Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Miss Merkel kan het speuren niet laten

op 11 september 2022 door

In het Thriller Café is natuurlijk ook plaats voor lekker ouderwetse detectives. Geen boeken vol actie, geweld of (psychologische) spanning, wel verhalen waarin het er allemaal iets trager aan toegaat en waar nog ouderwets naar de dader van een misdrijf gespeurd wordt. Net als de voorbije twee jaar staat de maand september in het teken van detectives. Vandaag richten we de kijker op het boek Miss Merkel en de moord op het kerkhof van David Safier.

Jullie herinneren je vast nog onze blog van vorig jaar, waarin we Miss Merkel en een onverwachte wending bespraken, het eerste deel in de reeks. Daar hebben we zoveel plezier aan beleefd dat we niet anders konden dan opnieuw naar Klein-Freudenstadt te trekken. Het is de plaats waar Miss Merkel & co sinds de pensionering van de Duitse ex-bondskanselier verblijven. Zal Angela in het tweede boek opnieuw een moord geserveerd krijgen? Weet ze die op te lossen? We ontdekken het in Miss Merkel en de moord op het kerkhof, in een vertaling van Marijne Thomas en Cora Kool.

De auteur en zijn boeken

David Safier (1966) is een Duits scenarioschrijver en auteur. Hij volgde een opleiding tot journalist, deed redactionele ervaring op bij radio en televisie en schrijft sinds 1996 scenario’s. Vooral de sitcom BerlinBerlin is bekend en won verschillende prijzen, onder andere een Emmy. Zijn debuutroman Mieses Karma verscheen in 2007 en is ook in het Nederlands verkrijgbaar als Kommer en karma. Daarna volgden nog een tiental romans, waarvan de oorlogsroman 28 dagen ook bij ons goed onthaald werd. Zijn laatste wapenfeit zijn de detectives met Miss Merkel in de hoofdrol. Safier schrijft voornamelijk luchtige lectuur en dat wordt weerspiegeld in de bijbehorende (Duitse) covers.

b30ab6808337288549cad436a6f23448.jpg

Miss Merkel en de moord op het kerkhof

De tuinman is niet altijd de moordenaar, soms is hij het lijk. Angela realiseert zich dit wanneer haar mopshond het lijk van de tuinman ontdekt op de begraafplaats van Klein-Freudenstadt. De dode zit ondersteboven in de grond, alleen zijn benen steken eruit. De moordverdachten zijn allemaal te vinden in twee vijandige begrafenisondernemersfamilies. Aan Miss Merkel de taak om de zaak op te lossen. Een zaak die wat verder in haar privéleven graaft dan het haar man Achim lief is…

De hoofdpersonages

  • Angela, bondskanselier met pensioen én speurambities
  • Achim, Angela’s man en grote liefde, ook wel Puffel genoemd
  • Mike, de bodyguard met een zwak voor ene Marie
  • Poepsi, de mopshond (die niet langer Poetin heet, want die naam ligt sinds een tijdje nogal gevoelig) 

Samen vormen ze het perfecte team, klaar om alle problemen het hoofd te bieden en, niet te vergeten, alle moordenaars te klissen!

Gea, Gerti en Greet laten graag weten hoe de tweede Miss Merkel hun bevallen is.

Gea ***: Ik verheugde me enorm op dit tweede boek over Miss Merkel. Maar eerlijk gezegd is het me een beetje tegengevallen. Dat komt vooral doordat de auteur in mijn ogen te veel humor in het verhaal heeft willen stoppen. Het voelt bijna alsof er geen zin is zonder humor, waardoor het geheel nogal flauw op mij overkomt. En dat niet alleen, het leidt enorm af van het daadwerkelijke verhaal: een moord oplossen. Angela’s onderzoek naar de moordenaar leidt langs een aantal bijzondere personages, die bijna allemaal voor de nodige plotwendingen zorgen. Zonder al te veel spanning overigens, net zoals de ontknoping. Dat laatste wordt door Angela op z’n Sherlock Holmes verrassend gebracht. Al met al was het geen onverdeeld genoegen om dit boek te lezen en ik dubde enorm over mijn waardering. Ik geef Safier het voordeel van de twijfel. Zoals ik er nu over denk, ga ik deel 3 echter niet lezen. Maar zeg nooit nooit.

Gerti ***: Ik keek heel erg uit naar dit tweede deel van Miss Merkel, toch ben ik niet even enthousiast als bij het eerste deel. Het verhaal is leuk gevonden en vlot geschreven, maar het is af en toe een beetje te. Ik zie daarvoor drie redenen: Er zijn heel veel personages, met allemaal een eigen plotwending die duidelijk in de verf wordt gezet. Er wordt net iets te vaak humor gebruikt waar die niet altijd een meerwaarde heeft. En tenslotte gebeurt er zoveel dat mijn aandacht afgeleid werd van het eigenlijke moordonderzoek. Toch hou ik wel van Miss Merkel en kan ik me haar echt voorstellen in de nieuwe omgeving van Klein-Freudenstadt. Ik ga het derde deel zeker ook lezen en dan zien we wel of Miss Merkel een blijver is.

Greet ***: Ik heb vorig jaar ontzettend genoten van de eerste Miss Merkel, en dus wilde ik maar al te graag weten hoe het ondertussen gaat met Angela in Klein-Freudenstadt. Aan het begin van het boek wachtte me een eerste teleurstelling: man Achim was op wandeltocht in de Pyreneeën; gelukkig kwam hij vroeger dan gepland weer naar huis, oef. Wie van in het begin van de partij was, is bodygard Mike, die met vlinders in de buik rondloopt, zo schattig. Een detective lees je niet omwille van de complexe verhaalstructuur of plot, maar toch heeft Safier een acceptabele zaak rond twee moorden uitgewerkt, al is die niet bepaald spannend. De kopzorgen van Miss Merkel krijgen veel aandacht; ze heeft een probleem dat niet bij haar persoonlijkheid past. Vind ik dan, want helaas kan ik het personage Miss Merkel niet los zien van de echte ex-bondskanselier. Wat betreft de humor kwam ik niet aan mijn trekken in dit boek. Het eerste deel in de reeks was zo enorm grappig, dat was genieten van begin tot eind, terwijl nu een en ander wat gekunsteld en geforceerd aanvoelde. Afrondend kan ik zeggen dat ik het boek best graag gelezen heb, maar de magie was weg. Hopelijk komt die terug in een derde deel, want dat zal ik zeker weten in huis halen.

Conclusie: We zijn alle drie duidelijk minder enthousiast dan vorig jaar. Drie keer drie sterren, door de een al wat overtuigender gegeven dan door de ander. Grootste struikelblok was de humor die niet altijd werkte en de vele afleidingen van de moordzaak.

Wie heeft er, net als wij, de tweede Miss Merkel gelezen? En wie is het van plan?



Reacties op: Miss Merkel kan het speuren niet laten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

David Safier

David Safier

David Safier (1966) is een Duits scenarioschrijver en auteur. Hij volgde een opl...