Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Sara Linton - Nachtschade

op 29 april 2018 door

Dit is de twaalfde maand op rij dat we jullie laten kennismaken met één of meerdere seriepersonages, we hopen dat jullie er nog steeds van genieten! We stellen jullie niet alleen elke maand een nieuw seriepersonage voor, we lezen ook het eerste deel in de serie. Deze maand dook de Thriller Club in Nachtschade, het eerste deel in de serie met Sara Linton, geschreven door Karin Slaughter. Acht leden van onze Club lazen mee en vertellen jullie wat ze er van vonden. Hebben we na één deel genoeg gezien van Sara Linton? Of willen we meer? 

In het kleine stadje Grant County vindt Sara Linton op een dag een zwaar toegetakelde vrouw. Ze leeft nog net, maar overlijdt kort daarna. Sara Linton is de lokale kinderarts én lijkschouwer, dus de vrouw wordt ook aan haar toevertrouwd voor de autopsie. Haar ex-man, Jeffrey Tolliver, is de politiecommissaris en samen met hem probeert ze de moordenaar te vinden. Lena, een collega van Jeffrey, is de zus van het slachtoffer en voert op eigen houtje ook een onderzoek uit. Wanneer het volgende slachtoffer zich aandient, voelt iedereen de angst en spanning. Wie is de moordenaar? Is het iemand die ze kennen, uit Grant County? Kunnen ze voorkomen dat er meer slachtoffers vallen?

1d25837c1b95c2842f90cf8dbcb33c94.jpgGreet: Ik ken Karen Slaughter niet echt, hoewel het best mogelijk is dat ik heel lang geleden al eens een boek over Sara Linton gelezen heb. Na Nachtschade ben ik heel wat slimmer geworden wat haar personage betreft. Sara lijkt in niets op haar moeder en zus, die beiden blond haar en blauwe ogen hebben. Zelf valt ze vooral op door haar lengte en sterke karakter. Ze is onafhankelijk en afstandelijk, zeker na de scheiding van Jeffrey, met wie ze een soort haat-liefde-verhouding heeft. Die karaktertrekken komen goed van pas in haar functie als lijkschouwer. Tegelijkertijd is Sara kinderarts, een beetje vreemd, maar de combinatie lijkt te werken. Ik vind Sara Linton een fijn seriepersonage, ik hou van sterke, onafhankelijke vrouwen. Ik vind niet dat Sara in dit eerste deel van de serie al het achterste van haar tong heeft laten zien, er is nog veel ruimte voor ontwikkeling. Na het lezen van het eerste boek in de serie verbaast het me niet dat Sara Linton een trouw lezerspubliek aan zich heeft kunnen binden. 

1d25837c1b95c2842f90cf8dbcb33c94.jpgKees: Grant County. Dat is Sara Linton. Maar dat is ook Jeffrey Tolliver. Sara en Jeffrey, gescheiden, maar later ook weer hertrouwd. Sara is kinderarts met het hart op de juiste plaats. Ze is sympathiek en, omdat ze ook haar tekortkomingen heeft, heel gewoon. Ondanks wat ze in het verleden meegemaakt heeft, is en blijft ze bereid mensen te helpen. Dat siert haar en maakt haar een innemend personage. Ook haar man Jeffrey, die commissaris van politie is, heeft zijn fouten. Een politieman die wil dat het werk goed gebeurt, maar ook oog heeft voor de mens achter zijn medewerkers. Jeffrey heeft eveneens zijn - moeilijke - verleden en ondanks dat vormt hij een goed koppel met Sara. Ze vullen elkaar aan, ze steunen elkaar, maar ze zijn ook niet altijd poeslief voor elkaar. Dat maakt hen menselijk. En daarom houd ik van beiden.

1d25837c1b95c2842f90cf8dbcb33c94.jpgElly: In dit eerste boek van Karin Slaughter over Sara Linton maken we kennis met een vrouw die zowel kinderarts is als lijkschouwer. Die combinatie tekent haar leven, want ze is kwetsbaar, maar ook erg stoer en onverschrokken.  Dat is haar manier om met de gebeurtenissen in het verleden en heden om te gaan. We zien een vrouw die het moeilijk vindt om ouders van zeer ernstig zieke kinderen te vertellen dat er geen verdere mogelijkheden zijn voor hun kind. Maar we zien ook een Sara die zonder blikken of blozen een lijk onderzoekt op de doodsoorzaak. In haar liefdesleven is ze nog steeds zoekende. Wie is de ware voor haar? Is dat Jeb de apotheker uit Grant County of heeft ze nog gevoelens voor haar ex Jeffrey Tolliver? Het is duidelijk: Sara Linton is een seriepersonage dat van aanpakken houdt, maar in haar privéleven heeft ze het nog niet op orde. Een interessante combinatie.

1d25837c1b95c2842f90cf8dbcb33c94.jpgKarina: Sarah Linton, kinderarts en lijkschouwer. Alleen al daarom zou ik haar willen zijn, want het combineren van deze twee vakgebieden zou ook voor mij een droombaan opleveren. Met het herlezen van Nachtschade kwam de vraag op waarom ik de rest van de serie eigenlijk niet al gelezen had. De sterke, zelfstandige vrouw met een groot empathisch vermogen steelt direct je hart. De muur die ze, begrijpelijkerwijs, om zich heen heeft gebouwd, kent weinig deuren, maar soms laat Linton een touwladder zakken en zie je een stukje van de gevoelige vrouw die erachter schuilgaat. Een vrouw naar mijn hart! 

1d25837c1b95c2842f90cf8dbcb33c94.jpgJoyce: Ik ken Sara Linton al vele leesjaren en heb haar zien ontwikkelen van kinderarts en lijkschouwer in Grant County tot de wereldwijze vrouw in Atlanta. Ik moest Nachtschade wel even erbij pakken om even te checken wat er ook al weer in het boek gebeurt. Het voelt als een eeuwigheid geleden dat ik mijn 'leesvriendin' Sara heb leren kennen. Sara gaat in Nachtschade door het vuur voor haar patiënten. Haar drang naar gerechtigheid drijft haar tot het uiterste om de waarheid te achterhalen. Ze is een hele prettige persoonlijkheid, een vriendelijk woord voor iedereen. Ogenschijnlijk gaat ze met iedereen gemakkelijk om, al kunnen mensen (lees: Lena) haar zeker irriteren. Als haar grens bereikt is, dan is het ook klaar. Het was leuk om het boek weer te lezen en de jongere Sara Linton te ervaren in Grant Country.

1d25837c1b95c2842f90cf8dbcb33c94.jpgEvy: Sara Linton is mijn favoriete seriepersonage. Het is een soort 'zusterliefde' die ik voor haar voel. Ze is lekker normaal. Geen rare fratsen, geen psyochologische problemen, normaal uiterlijk, normale familie. The girl next door. En toch interessant! De interactie tussen Sara en haar omgeving is mooi om te lezen. De gedrevenheid waarmee ze haar werk doet, zowel het zorgen voor de kinderen als het ontleden van de lijken, is een karaktertrek die we vaker gaan terugzien. De relatie met Jeffrey blijft een rode draad door de Grant County-serie en zorgt voor het 'luchtige' deel van de reeks. Net zoals Joyce zegt, is het mooi om je eerste kennismaking met Sara Linton over te doen als je haar al jaren hebt gevolgd.

1d25837c1b95c2842f90cf8dbcb33c94.jpgSilvia: Hoewel niet zo gepassioneerd als Evy kan ik mezelf ook fan noemen van Sara Linton. Haar betrokkenheid als kinderarts en bevlogenheid als lijkschouwer worden direct duidelijk in dit eerste deel. De aantrek- en afstootrelatie tussen haar en Jeffrey Tolliver vind ik aandoenlijk. Sara is een stoere, sterke vrouw met ook zwakke kanten. Ze is enorm goed in haar werk. Een tikkeltje eigenwijs. En ze zal niet gauw haar geheimen prijsgeven. Dat blijkt allemaal uit Nachtschade. Haar personage wordt goed en sympathiek neergezet.  Haar relatie met haar familie geeft een warm gevoel. Inmiddels heb ik vrijwel alle boeken gelezen waarin Sara de hoofd- en later ook een bijrol speelt. Heb je nog geen kennis gemaakt met deze Southern Belle? Waar wacht je nog op?

1d25837c1b95c2842f90cf8dbcb33c94.jpgGert: Sara Linton is kinderarts en lijkschouwer in het Amerikaanse stadje Grant County. In mijn ogen is zij een dame die volledig in haar werk opgaat. Ze komt hierbij wat zakelijk en afstandelijk op mij over, maar dit heeft grotendeels te maken met een bepaalde gebeurtenis uit haar verleden. Achter het masker van zakelijkheid schuilt zeker ook een vat met emoties. Dit geheel maakt haar tot een compleet personage, dat perfect past in de thriller Nachtschade. Ze heeft mij in dit verhaal overtuigd, maar ik twijfel of Sara Linton voldoende perspectief heeft om mij als lezer gedurende meerdere boeken in haar greep te houden. Deze kennismaking krijgt daarom wel een vervolg, maar ik weet nog niet zeker of het een relatie voor langere tijd gaat worden.

Conclusie: We zijn allemaal erg gecharmeerd van Sara Linton. Sommigen hebben al meerdere of alle boeken uit de Grant County-serie gelezen, anderen zullen Nachtschade als opstapje gebruiken om nu eindelijk de hele reeks eens te gaan lezen, en weer anderen zien de relatie tussen henzelf en Sara misschien geen lang leven beschoren... 


Laat ons even weten of jij door dit artikel nieuwsgierig geworden bent naar Sara Linton en of je van plan bent om de reeks te gaan lezen.

Nachtschade kan gebruikt worden om de volgende Reading Challenge Categoriën af te vinken: 

Categorie #6: Het eerste deel in een serie
Categorie #11: Een boek van tien jaar of ouder
Categorie #20: Een doorbraakboek van een bekende auteur

Veel leesplezier!
De Thriller Club 



Reacties op: Kennismaking met Sara Linton - Nachtschade

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Karin Slaughter

Karin Slaughter

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf b...