Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mindful moorden met Björn Diemel - Karsten Dusse

op 21 augustus 2022 door

Als je geen liefhebber bent van langlopende series is een trilogie het ideale alternatief. Een set van drie boeken is perfect om een verhaal voldoende diepgang te geven en de lezer niet halverwege kwijt te raken. In 2019 bespraken we al een handvol trilogieën, deze zomer hebben we de draad weer opgepakt. Vandaag stellen we de zesde en laatste driedelige serie van het seizoen voor. Hekkesluiter is Björn Diemel, de advocaat uit de boeken van Karsten Dusse. 

De auteur

Karsten Dusse (1973) is een Duitse advocaat, vooral actief in huur- en eigendomsrecht. Als student was hij al te vinden in het wereldje van de media, hij was onder andere kabelsleper en publieksopwarmer in tv-studio’s. Bij het grote publiek werd hij bekend als straatreporter, en sinds een aantal jaar schrijft hij voor televisie. Hij won de Duitse Televisie Award, de Duitse Comedy Award en werd genomineerd voor de prestigieuze Grimme Award.

Voor hij zijn personage Björn Diemel op de wereld losliet, schreef Dusse een juridisch handboek en een verzameling verhalen die zich in de wereld van de rechtbank afspelen. Achtsam morden, dat in het Nederlands Mindful moorden heet, was zijn thrillerdebuut. Het werd aangekondigd als het eerste deel van een trilogie en kende in Duitsland een gigantisch succes.

De boeken

In het Duits zijn drie delen verschenen, ons taalgebied moet het voorlopig met twee vertalingen stellen. De vraag is of de uitgeverij brood ziet in een vervolg en de klus voor de derde keer op rij toevertrouwt aan Olga Groenewoud.

Toen deze blog al in de maak was, bleek dat Dusse aan een vierde boek werkte, dat in september zal verschijnen. Tot zover de aangekondigde trilogie ... Wie de boeken in het Duits wil (verder) lezen, vindt hier het overzicht. 

  • Achtsam morden im Hier und Jetzt 

Greet las de boeken en vertelt graag wat ze ervan vond.

1-Mindful moorden

Inhoud: Hoofdpersonage is veertiger Björn Diemel, strafrechtadvocaat en werkzaam bij een groot advocatenkantoor. De louche maffiafiguur Dragan Sergowicz is zijn enige cliënt. Diemel werkt de klok rond, waardoor hij zijn vrouw en dochtertje nauwelijks ziet en zijn huwelijk op springen staat. Vrouwlief eist van hem dat hij een mindfulness-training volgt. Hij komt terecht bij coach Joschka Breitner, auteur van het (fictieve) boek ‘Onthaasten op de inhaalstrook – Mindfulness voor managers’. Wanneer de criminele Dragan gigantische problemen veroorzaakt, heeft Diemel snel door dat hij het geleerde op meer dan één manier in de praktijk kan brengen.

Greet *****: Vergeet hoe een standaard thriller eruitziet en dompel je onder in de wereld van Björn Diemel. Super origineel verhaal, doorspekt met droge en zwarte humor. Heel toegankelijk geschreven, ietwat bijzondere personages. Te nemen met een korreltje zout, maar toch bomvol wijsheden. Terecht een bestseller in Duitsland, het is genieten van begin tot einde!

Dat was de conclusie waar ik indertijd mijn recensie mee heb afgesloten. Voor wie iets meer informatie wil, voeg ik er graag nog een paar dingen aan toe: Er is slechts één perspectief, dat van de advocaat zelf. Het verhaal is afwisselend en complex genoeg en heeft geen meerdere standpunten nodig. Erg spannend is het niet, omdat je altijd min of meer ziet aankomen wat er gebeuren gaat. Toch stoort dat niet in het minst. Wel zijn er veel personages, kleurrijk en interessant. Mindfull moorden is op geen enkele manier een doorsnee thriller, al vallen er wel een paar doden. De manier waarop dat gebeurt, is echter euh … bijzonder. Zeer opvallend voor het boek is de humor. Soms subtiel, soms overduidelijk. Droog en vooral zwart. Nooit te veel van het goede, maar precies goed. Al is het vast geen spek voor ieders bek.

2-Het kind in mij wil mindful moorden

Inhoud: Nadat voormalig misdaadadvocaat Björn Diemel de principes van mindfulness leerde kennen, heeft dit zijn leven compleet veranderd. Hij is gestopt met zijn stressvolle baan en is zijn eigen bedrijf begonnen. Hij brengt nu eindelijk meer tijd door met zijn dochter en maakt liefdevoller ruzie met zijn vrouw. O ja, en hij runt ook nog – op een ontspannen manier – twee maffiaclans, want hij heeft de baas van de een vermoord en de ander opgesloten in de kelder van een kleuterschool. Waarom kan Björn hier niet gewoon van genieten? Waarom verliest hij steeds zijn geduld? Is hij het doden gewoon zat? Zijn therapeut Joschka Breitner zet hem uiteindelijk op het goede spoor: het is aan Björns innerlijke kind om hier weer uit te komen!

Greet ****: Na het eerste boek in de trilogie, dat ik de hemel in heb geprezen, waren de verwachtingen natuurlijk hooggespannen. En helaas werden die een tijdlang totaal niet ingelost: te veel gesprekken tussen hoofdpersonage Diemel en coach Breitner. Gelukkig keerde halverwege het tij en wist de auteur de sfeer van het vorige boek weer op te roepen. Een beetje (nou ja, veel) absurditeit doet wonderen bij mij, ik hou ervan! Het boek is op exact dezelfde manier opgebouwd als nummer één in de rij: elk van de vele korte hoofdstukken wordt voorafgegaan door een citaat uit een handboek van de mindfulnes-coach. Ook inhoudelijk wordt er voortgeborduurd, Diemel is nog altijd omringd door twee maffiaclans en heeft zich weer een hoop problemen op de hals gehaald, die hij probeert op te lossen door de ‘tips’ van zijn coach in de praktijk te brengen. Dat hij die ietwat anders interpreteert dan vast de bedoeling was, hoeft geen betoog.

3-Achtsam morden am Rande der Welt 

Inhoud: Björn is ondertussen 45 en vraagt zich af hoe de tweede helft van zijn leven eruit zal zien. Hij lijkt op een midlifecrisis af te stevenen en gaat te rade bij zijn vertrouwde therapeut. Die vindt dat Björn vier weken vrij moet nemen om op pelgrimstocht te gaan; meer bepaald zal hij de Camino de Santiago (de Jakobsroute) gaan lopen. Het zal niemand verwonderen dat er ook dit keer doden vallen. Maar wie is het beoogde slachtoffer? En wie de dader? Is alles wel wat het lijkt?

Greet ****: Net als bij het vorige boek vond ik eerste helft minder sterk, er werd veel gefilosofeerd en humor of spanning was ver te zoeken. Maar dan! Halverwege werd het plots genieten: leuke personages werden geïntroduceerd, er gebeurde van alles, het was komisch en een beetje spannend. Het bijzondere is dat je onze moordende advocaat alles vergeeft; in dit boek zeker, want voor een keer is het oppassen geblazen dat hij niet zelf het slachtoffer van een moordgrage idioot wordt. De maffiaclans zijn dit keer min of meer afwezig (goede keuze van de auteur), maar het privéleven van Björn wordt opnieuw onder het vergrootglas gelegd. En ja, Karsten Dusse heeft het voor elkaar gekregen dat ik ook dat niet verwachte vierde boek ga aanschaffen.

Conclusie

Verwacht geen standaard thrillers, verwacht zelfs helemaal geen thrillers. Want hoewel er genoeg doden te betreuren vallen wanneer Björn Diemel in de buurt is, zijn de boeken niet in één hokje onder te brengen. De zwarte humor uit het eerste boek is minder aanwezig in de volgende twee, wat die (iets) minder sterk maakt.

Karsten Dusse is een fenomeen in Duitsland. De ‘trilogie’ telt volgende maand vier delen, en er is zelfs een oefenboek beschikbaar. Hier loopt het niet zo’n vaart, hoewel het eerste deel bijzonder goed onthaald werd. Hebben jullie de start (of zelfs het vervolg) van de ‘Mindful moorden’-serie gelezen? 

Wat vinden jullie er trouwens van dat aangekondigde trilogieën steeds vaker meer dan drie delen gaan tellen?



Reacties op: Mindful moorden met Björn Diemel - Karsten Dusse

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Karsten Dusse

Karsten Dusse

Karsten Dusse is een advocaat die sinds een aantal jaar ook voor tv schrijft. Hi...