Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Daniel Silva - De perfecte moordenaar

op 30 september 2018 door

Sinds mei vorig jaar laten we jullie elke maand kennismaken met minstens één seriepersonage, we hopen dat jullie er nog steeds van genieten! We stellen jullie niet alleen elke keer een nieuw personage voor, we lezen ook het eerste deel in de serie. Deze maand dook de Thriller Club in De perfecte moordenaar, het eerste deel in de serie met Gabriel Allon, geschreven door Daniel Silva. Vijf leden van onze Club lazen mee en vertellen wat ze ervan vonden. Hebben we na één deel genoeg gezien van Gabriel Allon? Of willen we meer? 

Wie zal overwinnen, de meesterterrorist of de perfecte moordenaar?

In zijn gruwelijke beroepsverleden spoorde Gabriel Allon terroristen op die een bedreiging vormden voor de staat Israël en elimineerde ze op kundige wijze. Na de tragische dood van zijn vrouw en kind trok hij zich terug uit actieve dienst. Nu wijdt hij zich aan de restauratie van kunstwerken, een beroep dat hij eertijds bij wijze van dekmantel uitoefende, tot hij een niet mis te verstane oproep ontvangt. Ari Shamron, het hoofd van de Israëlische geheime dienst, doet een dwingend beroep op Allons dodelijke talent: een Palestijnse samenzwering om de onderhandelingen in het Midden-Oosten te doen mislukken, moet tot elke prijs worden voorkomen. Het brein achter de samenzwering is de Palestijnse fundamentalist Tariq, met wie Allon nog een rekening te vereffenen heeft. Allon stemt toe, met als gevolg dat hij kort daarop in een wereldwijd kat-en-muis spel voor zijn leven moet vechten.

Daar gaan we!

b53849b2cd58f18091f1c9be4af5640b.jpgKees: Na zijn carrière bij de Mossad, de Israëlische geheime dienst, werd Gabriel Allon kunstrestaurateur. Maar, zoals het helden vergaat, hij wordt weer gevraagd om in zijn oude beroep, meesterspion, aan de slag te gaan. In beide vakgebieden wil Allon de beste zijn, en eigenlijk is hij dat ook. Dat is misschien wel een wat negatievere kant van hem, hij is te perfectionistisch. Dat wil overigens niet zeggen dat ik hem irritant of niet aansprekend vind. Integendeel zelfs, want Gabriel Allon is behalve dat ook iemand die een menselijke kant heeft. Hij kende problemen en dat heeft hem in grote mate gevormd tot wat hij nu is. Wat ik in zijn persoon te prijzen vind, is dat hij niet omkoopbaar is en ook zijn loyaliteit. Hij blijft trouw aan zijn opdrachtgevers, maar ook aan zichzelf. In feite is het een wereldverbeteraar die zich in zijn vrije tijd bezighoudt met waar hij om geeft. En wie wil dat nou niet?

b53849b2cd58f18091f1c9be4af5640b.jpgKarina: Mijn kennismaking met Gabriel Allon leverde me een spannend boek op om te lezen. Deze restaurateur van schilderijen komt over als een bedachtzame man die zijn keuzes goed overweegt. Het verlies van zijn dierbaren heeft een flinke wond achtergelaten en Gabriel worstelt nog altijd met de gevolgen hiervan, waardoor hij zijn gevoelens zo diep mogelijk weggestopt houdt. Hij heeft een sterk analytische geest, is een geboren leider en niet bang om zelf zijn handen vuil te maken. Zijn soms wat manipulatieve acties maakt hij goed met een charmante houding. Ik breng graag nog wat meer tijd door deze man.

b53849b2cd58f18091f1c9be4af5640b.jpgElly: Ik vind De perfecte moordenaar een geweldig boek, al moet ik wel zeggen dat het qua opzet erg op Het zwarte gif lijkt. Aangezien dit mijn tweede boek is van Daniel Silva wist ik al hoe zijn schrijfstijl is. Hij bouwt de spanning met hoofdpersonage Gabriel Allon op en die stuurt op zijn beurt zijn medewerkster undercover op pad, om zo te weten te komen wat er precies speelt. Gabriel is een wat oudere man, maar is fysiek nog erg sterk. Hij heeft volgens mij alleen goede kanten. Als het er gevaarlijk uitziet voor Jacqueline, wil hij dat ze stopt, maar van hogerhand wordt dat afgewezen. Hij is sterk en meedogenloos, maar kan ook bezorgd zijn om Jacqueline, dat siert hem. Ik vind hem sympathiek, ik hou wel van die combinatie in een man. Ik ga zeker de boeken die in mijn kast staan, De roof, Het engelse meisje en De engelse spion nog lezen en wie weet nog meer.

b53849b2cd58f18091f1c9be4af5640b.jpgEvy: Gabriel Allon is geen standaardspion en toch past alles wat naar voren komt bij zijn personage. Hij is slim, sluw en snel, maar ook zijn menselijke kant wordt voldoende belicht om van hem geen stereotype te maken. Vooral dat eerste deel, waarin hij de buurjongen tot bondgenoot maakt, is vertederend en dat is nu niet direct wat je verwacht van een keiharde spion. En dan het feit dat hij kunst restaureert! Hoe kom je erop als auteur om dat te bedenken en zo mooi te verwerken in een boek. De proloog van het boek, over het verlies van zijn vrouw en kind, bepaalt voor een groot deel de sfeer die rond dit personage hangt. Ik ben fan van dit integere personage en ik ben ook nieuwsgierig hoe hij zich ontwikkelt in de rest van de serie. Ergens is een deel van mij wel bang dat het meer van hetzelfde wordt, maar laten we hopen dat dit 'rijke' personage nog rijker wordt.

b53849b2cd58f18091f1c9be4af5640b.jpgJoyce: Zoals ik al schreef in de voorstelblog, ben ik zwaar fan van Gabriel Allon. Ik heb op de boekenmarkt in Deventer dan ook de nog ontbrekende delen in mijn kast aangevuld. Nu alleen nog tijd om te lezen. Het was prettig om na het lezen van Het zwarte gif nu ook het eerste deel van de serie te lezen en nogmaals met hem kennis te maken. Allon is en blijft een intrigerend karakter, dat me pakt, mede door de geheimzinnigheid die om hem heen hangt. Hij is een veelzijdige man, een begenadigd restaurateur van schilderijen, die hem zijn emoties doen verwerken. Zijn zintuigen staan altijd op scherp en dat maakt hem heel interessant. Ondanks de heftige activiteiten geeft hij daadwerkelijk om mensen, in dit geval het jongetje dat hem goed in de gaten hield. De perfecte moordenaar heeft me zodanig overtuigd dat ik er een favoriet seriepersonage bij heb. Twee nieuwe boeken komen er in november, dus ik moet nu toch echt de Staatsloterij maar eens winnen, zodat ik van lezen mijn leven kan maken! 

We zijn unaniem fan van de mysterieuze Gabriel Allon! Zijn jullie door dit artikel nieuwsgierig geworden naar de man of kennen jullie hem al? Laat het ons weten! 

Klik hier voor de blog waarin we eerder deze maand Daniel Silva en Gabriel Allon voorstelden. 

Met De perfecte moordenaar kunnen de volgende Reading Challenge Categorieën afgevinkt worden: 

#6, het eerste deel van een serie
#11, een boek van 10 jaar of ouder

Veel leesplezier, 
De Thriller Club 



Reacties op: Kennismaking met Daniel Silva - De perfecte moordenaar

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Daniel Silva

Daniel Silva

Daniel Silva (Michigan, 1960) is een Amerikaanse journalist en bestsellerau...