Sterk eerste deel van de ‘Mergellandmoorden’-trilogie

Greet Braem 17 juni 2025 Hebban Team
Michael Berg (1956), pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen, studeerde Nederlands en ging naar de Academie voor Kleinkunst. Na een korte carrière als zanger/muzikant werkte hij als presentator, documentairemaker en zendermanager. Hij debuteerde als schrijver in 2008 met Twee zomers, waarna nog verschillende thrillers zouden volgen, zowel standalones als een vijfdelige serie rond het personage Chantal Zwart. Zijn werk werd genomineerd voor meerdere prijzen, Nacht in Parijs won de Gouden Strop in 2013. Na een afwezigheid van vier jaar is de auteur nu terug met het eerste deel in de ‘Mergellandmoorden’-trilogie, dat de titel Terugkeer kreeg.

Berg neemt ons mee naar Zuid-Limburg en laat ons kennismaken met rechercheur Alex Nievelsteijn, die Amsterdam net verruild heeft voor zijn Limburgse geboorteplaats. Hij zal er de leiding van het coldcaseteam op zich nemen. De eerste zaak die hij wil oppakken is die van de verdwenen Kelly, die na een etentje met vriendinnen verdwenen is. Terwijl hij zijn team samenstelt en in de zaak duikt, wordt hij achtervolgd door zijn verleden. Het voorbije jaar heeft hij in het geheim immers geprobeerd te achterhalen wie de moord op zijn Amsterdamse partner Sarah op zijn geweten heeft. En roeren in het criminele milieu, dat doe je niet ongestraft …

Terugkeer kent een heldere opbouw. Er zijn de hoofdstukken “Eerder”, waarin we kunnen lezen hoe het de verdwenen mama Kelly vergaat. Daarnaast zijn er de hoofdstukken in het heden, waarin we de zoektocht van Alex en zijn team volgen. In het gehele boek is een verteller in de derde persoon aan het woord, er is geen perspectief in de ik-vorm. De schrijfstijl van Berg is vlot, het taalgebruik eenvoudig, de informatieve stukken en dialogen houden elkaar in evenwicht. Het tempo ligt aanvankelijk niet erg hoog, maar dat zal halverwege veranderen.

Het coldcaseteam zal uiteindelijk uit drie personen bestaan, en het moet gezegd, ze vormen een bijzonder en vooral aimabel trio. Allereerst is er natuurlijk Alex, met zijn steeds aanwezige tinnitus, zijn invloedrijke vader en zijn zusje dat in een instelling verblijft. Toffe gast, die gelukkig op tijd inziet dat er meer in het leven is dan jezelf lazarus drinken. Collega Frings met zijn “neuropathievoeten” lijkt eerst wat ingeslapen en onbeholpen, maar blijkt gelukkig over meer pit te beschikken dan aanvankelijk gedacht. En dan is er Farida, de secretaresse die er in allerijl is bijgehaald en die zich al snel ontpopt als onmisbare factor, en de enige met verstand van computers.

De hoofdstukken die specifiek aan de omstandigheden van de verdwenen Kelly zijn gewijd, verdwijnen langzaam naar de achtergrond, iets dat alleen maar toegejuicht kan worden, want ze vormen het minst originele deel van het boek. De focus verplaatst zich steeds meer naar het onderzoek, terwijl ook de privésituatie van Alex de nodige aandacht krijgt. Je krijgt het idee dat er al wat lijntjes voor de rest van de trilogie uitgezet worden. De twee tijdslijnen komen steeds dichter naar elkaar toe, en uiteindelijk zullen alle perspectieven samenkomen en dendert iedereen gezamenlijk op de ontknoping af. De lezer houdt ondertussen zijn adem in en houdt het niet meer van de spanning.

Conclusie? Terugkeer is een meer dan bevredigend eerste deel van de ‘Mergellandmoorden’-trilogie. Het boek is vlot geschreven, meeslepend en spannend. Michael Berg heeft het schrijven duidelijk nog steeds in de vingers en trakteert zijn lezers op een sterk verhaal, met een aantal open eindjes en een nieuwsgierig makende cliffhanger.

Meer recensies van Greet Braem