholist Claudio Giorgi die zijn gezin mishandelt, de tachtiger De Angelis die verzot is op zijn auto en een eigen parkeerplaats heeft en Erika die uitdagende kleding draagt. Samen zijn ze goed voor een groot aantal misverstanden en zorgen ze voor uitzonderlijke situaties

Mening Kees ****: Het begin van De galerijflat deed me enigszins denken aan Kleine helden, het laatste boek van Almudena Grandes. Het ademt, maar dan wel op kleinere schaal, dezelfde sfeer uit. Recami geeft al meteen een beeldende beschrijving van het leven van de bewoners van de flat. Interessant, want je kunt helemaal voor je zien hoe het er in de diverse woningen aan toegaat. Ook al snel is duidelijk dat het boek diverse verhaallijnen heeft. Deze afzonderlijke verhalen komen gedurende de plot steeds dichter bij elkaar wat tot gevolg heeft dat het complexer wordt. Maar zeker niet op een onbegrijpelijke manier, integendeel, alles valt bijzonder goed te overzien. Je weet altijd precies waar je aan toe bent. Zelfs als het verhaal absurdistische kenmerken begint te krijgen en misverstanden en aannames de overhand krijgen. De vele plotwendingen zorgen ervoor dat het verhaal, in het bijzonder het tweede deel van het boek, boeiend blijft en ook voldoende spanning heeft. Al met al is De galerijflat een geweldig boek om te lezen en is het zijn vier sterren meer dan waard.

Moord op school - Giorgio Scerbanenco

Reading Challenge Categorieën: #11 Een boek van tien jaar of ouder   

Locatie: Milaan

Korte inhoud: In een leslokaal van de avondschool wordt een lerares gevonden. Ze is mishandeld en verkracht en ze overlijdt. De misdaad gebeurt in het lokaal waar elf probleemjongeren les kregen van juffrouw Matilde. Allemaal ontkennen ze dat ze iets gedaan hebben. Het onderzoek naar de moord wordt uitgevoerd door inspecteur Duca Lamberti. Hij slaagt er uiteindelijk in om te achterhalen wat er precies gebeurd is.

Mening Greet ***: Moord op school werd geschreven in de jaren 60 van de vorige eeuw, maar werd pas in 2014 naar het Nederlands vertaald. Het boek doet bij momenten een beetje vreemd aan en dat zal vast gedeeltelijk komen doordat het zo oud is. Het begin van het boek is ongelooflijk saai, ik was er waarschijnlijk mee gestopt als ik het boek niet voor deze rubriek zou lezen. Saaie stukken, lange monologen, maar gelukkig ook fijne stukken tekst, een goede plot en een interessante inspecteur, zodat gemiddeld gezien het boek nog heel nipt 3 sterren krijgt.

De mozaïekmoorden - Guilo Leoni

Reading Challenge Categorieën: #11 Een boek van tien jaar of ouder

Locatie: Florence

Korte inhoud: Dante Alighieri, dichter, wordt benoemd tot een van de zes hoogste rechterlijke ambtenaren van Florence. Een paar uur na zijn benoeming wordt hij belast met het onderzoek naar een moord op een mozaïekwerker. Tijdens zijn onderzoek komt hij erachter dat de man deel uitmaakte van een groep geleerden die in Florence is gekomen om een studium op te richten. Omdat hij vermoedt dat de moordenaar hier te vinden is, infiltreert hij in het gezelschap.

Mening Karina *: Het nadeel van een boek kiezen op basis van het feit dat het een Italiaanse auteur moet zijn is dat je soms ergens aan begint zonder te weten wat je te wachten staat. Zo kan het dus ook gebeuren dat je eindigt in het jaar 1300, in een boek waarin de godsdienst op de voorgrond staat en de hoogdravende taal je om de oren vliegt. De moord die aan het begin plaatsvindt, geeft nog enigszins het idee dat het wel eens een spannend boek zou kunnen worden, maar helaas biedt De Mozaïekmoorden voor mij vooral een taalkundige uitdaging. Voor mij had dit boek niet geschreven hoeven te worden, maar ben jij een liefhebber van historische romans met bijpassende taal en een spannend tintje, laat dit boek dan zeker niet links liggen.

 De Dood zingt in Napels - Maurizio de Giovanni

Reading Challenge Categorieën: #16 Een boek dat in 2018 is verschenen, #39 Een boek waarin muziek een rol speelt

Locatie: Napels

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af in het Italië in het jaar 1931. In het Koninklijk Theater San Carlo in Napels wordt vlak voor het begin van een opera de hoofdrolspeler en tenor Arnoldo Vezzi gruwelijk vermoord aangetroffen in zijn kleedkamer. De zaak wordt overgedragen aan de Italiaanse recherche, waarbij we kennis maken met commissaris Ricciardi. Deze excentrieke persoonlijkheid doet er alles aan het misdrijf op te lossen tegen de achtergrond van het door fascisme geplaagde land. Hij heeft een heel bijzondere gave die hij inzet in zijn werk. De vraag is alleen of dit voldoende zal blijken om het geheel tot een goed einde te brengen.

Mening Gert ****: De Dood zingt in Napels is een heel prettig leesbaar boek. De Giovanni is er zonder meer in geslaagd mij te overtuigen met dit verhaal. Niet zo zeer vanwege het misdrijf dat gepleegd werd als wel door de fantastische sfeerbeschrijvingen, die ervoor zorgen dat je je in de tijd waant waarin het verhaal zich afspeelt. Ik denk dat dit boek met name gewaardeerd zal worden door lezers met de nodige historische interesses. Ook hoop ik oprecht dat commissaris Ricciardi vaker zijn opwachting zal maken in een verhaal van deze auteur; het is een zeer krachtige persoonlijkheid met de juiste eigenschappen om een seriepersonage te kunnen worden. Het boek is wat mij betreft een aanrader.

Dood de vader - Sandrone Dazieri

Reading Challenge Categorieën: # 1 Een dik boek, # 6 Het eerste deel van een serie, # 32 Een what if boek

Locatie: Rome en Cremone

Korte inhoud: In een buitenwijk van Rome verdwijnen een vrouw en haar zoontje, de man slaat alarm. De vrouw blijkt vermoord, maar van het jongetje geen spoor. Colomba, een politieagente met ziekteverlof, gaat op onderzoek uit, geholpen door Dante, een hoogbegaafde man die goed is in het voorspellen van gedrag. Een minpunt is dat Dante last heeft van fobieën en paranoia. Hij is als kind ontvoerd en langdurig opgesloten geweest in een silo. Hij kan niet tegen kleine ruimtes, drinkt speciale koffie en kan niet tegen autorijden. De vraag is of Dante de strijd aan durft te gaan met zijn eigen verleden. 

Mening Elly *****: De schrijfstijl is erg goed. Mede door de inlevende stukken over het verschrikkelijk lot dat Dante als kind heeft ondergaan krijgen we een duidelijk beeld hoe zijn angsten en fobieën zijn ontstaan. Het andere personage, Colomba, is non-conformistisch neergezet. Deze twee sterke karakters, die ook hun angsten hebben, maken dat het boek geloofwaardig is. Telkens als je vermoedde hoe het verhaal in elkaar zat, gebeurde er iets dat het vermoeden onderuit haalde. Ik heb ontzettend genoten van dit boek en kan het iedereen aanraden.

Schaduw - Mirko Zilahy

Reading Challenge Categorieën:#6 Het eerste deel van een serie, #42 een boek waarin weer of klimaat een rol speelt

Locatie: Rome

Korte inhoud: In Schaduw, het debuut van Mirko Zilahy, maakt rechercheur Enrici Mancini zijn opwachting. In Rome worden op drie achtereenvolgende dagen de lijken van evenzoveel, op beestachtige manier vermoorde, slachtoffers gevonden. Tegen wil en dank krijgt Mancini de leiding over deze zaak. Aan de hand van mailberichten probeert hij de motieven en daarmee de gruwelijke seriemoordenaar te achterhalen. Dit alles in het decor van de Italiaanse hoofdstad.

Mening Silvia ***: Voor het schrijven van dit boek was deze auteur in Italië bekend om zijn vertalingen van de boeken van Donna Tart. De stijl van Tart komt duidelijk naar voren in Schaduw. Sommige zinnen doen bijna academisch aan. Dit maakte het bij tijden een moeilijk te doorgronden verhaal. Als lezer moet je constant alert zijn. Zilahy zet de sfeer erg goed neer. Helaas een erg neerslachtige sfeer, waar niet alleen de constante regen debet aan is, maar ook de mistroostige achtergrond van de rafelige kant van de oude stad. Bovendien staat het hoofd van Mancini niet naar het oplossen van de moorden. Nog midden in de rouw heeft het opsporen van de arts van zijn overleden vrouw voor hem prioriteit. Het plot zit ingenieus in elkaar en blijkt vol symboliek te steken. Wellicht heb ik het boek niet genoeg recht gedaan en verdient het een herleesmoment. Of de auteur gaat voor mij in de herkansing met zijn in mei uit te komen nieuwe boek Schim.

Waar Italië een land is met prachtige natuur en voor menigeen een geliefd vakantieplekje, is niet iedereen te spreken over de tijd die doorgebracht werd met het boek van een Italiaanse auteur. We zijn benieuwd of jullie ook boeken hebben gelezen van de door ons besproken auteurs of dat jullie nog andere aanbevelingen hebben voor ons en andere liefhebbers. Laat je het hieronder weten?

Karina



Reacties op: De Thriller Club bezoekt Italië

Meer informatie

Gerelateerd