Zit er zon in je vakantiethriller?

op 14 augustus 2018 door

Vergeten jullie niet de oproep aan het einde van het artikel om jullie zomerse vakantie-leesfoto te plaatsen op onze Facebook-pagina! Dan maken we daar aan het einde van de zomer een hele leuke collage van! Uiteraard mag een foto in je tuin of op je balkon ook! Als je maar heerlijk aan het lezen bent. Groetjes de Thriller Club

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat lezen jullie op vakantie? Het blijkt dat 'Spanning' het meest gelezen genre is tijdens de vakantie en daar wordt natuurlijk handig op ingespeeld. Er zijn een paar auteurs die speciaal een 'vakantiethriller' uitbrengen in de aanloop naar de vakantieperiode. Maar wat verstaan wij onder een vakantiethriller? Boeken die een zomers tintje hebben en die je lekker ontspannen op het strand of aan de rand van het zwembad kan lezen? Geen overvloed aan personages en geen moeilijke verhaallijnen? Lekker makkelijk is moeilijk genoeg? Het zal voor iedereen anders zijn, maar wij geven hier in ieder geval een paar tips voor wie dit jaar een thriller met een 'zomers tintje' wil lezen.

Suzanne Vermeer 
Het pseudoniem van de in 2011 overleden auteur Paul Goeken. Wie tegenwoordig onder dit pseudoniem de boeken schrijft, is een goed bewaard geheim. In 2006 verscheen All-inclusive, de eerste zomerthriller en sindsdien zijn de boeken gebaseerd op de reisbranche en het toerisme. Het is het handelsmerk van Suzanne Vermeer geworden en kan toch veel (voornamelijk vrouwelijke?) lezers bekoren. 

24 april verscheen de nieuwste telg in de familie, Super de luxe. Emma van Zomeren raakt aan de Franse Rivière bevriend met een rijke Italiaanse tweeling, maar er gebeuren steeds vreemdere dingen sinds ze met hen optrekt. 

Evy: Dit is niet mijn eerste Vermeer. Ik heb ze tot drie jaar geleden allemaal gelezen, denk ik. Ik merk dat ik de laatste jaren toch 'anders' ben gaan lezen. Kritischer? Veeleisender? Want nu ik dit boek uitgelezen heb, blijft er toch een leger gevoel achter dan wat ik me kan herinneren na de vorige Vermeertjes. Ik vond het niet slecht en ik ergerde me niet tijdens het lezen, maar ik vroeg me gewoon af of ik de tijd die ik in dit boek heb gestoken niet beter aan iets anders had kunnen besteden... het komt voornamelijk door de naïeviteit van het hoofdpersonage, Emma, denk ik. Ze wordt op sommige momenten zo leeghoofdig afgeschilderd dat je haar als lezer bijna niet meer serieus kunt nemen. Toch blijf ik erbij, voor een ontspannen dagje aan het strand is dit wel goede lectuur. Als je me vraagt of er betere boeken zijn van Suzanne Vermeer, dan moet ik bekennen dat ik toch haar 'winterthrillers' het beste vond. Die komen voor de wintersport aan bod ;)

Patricia Snel 
29 maart verscheen Expat Exit, het vervolg op het eerder verschenen Expat. 

Greet: Ik vind vakantiethrillers er vaak zo gezellig uitzien, een zonnig plaatje aan een strand of zwembad (de zomerthrillers) of een groepje vrienden, al dan niet skiënd, in de sneeuw (de winterthrillers). Heel wat jaren geleden maakte ik kennis met een van de winterthrillers van Suzanne Vermeer (de titel weet ik niet meer) en ik vond die geweldig leuk om te lezen. Vakantiethrillers zijn van een zeer uiteenlopend niveau, heb ik me laten vertellen en dat zal vast kloppen. De laatste jaren heb ik me nog nauwelijks aan vakantiethrillers gewaagd, ik verwacht nu meer dan een leuk niemendalletje, ik wil bovenal een goede plot. 

Naar aanleiding van Evy's blog over vakantiethrillers heb ik Expat Exit van Patricia Snel meegenomen uit de bieb. Jammer genoeg werd dat een teleurstelling. Helemaal in het begin is het nogal een warboel, onder andere doordat de vele personages niet netjes geïntroduceerd worden. Wat mij stoorde, was dat twee verschillende personages allebei hun verhaal in de ik-vorm doen (naast een derde, waarbij een verteller aan het woord is). Schrijven kan Patricia Snel, daarover bestaat geen twijfel, sommige stukken zijn echt heel goed. Er zijn voor mij echter te veel dingen die niet 'kloppen' aan dit boek, bijvoorbeeld personages die niet in overeenstemming met hun karakter of leeftijd handelen, waardoor veel dingen ongeloofwaardig overkomen. Het verhaal wist mij niet te overtuigen en past trouwens op geen enkele manier bij de cover, op basis daarvan verwachtte ik een heel ander verhaal. Wil je iets van Patricia Snel lezen, kies dan voor een ouder boek zoals 'Expat', dat wist me meer te bekoren. 

Karina: Als je nu nou niet op vakantie gaat of dit jaar lekker in eigen land verblijft, kan het natuurlijk wel enorm lekker zijn om met een boek hete zomerse sferen op te zoeken. Expat exit is de 2de thriller rondom het expatleven en neemt je mee naar het mooie Curaçao. Al krijg je van het land op zich weinig te zien, toch weet de auteur het zomerse vakantiegevoel absoluut op te wekken. 
Het leven van een expat weet ze goed neer te zetten, ervan uitgaande dat dit voor vrouwen inderdaad bestaat uit luieren aan het zwembad, shoppen en feestjes aflopen. De snelheid waarmee je in deze gemeenschap een paria wordt, en de gevolgen die dat heeft voor je positie, zijn neergezet. Het spannende plot dat zich ontvouwt, leent zich prima voor lekker ontspannen lezen, je inspannen om erbij te blijven is zeker niet nodig en dat maakt het bij uitstek geschikt voor de vakanties.

Kiki van Dijk 
Wie weet van welke bekende Nederlandse auteur dit het pseudoniem is? Of blijft dat een geheimpje?

17 mei verscheen Bali. Voor de lezers die graag een 'vakantiethriller-leesclub' meepikken: je kunt je hier inschrijven! Wij zijn in ieder geval benieuwd naar de reacties op deze exotische leesclub.

Linda van Rijn 
Het leuke is dat Linda van Rijn zelf in de toeristische sector heeft gewerkt. Dat betekent dat ze in ieder geval uit haar ervaringen als reisleidster en interrimmanager van een toeristische organisatie kan putten. Nadat ze Cruise van Suzanne Vermeer had gelezen, besloot ze om zelf ook verhalen te gaan schrijven. 

17 mei verscheen haar nieuwste thriller, Casa Ibiza. 

Eerder verschenen 
Zonnige covers kunnen we ook bij James Patterson terugvinden. Moordhuis en Hitte zijn hiervan prima voorbeelden. 

Evy over Hitte: Dit was mijn eerste Patterson. Ik kan me er wel nog van herinneren dat ik het zeer vermakelijk vond en dat het plot wel goed in elkaar zat! Ik vond het toen (twee jaar geleden) een echte aanrader en ik ben eigenlijk benieuwd als ik het nu zou herlezen of dat nog zo is. 

Ook Marion Pauw heeft met Jetset een 'zonnige thriller' geschreven. Het gaat over de moord op een zakenman, op een luxueuze cruise in de Caraïben. 

Laten jullie je verleiden door een zomers plaatje op de cover als je een boek uitzoekt voor op vakantie? Of zeggen deze zomerse thrillers je helemaal niks? Laat het ons weten! En nog beter: plaats op onze Facebook-pagina even een vakantie-leesfoto! Dan maken we daar aan het einde van de zomer een hele leuke collage van!

Zonnige groetjes,
EvyReacties op: Zit er zon in je vakantiethriller?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Suzanne Vermeer

Suzanne Vermeer

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de op 48-jarige leeftijd aan kanker overleden auteur Paul Goeken (1962-2011). In 2002 debuteerde hij onder zijn eigen naam met zijn eerste thriller: Hammerhead. N...

Patricia Snel

Patricia Snel

Reizende schrijver, draagt altijd hoge hakken, haar dynamische kofferleven vormt een bron van inspiratie voor haar boeken. Patricia heeft vier thrillers op haar naam waaronder bestseller De expat (mee...

Kiki van Dijk

Kiki van Dijk

Kiki van Dijk is een pseudoniem van een bekende Nederlandse auteur.

Linda van Rijn

Linda van Rijn

Linda van Rijn (Harmelen, 1974) is een Nederlandse auteur van succesvolle, spannende vakantiethrillers. Ze studeerde literatuurwetenschappen en ging vervolgens in de reisbranche werken, eers...