Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Stockholm-trilogie - Jens Lapidus

op 17 april 2019 door

Als je geen liefhebber bent van het lezen van langlopende series is een trilogie het ideale alternatief. Ook is het perfect om een verhaal voldoende diepgang te geven en de lezer aan je te binden. De Thriller Club heeft verschillende trilogieën verzameld en zal er regelmatig een in de kijker zetten. Vandaag de tweede aflevering met de Stockholm-trilogie van Jens Lapidus.

De auteur

De Zweedse strafrechtadvocaat en auteur Jens Lapidus is op 24 mei 1974 in Hägersten, een wijk van Stockholm, geboren en is vooral bekend geworden door zijn thrillers over de onderwereld van de hoofdstad. Hij debuteerde in 2006 met de thriller Snel geld, tevens het eerste deel van de Stockholm-trilogie. In dat boek geeft hij een nauwkeurig beeld van het criminele circuit van deze stad. De twee andere delen van de drieluik zijn Bloedlink (2008) en Val dood (2011). In de serie wordt Stockholm vooral vanuit het perspectief van de criminelen beschreven. Het heeft Lapidus zeven jaar gekost om de trilogie, die hij overigens als één geheel ziet, te schrijven. De drie delen zijn respectievelijk in 2010, 2012 en 2013 verfilmd.

Lapidus woonde een rechtszaak bij waarin een aantal jonge bendeleden terechtstond. Ze werden ervan beschuldigd dat ze mensen in een appartement hadden beroofd en mishandeld en tijdens de zitting waren ze nogal luidruchtig. De rechter vroeg hen waar ze zichzelf over vijf jaar zouden zien en hierop reageerden ze nogal verhit, waarbij ze aangaven dat niemand het leven dat ze leidden begreep en ook niet waar ze vandaan kwamen. Direct na thuiskomst begon Lapidus te schrijven, maar dan vanuit de invalshoek van de dader. Hij verzamelde hun verhalen, wat uiteindelijk een boek werd. Hij schrijft in eerste instantie om te vermaken, maar daarnaast probeert hij de lezer ook te verplaatsen naar de belevingswereld van de crimineel. Om de lezer te laten begrijpen waarom hij een misdaad pleegt.

Behalve deze trilogie heeft Lapidus ook nog een aantal andere thrillers geschreven. En werkt hij ook wel eens als model en vertegenwoordigt hij het juweliershuis Cartier.

De trilogie
Snel geld (2009)
In Stockholm, waar de decadente bovenwereld en de rauwe onderwereld van Zweden nauw met elkaar verbonden zijn, verdwijnt een jonge vrouw spoorloos en kruisen de wegen van drie jonge mannen elkaar. Mrado is een Joegoslavische huurling die de voogdij over zijn dochtertje probeert te krijgen. Jorge is een drugsdealende latino die uit de gevangenis ontsnapt. De ambitieuze student JW ten slotte zoekt koortsachtig manieren om zijn dure levensstijl te kunnen blijven betalen. Alledrie zwichten ze voor de destructieve lokroep van de cocaïnehandel. Net als de verdwenen jonge vrouw dromen ze van een beter leven, maar dan hebben ze wel geld nodig. Veel geld. Snel.

Bloedlink (2010)
Thomas Andrén, een corrupte politieagent met huwelijksproblemen, gaat zonder toestemming van zijn superieuren op zoek naar de identiteit van een onherkenbaar verminkt lijk. Wanneer hij geschorst wordt, treedt hij zonder wroeging in dienst van maffiabaas Radovan. Hoofdverdachte van de moord is de voormalig huurling Niklas Brogren, wiens persoonlijke missie het is om de wereld te ontdoen van mannen die vrouwen mishandelen. Hun paden kruisen elkaar wanneer het lijk dat van de moordenaar van de Zweedse premier Olaf Palme blijkt te zijn. Terwijl Thomas op het spoor komt van de smerigste politieke cover-up uit de Zweedse geschiedenis, slijpt Niklas de messen met als doel zo veel mogelijk slachtoffers te maken...

Val dood (2011)
De erfenis wordt doorgegeven. Van vader op dochter. Van zus op broer. De attitude, de eer, de macht. Bloedgeld, ongeacht waar het vandaan komt, wordt witgewassen, mits de juiste persoon wordt gevonden. JW heeft zijn tijd in de gevangenis goed besteed en zint op een grootse comeback. Jorge is zijn nieuwe, saaie bestaan als verkoper van lattes en cappuccino’s al spuugzat. Het luxeleventje lonkt als hij zijn laatste grote deal aan het plannen is. Dit keer gaat het om serious shit, schunnig veel geld. Maar een undercoveragent is diep doorgedrongen in de Stockholmse onderwereld en komt dichterbij. Dichter bij Jorge. Dichter bij JW. Op hetzelfde moment blijkt dat iemand het op de Godfather zelf heeft gemunt, Radovan Kranjic. Want hoe zou het zijn als Radovan is uitgeschakeld? Wie wordt dan de nieuwe koning van Stockholm? Of koningin? De technieken variëren: bescherming, beroving, coke, pooieren? Maar de jacht op geld gaat door en het verlangen naar macht en een zorgeloos leventje op een warme, zonnige plek wordt sterker. Het doel? Snel geld, life deluxe.

Mijn leesbeleving
Het is alweer een tijdje geleden dat ik de trilogie gelezen heb, in ieder geval heb ik dat wel vlak na elkaar gedaan, omdat ik dan sowieso nog zou weten waar het voorgaande deel over ging en ik, net als Jens Lapidus, van mening ben dat je het drieluik als één geheel moet zien.

Ik moest in Snel geld aanvankelijk wel even wennen aan de schrijfstijl van de auteur, het las daardoor niet overal even vlot en ook de straattaal zorgde dat het wat moeizaam ging. Na die gewenningsperiode ging het gelukkig beter, ik begreep de taal die op straat gebruikt wordt beter, en ja, het hoort in feite ook wel bij deze trilogie. De korte en krachtige zinnen maken dat het verhaal (ik gebruik voor de drie boeken tezamen voor het gemak maar even dit woord) zich aan een redelijke snelheid afspeelt en daardoor een vrij goed tempo heeft.

Desondanks viel de spanning me tegen, ik had er meer van verwacht. Vooral ook omdat over de serie nogal hoog opgegeven werd. Ik zat in ieder geval niet op het spreekwoordelijke puntje van de stoel. Dat wil overigens niet zeggen dat het verhaal me niet geboeid heeft. Dat heeft het wel degelijk, vooral omdat het vanuit het perspectief van de onderwereld geschreven is. Dat is weer eens wat anders dan in de meeste andere thrillers gebeurt.

Van de drie boeken vond ik het debuut wat minder dan de twee andere. Snel geld heeft van mij daarom 'maar' drie sterren gekregen en de andere vier. Als geheel vond ik deze trilogie zonder meer de moeite van het lezen waard.

Ken je deze trilogie en zo ja, wat vond je ervan? Als je de boeken (nog) niet kent, ben je dan van plan ze te gaan lezen? Vertel het ons, we zijn er nieuwsgierig naar. 

Namens de Thriller Club,
Kees



Reacties op: Stockholm-trilogie - Jens Lapidus

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jens Lapidus

Jens Lapidus

Jens Lapidus (Hägersten, 1974) is een succesvolle Zweedse strafrechtad...