Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hex - Thomas Olde Heuvelt

op 02 juni 2019 door

Jullie hebben ze al regelmatig voorbij zien komen, de duo-, trio- en zelfs kwartetrecensies. Soms stuurt de uitgeverij ons een boek toe, maar net zo vaak bespreken we boeken die we al in huis hebben. Deze keer hebben we een duorecensie van Hex, een boek geschreven door Thomas Olde Heuvelt.

Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken...

Over de auteur

Thomas Olde Heuvelt is op 16 april 1983 in Nijmegen geboren. Hij zat er op het gymnasium en studeerde Amerikanistiek en Amerikaanse literatuur aan de Radboud Universiteit. Voordat hij weer in de buurt van zijn geboortestad ging wonen, woonde hij een halfjaar in Ottawa, Canada en ook in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Hij schrijft vooral horror en fantasy en debuteerde in 2002 met De onvoorziene. Het manuscript voor deze horrorroman schreef hij op zijn zestiende. In 2009 en 2012 heeft hij de Paul Harland Prijs voor het beste Nederlandstalige fantasyverhaal gewonnen. Voor zijn korte verhaal The day the world turned upside down won hij in 2015 de prestigieuze Amerikaanse Hugo Award. In 2013 verscheen zijn meest bekende boek, Hex, waarmee hij ook definitief doorbrak. Aanvankelijk was het in Nederland niet zo succesvol, maar dat veranderde nadat in 2014 de film- en televisierechten waren verkocht aan Warner Bros. In 2016 verscheen in Nederland een herziene editie van het boek, dat vervolgens maandenlang in de Bestseller 60 heeft gestaan.

Wat vonden wij van Hex
Evy (****): Toen ik begon met het lezen van Hex was ik eigenlijk direct verkocht! Ik genoot volop van de manier waarop Olde Heuvelt dat bijzondere verschijnsel van de heks in het 'normaler dan normale' dorp plaatste. De wijze waarop hij dat doet, zorgt ervoor dat je het als knus en ongevaarlijk ervaart. Het voelt bijna alsof dit iedereen zou kunnen overkomen en dat maakt het erg geloofwaardig. Het voelde origineel en fris aan en ik zal me het verhaal ook altijd voor de geest kunnen blijven halen! Misschien komt het wel doordat ik normaal weinig boeken lees met horror/bovennatuurlijke elementen erin. Alleen het einde was een enorme teleurstelling voor mij. Ik kon er totaal niet in meegaan en ik probeer dan ook om deze pagina’s uit mijn geheugen te bannen, zodat ik me alleen de meesterlijke eerste driekwart van het boek kan herinneren. Ik ben me wel zorgen gaan maken over de mentale status van Olde Heuvelt... om zoiets te kunnen verzinnen en zo goed neer te pennen...

Kees (****)
: Aan het begin van het verhaal kreeg ik de indruk dat Hex een vreemd en bizar boek zou zijn, maar aan de ander kant intrigeerde het me ook, het maakte me zonder meer nieuwsgierig. Altijd goed natuurlijk, want daardoor ontstaat er een spanningsveld. En spanning was er. Gedurende de plot in toenemende mate. Van begin tot eind is het een boeiend verhaal dat, hoewel je weet dat het pure fictie is, op momenten ook nog eens realistisch overkomt. Dat komt mede door de beeldende beschrijvingen. Soms zelfs van bij vlagen lugubere situaties. Dan merk je de invloed die Stephen King op Olde Heuvelt heeft gehad. Toch heeft hij hoe dan ook een eigen draai aan het verhaal gegeven, het is origineel en ondanks dat de heks uit de middeleeuwen stamt, heeft het een hedendaags tintje. De ontknoping is overigens wel wat onwerkelijk en daardoor ongeloofwaardig. Dat neemt niet weg dat Hex een boeiend en buitengewoon leesbaar horrorverhaal is.

Conclusie: Zowel Evy als Kees zijn enthousiast over Hex, alleen… over de ontknoping zijn ze wat minder te spreken. Evy is zelfs teleurgesteld en Kees vindt ze ongeloofwaardig en onwerkelijk. Toch is hij van mening dat het een boeiend en erg leesbaar horrorverhaal is. Evy maakt zich zorgen over de mentale status van Olde Heuvelt, maar zal zich de eerste driekwart van het verhaal altijd blijven herinneren. Beiden gaven het boek vier sterren.

Echo
Zoals velen van jullie niet zal zijn ontgaan, is begin vorige maand Echo, de nieuwste thriller van Olde Heuvelt, uitgekomen. De eerste reacties waren over het algemeen goed en er is zelfs al gezegd dat de auteur zichzelf overtroffen heeft. Evy en Kees hebben het boek nog niet gelezen, dus hebben ze er ook nog geen mening over. Maar het volgende willen ze er wel over kwijt:

Evy: Ik wil erg graag in het boek beginnen, want nu ligt het maar thuis in de kast op me te wachten. De cover is in ieder geval veelbelovend en roept een mysterieuze sfeer op. Olde Heuvelt kwam in Hex zo origineel uit de hoek dat ik nu erg benieuwd ben wat er uit de hoge hoed komt. Ik hou normaal niet zo van horror, dus ik hoop wel dat hij een beetje binnen het normale blijft. In die mate dat een gemiddelde lezer het ook aantrekkelijk vindt, maar ik heb hier en daar al goede kreten gehoord!

Kees: Net als Evy, die het boek trouwens al in huis heeft, kijk ik uit naar Echo. Er wordt wel beweerd dat Olde Heuvelt zich overtroffen heeft, maar daar wil ik zelf ook een mening over kunnen geven, dus zien of ik er net zo over denk. Het boek heb ik nog niet, maar ik denk dat ik het tijdens de Spannende Boeken Weken aan ga schaffen. Wanneer ik er daarna een keer aan toekom om te gaan lezen, kan ik nu nog niet aangeven. Maar dat het gaat gebeuren, is honderd procent zeker.

Heb jij Hex ook gelezen en als dat zo is, wat vond je ervan? En heb je verwachtingen voor Echo, als je dat gaat lezen?

Namens de Thriller Club,
Evy en Kees



Reacties op: Hex - Thomas Olde Heuvelt

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) is een Nederlandse auteur. Zijn we...