Advertentie
    Greet Braem Hebban Recensent

Karsten Dusse (1973) is een Duitse advocaat, vooral actief in huur- en eigendomsrecht. Als student was hij al te vinden in het wereldje van de media, hij was onder andere kabelsleper en publieksopwarmer in tv-studio’s. Bij het grote publiek werd hij bekend als straatreporter, en sinds een aantal jaar schrijft hij voor televisie. Hij won de Duitse Televisie Award, de Duitse Comedy Award en werd genomineerd voor de prestigieuze Grimme Award. Achtsam morden, in het Nederlands door Olga Groenewoud vertaald als Mindful moorden, is zijn thrillerdebuut. Het is het eerste deel in een serie die in het Duits al drie boeken telt. Eerder schreef hij een juridisch handboek en een verzameling verhalen die zich in de wereld van de rechtbank afspelen.

Hoofdpersonage is veertiger Björn Diemel, hij is strafrechtadvocaat en werkt bij een groot advocatenkantoor. De louche maffiafiguur Dragan Sergowicz is zijn enige cliënt. Diemel werkt de klok rond, waardoor hij zijn vrouw en dochtertje nauwelijks ziet en zijn huwelijk op springen staat. Vrouwlief eist van hem dat hij een mindfulness-training volgt. Hij komt terecht bij coach Joschka Breitner, auteur van het (fictieve) boek ‘Onthaasten op de inhaalstrook – Mindfulness voor managers’. Wanneer de criminele Dragan gigantische problemen veroorzaakt, heeft Diemel snel door dat hij het geleerde op meer dan één manier in de praktijk kan brengen.

Het boek is chronologisch opgebouwd, een geschikte keuze. Elk van de 37 hoofdstukken begint met een citaat uit de hierboven genoemde mindfulnes-handleiding, die steeds belangrijker wordt voor de overwerkte Diemel. Er is slechts één perspectief, dat van de advocaat zelf. Het verhaal is afwisselend en complex genoeg en heeft geen meerdere standpunten nodig. Erg spannend is het niet, omdat je altijd min of meer ziet aankomen wat er gebeuren gaat. Toch stoort dat niet in het minst.

Wel zijn er veel personages, in het begin is het oppassen geblazen. Niet alleen is er maffiabaas Dragan met een heel team rond zich, er is ook zijn concurrent Boris die een gelijkaardige groep aanvoert. Het is niet geheel onbelangrijk te weten wie tot welk kamp behoort. De meeste van deze figuren spelen een ondergeschikte rol in het verhaal en worden niet overmatig uitgewerkt. Diemel is zonder enige twijfel degene die met alle aandacht gaat lopen, maar ook zijn vrouw en kind spelen een niet te onderschatten rol. Alles wat Diemel onderneemt, doet hij eigenlijk voor hen. En oké, ook een beetje voor zichzelf. Kleurrijke, interessante personages, waarvan er een aantal best nog een paar boeken meekunnen.

‘Mindfull moorden’ is op geen enkele manier een doorsnee thriller, al vallen er wel een paar doden. De manier waarop dat gebeurt, is echter euh … bijzonder. Zeer opvallend voor het boek is de humor. Soms subtiel, soms overduidelijk. Droog en vooral zwart. Nooit te veel van het goede, maar precies goed. Al is het vast geen spek voor ieders bek. Zo weet ook niet iedereen de humor van bijvoorbeeld Anne-Laure van Neer (thrillers) of Jonas Jonasson (romans) te smaken. Wat wel zeker is, is dat Dusse een verrassend andere thriller uit de grond gestampt heeft.

Vergeet hoe een standaard thriller eruitziet en dompel je onder in de wereld van Björn Diemel. Super origineel verhaal, doorspekt met droge en zwarte humor. Heel toegankelijk geschreven, ietwat bijzondere personages. Te nemen met een korreltje zout, maar toch bomvol wijsheden. Terecht een bestseller in Duitsland, het is genieten van begin tot einde!

[Deze recensie is gebaseerd op 'Achtsam morden', de originele versie van het boek.]

Reacties op: Schitterend staaltje zwarte humor

8
Mindful moorden - Karsten Dusse
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken