Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hercule Poirotprijs (Antwerpen, 29 oktober 2017)

op 29 oktober 2017 door

De Knack Hercule Poirotprijs bekroont de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar, en dat al voor de twintigste keer. Alle thrillers die verschenen zijn na 1 oktober 2016 en op de Boekenbeurs 2017 beschikbaar zijn, komen in aanmerking. De winnaar krijgt 5000 Euro en een gepersonaliseerde Mont Blanc-pen. Eerder kregen grote namen als Jef Geeraerts, Pieter Aspe en Luc Deflo een plaatsje op de erelijst.

Vanmorgen werd niet alleen de Hercule Poirotprijs uitgereikt, er was ook aandacht voor de Fred Braeckman-award en de Knack.be-publieksprijs. Plaats van afspraak was het Rode Podium in zaal 4 van Antwerp Expo, waar de Boekenbeurs 2017 gisteravond feestelijk geopend werd.

Fred Braeckman-award
Deze prijs werd vandaag pas voor de tweede keer uitgereikt. Hij is genoemd naar de vorig jaar overleden journalist Fred Braeckman, thrillerrecensent voor Knack en De Morgen en de bezieler achter de Hercule Poirotprijs. De prijs voor het beste Vlaamse thrillerdebuut gaat naar Het lijk in de boomgaard van Geert van Istendael. De auteur heeft tientallen romans en essays op zijn naam staan, maar mocht vandaag als zeventiger (!) een prijs voor zijn thrillerdebuut in ontvangst nemen. Op de vraag waarom hij een thriller schreef, zei hij ‘Ik wou weten of ik dat kon’. 

fdbd26b86eedc036fe6a13ae4361046e.png

Knack.be-publieksprijs
Op 16 oktober werden via deze clip de vijf genomineerden voor de Hercule Poirotprijs bekendgemaakt. Uit deze namen zou ook de winnaar van de publieksprijs gekozen worden, er werd de voorbije weken dan ook druk gestemd.

  • De Zaventemmers – Jan Van Der Cruysse
  • De zaak Magritte – Toni Coppers
  • Het gewicht van de haat – Jo Claes
  • Schemerzone – Hilde Vandermeeren
  • Maurice – Anne-Laure Van Neer

Winnaar is Jo Claes met zijn laatste misdaadroman Het gewicht van de haat. Zoals wel vaker benadrukte de auteur dat hij misdaadromans schrijft, geen thrillers. 

Hercule Poirotprijs 2017
En toen was het zover. De vijf genomineerden, die even daarvoor elk kort geïnterviewd werden, konden de zenuwen nauwelijks bedwingen, er staat dan ook heel wat op het spel. Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, Sven Gatz, verlost hen (en het publiek) snel uit hun lijden: de winnaar is Hilde Vandermeeren met Schemerzone. Na ontvangst van de prijs bedankt Hilde onder andere haar gezin, haar uitgever en natuurlijk haar fans. 

35601b16bf75fc58ace91149554d5c0c.png

Voor de volledigheid wil ik even meegeven dat de jury dit jaar bestond uit: Geert Lambrecht (juryvoorzitter), Linda Asselbergs (Knack Weekend), Johanna Spaey (Knack Focus, Feeling), Lukas De Vos (thrillerrecensent voor Knack.be), Patrick Van Gompel (VTM Nieuws) en John Vervoort (Het Nieuwsblad, De Standaard).

Over de winnares
Hilde Vandermeeren
leverde tientallen jeugdboeken af, vooraleer ze in 2012 besliste om thrillers te gaan schrijven. Het winnende Schemerzone is haar vijfde thriller, nummer zes verschijnt volgend jaar in mei.

  • Als alles duister wordt (2013)
  • De toeschouwers (2014)
  • Stille grond (2015)
  • Scorpio (2016) 
  • Schemerzone

En dat is niet alles. Terwijl Hildes standalones nog altijd bij uitgeverij Q zullen verschijnen, staat er een thrillerproject op stapel bij uitgeverij Van Halewyck, en dat in samenwerking met advocaat Walter Damen. Ze werken samen aan een thrillerserie, het eerste boek is voorzien voor het najaar van 2018.

Vinden jullie Hilde Vandermeeren goed? Hebben jullie het winnende Schemerzone al gelezen?

Ik hoor graag van jullie, 
Greet



Reacties op: Hercule Poirotprijs (Antwerpen, 29 oktober 2017)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren (°1970) studeerde psychologie. Ze schreef 45 kinder- en jeugd...

Jo Claes

Jo Claes

Jo Claes (1955) is een Vlaamse auteur, en daarnaast leraar Engels en Nederlands....

Jan Van Der Cruysse

Jan Van Der Cruysse

Vlaamse thriller-auteur.

Anne-Laure Van Neer

Anne-Laure Van Neer

Anne-Laure Van Neer (°1975) In 2015 verscheen haar debuut ‘Justine’ dat genomin...

Toni Coppers

Toni Coppers

Schrijver van misdaadromans. De 'Liese Meerhout serie' wordt momenteel verfilmd ...

Geert van Istendael

Geert van Istendael

Geert van Istendael (1947) is schrijver, vertaler, essayist en dichter. Van hem...