Sterke plot en veel spanning

Greet Braem 09 december 2025 Hebban Team
Je ziet het de laatste jaren vaker dat thrillerauteurs de handen in elkaar slaan. In het geval van Frederick Forsyth (1938-2025) en Tony Kent (1977) is het echter niet helemaal duidelijk hoe de samenwerking precies verliep. Forsyth overleed net voor de publicatie van The revenge of Odessa, dus de kans is groot dat hij enkel een synopsis naliet die door zijn co-auteur uitgewerkt werd. Forsyth was niet alleen auteur - zijn bekendste werk is De dag van de jakhals – maar ook journalist, verslaggever voor de BBC en jarenlang informant van de Britse inlichtingendienst MI6. De eveneens Britse Kent daarentegen haalt zijn inspiratie uit zijn ervaringen als strafrechtadvocaat, met bijzondere expertise op het gebied van terrorisme en internationale georganiseerde misdaad.

De wraak van Odessa, naar het Nederlands vertaald door Catalien van Paassen, neemt de lezer mee naar de zomer van 2025. Een eerste verhaallijn brengt ons naar Washington, waar een senator bij een brand om het leven komt. Later zullen we kennismaken met zijn opvolger en diens campagneteam. De andere verhaallijn speelt zich in Duitsland af en begint in Berlijn, waar schutters tijdens een voetbalwedstrijd een bloedbad aanrichten. Wanneer journalist en podcastmaker Georg Miller de zaak wil onderzoeken, belandt hij in een strijd waarbij hij meermaals voor zijn leven moet vrezen. Hij komt op het spoor van Odessa (Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen), een nazi-organisatie die koste wat het kost aan de macht wil. Meteen is de link gelegd met Geheim dossier Odessa, een thriller van Forsyth uit 1973, waarin Millers grootvader een grote rol speelde.

Het boek wordt vanuit twee perspectieven verteld, telkens in de derde persoon. In Amerika kijken we mee door de ogen van ene Vanessa Price, die weliswaar hard heeft geknokt om te staan waar ze staat, maar haar werk voor de nieuwe senator in vraag begint te stellen. Ze lijkt omringd door mensen met dubbele agenda’s en de intriges lijken plots overal te zijn. Bij de gebeurtenissen in Duitsland zijn Georg Miller, zijn vriendin en grootvader de leidende personages, vergezeld van mensen die met brute kracht de dingen proberen op te lossen. Die hoofdstukken worden steeds harder, steeds onverbiddelijker, uiteindelijk vliegen de lijken in het rond. Psychologische spanning in de ene verhaallijn versus actie en geweld in de andere.

De vele spannende scènes voeren toch wel de boventoon, voor onderlinge relaties en emoties is er minder aandacht. Toch worden de personages bijzonder helder neergezet, met goed gekozen woorden krijgen ze vorm en komen ze tot leven. De aantrekkelijke schrijfstijl van Forsyth en Kent helpt daarbij. Bovendien komt door het eenvoudige en rechttoe rechtaan taalgebruik het verhaal vlot bij de lezer binnen. De opsplitsing in verschillende korte hoofdstukken, evenals het veelvuldig switchen tussen de verhaallijnen, komt het tempo ten goede. Het refereren aan Hitler, de SS en andere nazi-begrippen maken het boek realistisch, en het betrekken van Amerika bij de Duitse Odessa is een goede vondst.

De wraak van Odessa borduurt verder op een meer dan vijftig jaar oude thriller, maar is (vanzelfsprekend) perfect los te lezen. Duidelijk neergezette personages, een sterke plot, veel spanning en een einde dat je naar meer doet verlangen, dat is wat Forsyth en Kent hebben afgeleverd.

Meer recensies van Greet Braem

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.