Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lacey Flint - Sharon Bolton

op 14 augustus 2019 door

Series, we zijn er gek op. Het maakt niet uit wanneer ze van start gingen, hoeveel delen ze tellen en waar ze zich afspelen. We willen steeds meer weten over onze geliefde seriepersonages. En dus zetten de leden van de Thriller Club elk een favoriete serie in de kijker. Het is de beurt aan Joyce en Karina om te vertellen wat zij vinden van Lacey Flint, het hoofdpersonage in een van de series van Sharon (S.J.) Bolton. 

De auteur
Sharon Bolton (1960) woont in Londen, waar haar Lacey Flint-thrillers zich grotendeels afspelen. Ze is winnaar van de Mary Higgins Clark Award en genomineerd voor de ITW Thriller Award, de CWA Gold Dagger en de Barry Award. Redacteur Soraya Vink schreef dit artikel over het verschijnen van het derde boek in de Lacey Flint-serie. Bolton schrijft zowel deze serie als ijzersterke standalones, zoals het vorig jaar verschenen Kleine zwarte leugens, ook absoluut een aanrader.

Het personage
Maar nu tijd voor Lacey Flint. Na vier boeken weten we iets meer over haar, maar nog steeds is ze een redelijk groot mysterie. Heel langzaam komen we iets meer over haar te weten en geeft ze zich iets meer bloot. Ze werkt onder andere als rechercheur bij de Londense politie. Door een traumatische ervaring in haar jeugd bewaart ze afstand tot haar collega’s. Maar dat is niet alles, Lacey draagt nog een geheim met zich mee: ze is niet wie ze zegt dat ze is. Haar zintuigen staan altijd scherp om over te gaan tot vluchten. Heel langzaam krijgt ze iets meer vertrouwen en geniet ze enigszins van het leven. Juist door de omgang met mensen in verband met de moordzaken wordt Lacey een socialer mens. Ze weet zich emotioneel te binden aan slachtoffers en bijt zich in de zaken vast om de schuldige veroordelen te krijgen. 

Zoals het ze het zelf omschrijft in Het donkerste water groeide ze op als wilde tiener in de achterbuurten van Cardiff en zat ze voortdurend in de problemen. Scholen, plaatselijke autoriteiten en pleeghuizen werden wanhopig van haar. En toen, op een nacht, was haar leven onherroepelijk veranderd en was er een reeks gebeurtenissen in gang gezet die van haar een ander mens maakten. Letterlijk. Ze was de persoon kwijtgeraakt die het dichtst bij haar had gestaan in de hele wereld. Lacey Flint was verschenen.

Zielsgeheim

Korte inhoud: Lacey Flint, werkzaam bij de Londense politie, is gefascineerd door Jack de Ripper, de negentiende-eeuwse seriemoordenaar. Als zij op een avond naar haar auto loopt, vindt ze een hevig bloedende vrouw tegen haar auto leunend, welke kort daarna in haar armen overlijdt. In eerste instantie is Lacey als getuige betrokken bij het onderzoek, maar als de verwijzingen naar Jack de Ripper duidelijk worden, is haar kennis hard nodig en wordt zij deel van het onderzoeksteam onder leiding van Dana Tulloch.

Mening Joyce *****: Met Lacey Flint heeft Sharon Bolton een interessant karakter geschapen. Met regelmaat een beetje vaag en vreemd, maar op cruciale momenten van grote waarde voor het onderzoek. De onderlinge relaties tussen de verschillende hoofdpersonen geven Zielsgeheim zijn portie emotie en zorgen dat het verhaal diepgang krijgt en niet enkel draait om het lopende onderzoek. De complete focus op Jack de Ripper en de kans dat er een Jack de Ripper 2.0 aan het werk is, maken het boek al snel tot een absolute pageturner. Details van honderden jaren geleden in combinatie met de huidige moorden zorgen ervoor dat Zielsgeheim leest als een trein. Sharon Bolton doet wat we van haar gewend zijn en brengt geweldige twisten aan in de plot, welke je als lezer doen stuiteren. Zeer zorgvuldig en gedoseerd onthult zij langzaam details omtrent het lopende onderzoek. Je wordt gedwongen mee te puzzelen en je eigen conclusies te trekken. Als toetje schrijft Bolton de laatste twee hoofdstukken, waarin je alleen maar kan happen naar adem en in verbazing achterblijft.

Mening Karina *****:  Bolton heeft met Zielsgeheim een thriller van formaat geschreven die je vanaf de eerste pagina vastzuigt en je niet meer loslaat tot je de laatste hebt dichtgeslagen. Met ieder hoofdstuk legt ze meer bloot van de personages in haar thriller. De spanning is vanaf het begin aanwezig door de sterke proloog, maar Bolton weet ook in de rest van het plot de spanning goed vast te houden. Door onverwachte wendingen blijf je in het ongewisse over wat er nu precies speelt. Zelfs als halverwege het verhaal een tipje van de sluier wordt opgelicht, weet Bolton toch nog te verassen. Een absolute topper voor de thrillerliefhebber!

Nachtmerries

Korte inhoud: Op de universiteit van Cambridge is een sterke groei te zien in het aantal zelfmoorden, een onverklaarbare toename. Politieagente Lacey Flint gaat undercover als studente psychologie om rechercheur Mark Joesbury te helpen bij het onderzoek. Psychiater Evi Oliver kent als enige Laceys identiteit en ze werken samen om steeds meer informatie boven tafel te krijgen. De nachtmerries die voorafgaan aan de zelfmoorden treffen ook Lacey, en dan lijkt zij het volgende slachtoffer te gaan worden.

Mening Karina *****: In Nachtmerries komen personages uit de eerdere boeken van S.J. Bolton samen. Lacey Flint was het hoofdpersonage in Zielsgeheim en in Bloedschande leerden we Evi Oliver kennen. Wat Bolton zeer goed heeft gedaan is deze personages samenvoegen en ze toch hun eigen identiteit laten behouden, allebei blijven ze herkenbaar als je de eerdere boeken gelezen hebt (wat overigens niet nodig is, maar wel aan te raden). Nachtmerries heeft een zeer spannende plot met angstaanjagende momenten die je rillingen bezorgen, onverwachte plotwendingen en een zeer goed opgebouwde spanningsboog. Het boek leest als een sneltrein en laat je geen moment los. Bolton brengt voldoende diepgang aan in zowel het verhaal als de personages en weet te boeien tot aan de laatste pagina. Op de cover prijkt het advies van Tess Gerritsen "Als je één thriller leest dit jaar, zorg dan dat het deze is" en dat is zeker aan te raden aan alle liefhebbers van spannende boeken.

Mening Joyce ****: Alweer een heerlijke thriller van S.J. Bolton. Een plot om je vingers bij af te likken, spannend en soms zelfs angstaanjagend. Zo heerlijk om zo'n thriller te lezen. Niets is wat het lijkt, iedere keer word je weer verrast door de auteur en blijft de spanning continu aanwezig. De personages worden ook zeker niet vergeten, ze neemt de tijd ze te introduceren en je voldoende informatie te geven, zodat je intens met ze mee gaat leven. Lacey Flint kende ik al uit Zielsgeheim, Evi Oliver was nieuw voor mij, maar beide dames maakten dat ik het boek onmogelijk weg kon leggen en alleen maar verder wilde lezen.

Blijf waar je bent

Korte inhoud: Een voor een verdwijnen jongetjes van een jaar of tien in Zuid-Londen. Na enkele dagen worden zij met doorgesneden keel gevonden langs de oevers van de Theems. Wel steeds op een andere plek en met een steeds kortere tijd ertussen. Het team van Dana Tulloch is belast met het onderzoek. Lacey Flint is na de gebeurtenissen in Cambridge in het vorige boek Nachtmerries met ziekteverlof. Barney, 10 jaar, woont ook in Zuid-Londen en hangt 's avonds met zijn vrienden rond bij de skatebaan in de buurt. Zijn vader werkt op dinsdag- en donderdagavond over en gaat ervan uit dat zijn zoon veilig in zijn bed ligt. De vrienden zijn geobsedeerd door de moorden en besluiten op onderzoek uit te gaan. 

Mening Joyce *****: Het boek is zeer actueel en Sharon Bolton is erin geslaagd om actuele ontwikkelingen in de maatschappij, zoals een Facebookpagina over de vermoorde jongetjes, prachtig in het verhaal te verwerken. Tijdens het lezen van Blijf waar je bent dringt Bolton de lezer bepaalde aannames op. Veel te veel voor de hand liggend, maar je kunt geen kant op en wordt compleet in het verhaal gezogen. Briljant weet Bolton keer op keer complete verrassingen in het verhaal te brengen. Zelfs na het dichtslaan van het boek is het nog niet helemaal te bevatten wie de uiteindelijke moordenaar blijkt te zijn. Sharon Bolton heeft weer een absolute pageturner geschreven. In het begin van het boek lijkt de rol van Lacey Flint miniem, maar haar inbreng in het onderzoek is van grote waarde. Het is een heerlijk spannend boek om te lezen. Er zou een sticker op moeten zitten met de waarschuwing "eenmaal begonnen met lezen is het niet meer mogelijk te stoppen".

Mening Karina *****: Wauw! Bolton heeft wederom een goed in elkaar gezette plot afgeleverd, waarbij je als lezer mee kan puzzelen naar de dader. Veel mogelijkheden passeren de revue en Bolton weet de puzzelstukjes zo langzaam te onthullen dat het boek tot het einde zeer spannend blijft. De spanningsboog is goed opgebouwd en houdt de verschillende verhaallijnen boeiend. De jonge Barney is een intrigerend mannetje en wordt goed uitgediept, waardoor je met hem kan meeleven en hem wel in je armen zou willen sluiten. Lacey Flint, die nu al voor de derde maal aantreedt in een boek van Bolton, is duidelijk nog niet zo stabiel en dat is goed te begrijpen als je eerdere delen in deze serie hebt gelezen. Toch komen haar sterke kanten uiteindelijk duidelijk naar voren, waarbij ze opnieuw laat zien goed te kunnen analyseren en zich in anderen te kunnen verplaatsen. Nog altijd is ze even ondoordacht en geneigd om door te gaan tot ze zekerheid heeft voor ze anderen betrekt.

Het donkerste water

Korte inhoud: Lacey Flint heeft een woonboot op de Theems betrokken en begint deel uit te maken van de kleurrijke gemeenschap die in Londen op de rivier woont. Elke dag zwemt ze ook in de rivier. Op een vroege zomerochtend vindt ze tijdens het zwemmen een in doeken gewikkeld lichaam van een jonge vrouw. Het lijkt toeval, Lacey werkt sinds kort bij de rivierpolitie en weet hoeveel lichamen er elk jaar uit de Theems gevist worden. Maar onderzoek lijkt aan te tonen dat dit lichaam bedoeld was voor haar om te vinden. Ook al is ze geen inspecteur meer, ze kan niet anders dan zich met deze zaak bemoeien.

Mening Karina ***: Hoewel de plot van Het donkerste water goed in elkaar steekt, wist Bolton mij hiermee een stuk minder te boeien dan met haar derde boek. Het zijn uiteindelijk te veel ingrediënten die zijn samengevoegd, en zeker de relatie met Lacey vind ik wat vergezocht en onvoldoende uitgewerkt. Door vanuit verschillende perspectieven te vertellen weet Bolton een complex verhaal met vele personages samen te brengen. Het verspringen in tijd maakt dat je dit boek met aandacht moet lezen, maar doordat het onvoldoende spannend is lukte mij dat niet zo goed. Hoewel in Het donkerste water een klein stukje van Laceys achtergrond helderder werd, vind ik haar in dit laatste vertaalde boek weinig 'gegroeid'. Ze is nog altijd wat naïef, doet dingen ondoordacht en tegen alle regels in en lijkt haar leven maar niet op orde te krijgen. Zou er in het vijfde boek meer ontwikkeling rondom haar zijn?

Mening Joyce ***: De Theems speelde in Blijf waar je bent al een grotere rol, in Het donkerste water heeft de rivier praktisch de hoofdrol. Lacey Flint werkt inmiddels bij de rivierpolitie, na de heftige gebeurtenissen in het vorige boek zocht ze rust. We leren haar iets beter kennen, ze woont nu op een woonboot in een kreek in de Theems, maar toch zet dit boek niet door waar het vorige gestopt was en dat is een beetje teleurstellend. De plot zit heftig in elkaar en maakt dat je met volle aandacht moet lezen, wisselingen van oogpunt en tijd nemen je mee in een actueel thema. Gelukkig weet Sharon Bolton zoals altijd de lezer te verrassen in de ontknoping en was het weer een heerlijke thriller om te lezen. 

Het zal geen verrassing zijn, wij zijn fan van de boeken van Sharon (S.J.) Bolton en nog steeds nieuwsgierig en geïntrigeerd door het personage Lacey Flint. Ken je de Lacey Flint-serie? Wat vind je ervan? En wat vind je van Lacey? Hebben we je overgehaald om de boeken op je wil-ik-lezen-plankje te zetten?

Tip: 10 september verschijnt een nieuwe standalone: Op de vlucht

Groetjes, namens de Thriller Club
Karina en Joyce 



Reacties op: Lacey Flint - Sharon Bolton

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sharon (S.J.) Bolton

Sharon (S.J.) Bolton

Sharon (S.J.) Bolton (1960) volgde een toneelopleiding en heeft een MBA. Ze bego...