Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Silvia op date met een boek van Elly

op 15 augustus 2018 door

In 2017 beleefden we veel plezier aan onze blind date-rubriek (wie vindt het nu niet leuk om nieuwe boeken te ontdekken) en dus hebben we een manier bedacht om de rubriek voort zetten. Het resultaat: de blind date voor gevorderden! Tijdens een videochat kreeg elk van ons twee categorieën waarmee we aan de slag konden om een leuke thriller voor een collega te zoeken. Op deze manier werd het een spannende zoektocht voor zowel de 'gevers' als de 'ontvangers', of dat was althans de bedoeling!

Voor deze aflevering van de rubriek Blind date voor gevorderden mocht Elly een boek uitkiezen voor Silvia.

Omdat de vakantie van Silvia op handen was en zij graag vooruit wilde lezen, nam ze contact op met Elly met de vraag of ze al een boek voor de blind date op het oog had. En wat bleek, Elly had juist besloten met welk boek ze Silvia zou verrassen. Tenminste, dat laatste moest nog blijken.

Hoe kwam Elly tot de keuze van het boek? 
Ik moest bij de blind date rekening houden met het feit dat het boek geschreven is door een man en dat het boek beoordeeld moest zijn met 5 sterren door mij of door een recensent. Ik ging op zoek naar boeken met vijf sterren. Helaas waren die hoge noteringen vooral gegeven aan vrouwelijke schrijvers. Gelukkig stuitte ik op een van mijn favoriete schrijvers, namelijk Sebastian Fitzek. Hij was een aantal jaren geleden te gast op een Hebban-avond bij Paagman in centrum Den Haag en mijn vriend Mike wees me op zijn goede boeken. Ik vond het een innemende man die goed over zijn boeken kon vertellen. Ik leende van Mike een boek dat hij meegenomen had van huis om het te laten signeren door de schrijver. 

Ik begon aan het boek en was meteen verkocht. Ik las achtereenvolgens:

  • De therapie
  • Passagier 24
  • De ogenverzamelaar
  • Het experiment
  • De zielenbreker
  • Het Joshua profiel
  • Het pakket

Een van deze boeken zou het worden. De keuze viel op De zielenbreker.

Ik hoop dat Silvia dit boek met net zoveel plezier zal lezen als ik heb gedaan.

Wat vond Silvia van deze keuze?
Sebastian Fitzek, serieus? Dat was mijn eerste gedachte. Een positieve reactie, want de boeken die ik tot nu van deze auteur heb gelezen, zijn wat mij betreft dikke aanraders. Mijn eerste kennismaking met Fitzek was na een tip op Hebban met het boek Passagier 24. Dit was aanleiding om meer boeken van hem op mijn lijstje te zetten. De nieuwere boeken, zoals Het Joshua profiel en Het pakket las ik vrijwel direct na verschijnen. De oudere boeken moesten nog even wachten. Tot nu dus. Kortom, ik ben blij met de keuze van Elly.

Kort inhoud
Drie vrouwen worden vermoord. Fysiek ongeschonden, maar psychisch gebroken, worden hun lichamen met een mysterieus briefje in de hand gevonden. Dan stoppen de moorden plotseling.  Tot vlak voor kerstmis, als de Zielenbreker opduikt in de Teufelsbergkliniek, een instelling voor psychiatrische zorgverlening. Door een sneeuwstorm raakt de instelling volledig geïsoleerd van de buitenwereld. Medewerkers en patiënten zijn overgeleverd aan de grillen van een sadistische moordenaar. Als de nacht valt, doen ze er alles aan om zichzelf en elkaar te beschermen. Maar voor wie?

De auteur
In 1971 wordt Sebastian Fitzek geboren in Berlijn. Na gewerkt te hebben als journalist en schrijver voor radio en televisie, besluit hij zich te richten op het schrijven van een boek. In 2006 komt de psychothriller De therapie uit. In Duitsland wordt het boek direct een bestseller. Het verdringt De Da Vinci code van Dan Brown zelfs van een eerste plek op de lijsten. De zielenbreker is zijn vierde boek.

Hoe vond Silvia het boek?
De zielenbreker had mij volledig in de greep. Fitzek is een meester in het creëren van spanning. En niet alleen vond ik het boek spannend, bij vlagen vond ik het zelfs eng. Het feit van een afgesloten huis met het gegeven dat daarbinnen een genadeloze moordenaar rondwaart, weet hij tot in de puntjes uit te werken. Soms een beetje te gedetailleerd, waardoor ik de weg in het huis letterlijk kwijt raakte. Ook de studenten die bij wijze van een soort proef het patiëntendossier lezen, hadden voor mij een functie. Als lezer kreeg ik dezelfde rol toebedeeld. Hierdoor werd ik nog meer in het verhaal getrokken. Het plot zag ik totaal niet aankomen. Fitzek heeft mij volledig overrompeld en nog meer overtuigd van zijn kunnen als thrillerauteur.

Conclusie
Mijn mening maakt al duidelijk dat dit voor mij een zeer geslaagde blind date is geweest. Fitzek was al een van mijn favoriete thrillerauteurs. Deze rol is alleen maar bevestigd na het lezen van De zielenbreker. Zijn andere boeken komen zeker op mijn wil-ik-lezen-plank. 

Ken je het werk van Fitzek? Ben je net zo enthousiast als Elly en ik zijn? Zo niet, ben je van plan zijn boeken te gaan lezen? Ik ben benieuwd naar je mening. 



Reacties op: Silvia op date met een boek van Elly

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek (1971) is een Duitse schrijver en journalist, geboren in Berlij...