Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Koud spoor - Dee Henderson

op 12 augustus 2018 door

Zoals we vorige vrijdag al schreven, hebben we deze maand niet één, maar twee duimpjesverslagen. Acht leden van de Thriller Club lazen na Zwart Water nu ook Koud spoor van de Amerikaanse Dee Henderson. Het zijn de eerste delen in een serie rond de getalenteerde rechercheur Evie Blackwell, die deel uitmaakt van een nieuw cold case-team. Na het lezen en beoordelen van het eerste deel waren we heel benieuwd hoe het ondertussen gaat met Evie Blackwell. We bedanken uitgeverij Kok die de boeken ter beschikking stelde. 

Evie Blackwell gaat deel uitmaken van een prestigieuze taskforce, en de druk om te presteren is hoog. De taskforce is gericht op het traceren van langdurig vermiste personen. Evie en haar nieuwe partner David Marshal krijgen een aantal vermissingszaken in Chicago toegewezen. Terwijl Evie oude wonden openrijt in een hechte buurtgemeenschap, op zoek naar een verdwenen student, zoekt David naar een vermiste privédetective die voor een machtige cliënt werkte. Evie en David zijn allebei zeer vasthoudend in hun zoektocht naar gerechtigheid. En ondertussen moet Evie ook nog de antwoorden vinden op een aantal kwesties die spelen in haar privéleven.

Hoe beoordelen we de tweede Evie Blackwell? 

442f1c20c2c04d924abe9060897af4e6.jpgKarina: De taskforce cold cases gaat van start en Henderson laat ons kort kennismaken met alle leden van het team. Ze blijken ieder een eigen case op zich te nemen, waardoor de groep uit elkaar gaat om eraan te beginnen. Evie gaat aan de slag in Chicago, samen met David die de andere cold case uit deze plaats op zich neemt. Henderson neemt wederom tijd en ruimte om de personages goed uit te diepen. Waar in Zwart water al duidelijk werd dat zowel Evie als de mensen om haar heen veelal gelovig zijn, nam dit in Koud Spoor wel een erg grote plaats in. Een te grote plaats naar mijn mening, waarbij ik wel de kanttekening plaats dat ik niet gelovig ben en daardoor mogelijk iets sneller genoeg heb gelezen over hoe Hij het allemaal weet en zal oplossen. De plot van de cold case sprak me erg aan en ook de wijze waarop het onderzoek is vormgegeven is boeiend. De links tussen de cold case van Evie en de andere verhaallijnen zijn soms iets te opvallend, maar dat doet niks af aan het leesplezier. 

9fc72b90cb24cdb29ceae34fd585c302.jpgSilvia: Sorry, Evie Blackwell, ik denk dat dit de laatste keer is dat we elkaar hebben ontmoet. Zwart water liet bij mij nog een redelijk positief gevoel achter. Wel vond ik de vele geloofsovertuigingen al een beetje storend in het verhaal, het boek op zich kon mij nog wel bekoren. Ook de romantische ondertoon beviel me wel. In Koud spoor kwamen er naar mijn smaak toch iets te veel preekachtige passages voor. Het verhaal en ook de plot zijn vermakelijk en goed doordacht. Ook de samenhang met Zwart water wordt recht gedaan. Toch vind ik het geheel te soft en te veel van 'het kleine huis op de prairie' hebben. Zonder de overpeinzingen over het christelijke geloof zou ik een volgende Evie Blackwell wel degelijk hebben willen lezen, ik heb immers ook genoten van Laura Ingalls. Toch gaat voor Koud spoor mijn duim naar beneden. Dag Evie Blackwell!

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgElly: Het tweede boek in de serie over Evie Blackwell gaat verder waar Zwart Water geëindigd is. Ze werkt bij de taskforce die gespecialiseerd is in cold cases. Samen met David werkt ze vanuit een tijdelijk kantoorpand aan twee oude zaken, allebei erg interessant. Als je het eerste boek hebt gelezen, weet je al wat de manier van zoeken is. Dee Henderson heeft weer een spannend boek afgeleverd, dat ervoor zorgt dat je wil doorlezen om het eind te weten te komen, hoe de zaken zich ontwikkeld hebben. Klein minpuntje vind ik het gedoe over het geloof en ik heb het idee dat het laatste stuk wat afgeraffeld lijkt. 

442f1c20c2c04d924abe9060897af4e6.jpg

Chantal: Het verhaal zit goed in elkaar en de personages zijn goed uitgewerkt. Om als rode draad door het verhaal de taskforce te laten lopen en verschillende cold cases op te lossen, is zeer origineel en ook heel goed gedaan. Van het eerste boek wist ik dat Evie Blackwell gelovig is, maar in dit boek komt dit nog meer tot uiting. Wat mij betreft iets te veel. Ik moet er wel bij zeggen dat ik zelf katholiek ben opgevoed, maar dat ik er verder niets meer mee doe. Vooral in het begin als we kennismaken met David wordt er nogal veel gepreekt. Later wordt het gelukkig minder en gaat de spanning van het onderzoek weer leven. Ik heb ondanks alles wel genoten van het boek. Ik weet nog niet zeker of een volgende Evie Blackwell zal oppakken.

442f1c20c2c04d924abe9060897af4e6.jpg

Greet: Na het lezen van de eerste Evie Blackwell was ik absoluut fan van haar, de minpuntjes aan het boek kon ik nog heel makkelijk met de mantel der liefde bedekken. In dit tweede boek in de reeks wordt dat moeilijker: de auteur heeft wel heel veel woorden nodig en valt nogal eens in herhaling. Het christelijke geloof krijgt een belangrijke rol in het verhaal, ik weet nog steeds niet goed of ik dat nu fijn vind of niet, ongewoon en origineel is het zeker. Koud spoor is een 'gezellig' boek, misschien niet precies wat je zoekt in een thriller, maar dat gevoel heb ik. Naast de cold cases die opgelost moeten worden is er zeer veel aandacht voor de privélevens van de hoofdpersonages, daar moet je van houden. Het verhaal steekt zeer goed in elkaar en alle zaken worden netjes opgelost. Ik hou van de opzet van deze serie, dus wanneer de auteur in de toekomst iets beknopter schrijft, blijf ik Evie Blackwell volgen. Geen hoogspanning dit boek, wel goed voor een heel aantal fijne leesuurtjes. 

442f1c20c2c04d924abe9060897af4e6.jpg

Gert: Het voordeel van het lezen van twee verhalen van dezelfde schrijfster over eenzelfde personage is dat je onmiddellijk de mogelijkheid krijgt je beeld na lezing van deel 1 al dan niet bevestigd te krijgen. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik ben daarin bevestigd. Voor mij blijft Evie Blackwell op zich een prima personage en de beschrijvingen waren wederom geloofwaardig en goed. Toch heeft Koud Spoor bij mij een iets mindere indruk achtergelaten dan Zwart Water. Met name van de hoeveelheid personages en zaken, die tegelijk moesten worden opgelost, werd ik af en toe wat duizelig. Het kostte mij bij tijd en wijle moeite de verhaallijnen uit elkaar te houden. Daarbij denk ik bovendien dat er, tenzij de schrijfster een verrassing uit haar hoge hoed weet te toveren, voorlopig geen nieuw avontuur met Evie Blackwell moet verschijnen. Het is wat mij betreft mooi zo. Om duidelijk te maken dat dit boek voor mij het minste van de twee is, geef ik een mwah-duimpje.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

Joyce: Mijn duim gaat nog steeds omhoog voor de tweede Evie Blackwell. Alleen iets minder ferm omhoog als bij deel 1, Koud spoor. Ik had het gevoel dat dit deel iets vlakker was en voelde minder betrokkenheid bij het boek. Ook was er een aanzienlijk groter stuk weggelegd voor het geloof, er waren complete bladzijden aan gewijd, die het verhaal in mijn ogen een beetje onderbraken. Het concept met het oplossen van cold cases is heel interessant om te lezen. Evie Blackwell heeft zo'n drive dat het heel boeiend is om mee te lezen met haar gedachten gedurende het onderzoek. Evie had in Zwart water echt de hoofdrol, in Koud spoor moest ze die nog delen. Het plot zat weer sterk in elkaar, al was duidelijk dat Maggie meer bij het verhaal zou worden betrokken dan haar lief was. Kom maar op met het volgende deel!

442f1c20c2c04d924abe9060897af4e6.jpg

Evy: Na het lezen van Zwart water had ik veel zin om aan Koud spoor te beginnen. Toch voelde de dynamiek al vanaf het begin anders aan. De schrijfstijl van Dee Henderson blijft uitnodigend en zeer vlot leesbaar, maar de vaart ontbreekt. Dat ligt voornamelijk aan de 'uitgebreidheid' waarmee alles verteld wordt. Relaties worden uitgediept en de verschillende vermissingszaken worden in detail beschreven. Voor mij had het allemaal iets beknopter en sneller gemogen. Nochtans zit het plot goed in elkaar. De zijsprongen die worden genomen passen mooi in het web dat Dee Henderson spint rondom de vermissingszaken. Opnieuw wordt er veel aandacht aan de geloofsbeleving van de personages geschonken. En opnieuw is dat iets wat me toch erg afleidt van het echte verhaal. Kortom, het hoeft voor mij niet zo....  

Conclusie: Over het eerste deel in de serie met Evie Blackwell waren we het eens, dat was een goed boek om te lezen. Over deel twee zijn de meningen sterk verdeeld. Hoewel het een goed verhaal is met een interessant uitgangspunt - het oplossen van cold cases door middel van een taskforce - storen de meesten zich aan de duidelijk christelijke inbreng, die te nadrukkelijk aanwezig zou zijn. Een aantal van ons nemen dan ook afscheid van Evie, anderen twijfelen of ze haar nog een kans geven.

Wat is jullie mening over boeken met een duidelijke christelijke inbreng? Laat het ons weten onder dit artikel. Gaan jullie het avontuur met Evie aan?

Sterren voor Koud spoor: 1 x ****, 6 x ***, 1 x **

De Hebban Reading Challenge Categorieën voor dit boek:

#16 Een boek dat in 2018 is verschenen
#23 Een boek dat een verhaal in een verhaal is
#33 Een boek in winterse sferen
#39 Een boek waarin muziek een rol speelt
#42 Een boek waarin weer en klimaat een rol speelt
#43 Een boek waarin religie en rol speelt
#45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Groetjes,
Chantal namens de Thriller Club 



Reacties op: Koud spoor - Dee Henderson

Meer informatie

Gerelateerd

Over