Voor alle mollen en mollenvangers. Ook als ze geen tuin hebben!

op 25 maart 2018 door

We zijn bij We Love Crime fan van Wie is de Mol? en De Mol, dat is jullie vast niet ontgaan. De hoofdreden om de molcafés te starten, was het geplande boek De Mol van de Vlaamse auteur Bart Debbaut. In december hadden we het boek al gespot en een verzoek voor een aantal leesexemplaren ingediend bij uitgeverij Lannoo (die daar meteen op inging, dus dank je wel!). De release is een aantal keer verplaatst, het boek moest immers verschijnen vlak voor de start van de zesde editie van het Vlaamse televisieprogramma. Dat moest onze groepsrecensie ook, en het is gelukt! Vanavond start op tv-zender VIER De Mol!

De titel van deze groepsrecensie is de boodschap van Bart Debbaut aan de lezers van De Mol, vooraan in het boek. Bart Debbaut heeft zelf in 1999 meegedaan aan de tweede editie van het Vlaamse programma. Hij was een van de tien gelukkigen, gekozen uit 10.000 aanmeldingen. Helaas moest hij het populaire programma als eerste verlaten. Uitgeverij Lannoo kwam met het idee om een thriller te construeren rond het veel bekeken programma. Ze zijn in overleg gegaan met productiemaatschappij Woestijnvis en die waren er wel voor te porren.

Toen werd de vraag gesteld aan Bart Debbaut en die zag het direct zitten om die thriller te schrijven, al merkte hij op dat hij niet zo'n goede mollenvanger is. Als auteur heeft hij echter een groot voordeel: hij weet wie de mol in het verhaal is. Een ander voordeel zijn de drie dagen in 1999 dat hij bij de opnames was, hij wist dus net genoeg van het reilen en zeilen van het programma. Toch is het boek uiteraard pure fictie met actuele thema's en spannende opdrachten. Het was volgens Debbaut een lang en zwaar avontuur om deze thriller te schrijven.  

Over het boek
Net als in het echt zijn er in het boek tien kandidaten, waarvan er één de mol is. Als lezer kun je de mol ontmaskeren aan het begin van het boek, die speurtocht vormt echter maar één deel van het verhaal. Hij heeft geprobeerd zoveel mogelijk mol-elementen te verwerken in het boek, om het op die manier leuk te maken voor De Mol-fans. Michiel Devlieger, bedenker van het televisieprogramma, was de sparringpartner van Bart Debbaut en hij is heel tevreden over het boek. Wat zich afspeelt in het boek is daadwerkelijk  de nachtmerrie van een programmamaker, zegt hij. Tijdens de boekpresentatie spreekt Debbaut zelfs de woorden uit dat er misschien wel een vervolg komt, als dit boek goed loopt. 

Een prachtige locatie en spannende opdrachten: een groep van tien Vlamingen - waaronder één saboteur - maakt zich klaar voor het nieuwe seizoen van De Mol. Allen hebben ze slechts één doel voor ogen: de bedrieger onder hen ontmaskeren. Het avontuur lonkt! Maar vlak na de aftrap van de opnames verdwijnt Mary-Ann, een van de kandidaten, spoorloos. Het productieteam tast in het duister, dit hadden ze niet gepland. Is er een verrader op de set of speelt de mol dubbelspel? 

Wat vonden wij van het boek?

dc13934e3b9309446ae1de39b5ce5c96.jpgEvy: Het is echt een leuk idee om een thriller te schrijven tegen de achtergrond van een van de populairste programma's van de laatste jaren. De Mol leest heel vlot, zo vlot dat je het gewoon op één dag kan uitlezen als je even doorzet. Dat is net ook de valkuil van dit boek, want na het omslaan van de laatste pagina had ik een beetje een 'onverzadigd' gevoel. De personages zijn op een leuke manier neergezet, je gaat als lezer ook mee in het spel, maar toch voelt het plot net te dun aan. Een leuk boek voor tussendoor en memorabel door de opzet van het verhaal. Ik ben benieuwd hoe échte fans van het programma dit boek ervaren. 

88236b820a7842dd93e150f92be42711.jpg

Elly: Wat een gaaf boek is De Mol. Ik heb ervan genoten, terwijl ik nog nooit een aflevering van de tv-serie bekeken heb. Wat een vondst van auteur Bart Debbaut om zijn boek uit te brengen op het moment dat de Nederlandse serie op tv afgelopen is en in België net van start gaat. De schrijfstijl is simpel, maar het spannende verhaal maakt alles goed. De verschillende personages worden goed omschreven. Tijdens het lezen van het boek leren we hun sterke, maar ook hun zwakke kanten kennen. Het plot is goed bedacht, een mol binnen De Mol. Het verhaal is uniek en zal menig De Mol-fan aanspreken, maar ook de thrillerfan in het algemeen. Dit boek heeft het voor elkaar gekregen, ik denk dat ik volgend seizoen gewoon ga kijken. 

88236b820a7842dd93e150f92be42711.jpgJoyce: Als molloot keek ik enorm uit naar dit boek rond mijn favoriete televisieprogramma. De extra quote op de cover "Wat als De Mol zelf gesaboteerd wordt?", bracht mijn fantasie al flink op hol. Tijdens het lezen van De Mol heb je het gevoel dat je daadwerkelijk onderdeel uitmaakt van het programma, zowel als kandidaat als als programmamaker. Het verhaal is geschreven vanuit hun oogpunt en heel direct. De Mol leest makkelijk en is door  Bart Debbaut  met grote vaart geschreven, passend bij de setting van het programma. De ontknoping komt enigszins abrupt en is een beetje vlak, hier had meer ingezeten. De epiloog is trouwens weer fantastisch, dit had ik niet gedacht. Maar dit had ook meer verwerkt kunnen worden in het boek zelf en dan had het meer spanning toegevoegd. Het is een absolute mustread voor de Nederlandse en Vlaamse fans van het programma. Voor mij is het net een groen stoplicht, vooral door de originaliteit. 

88236b820a7842dd93e150f92be42711.jpgGreet: Ik vind het uitgangspunt van De Mol bijzonder origineel. Wie het gelijknamige programma kent, weet dat het vol zit met onverwachte gebeurtenissen, je weet nooit hoe kandidaten gaan reageren. In die omstandigheden een tweede saboteur op het spel loslaten, een waarvan zelfs de programmamakers niet op de hoogte zijn, dat moet voor drama en emoties zorgen. En dat doet het ook. Wat is er in hemelsnaam aan de hand? Het verhaal wordt goed opgebouwd en je bent als lezer benieuwd naar de motieven van de dader. Alle vragen zijn beantwoord wanneer je het boek toeslaat, losse draadjes zijn er niet. Net als de andere boeken die ik van Bart Debbaut las, is De Mol vlot geschreven, het is geen boek dat grote concentratie vraagt. Een echt wow-gevoel heb ik er niet aan overgehouden, daarvoor was alles net niet verrassend of spannend genoeg. Wel voldoende voor een paar uur leesplezier en een groen licht. 

88236b820a7842dd93e150f92be42711.jpgGert: Dit boek is voor mij een absolute meevaller gebleken, omdat mijn verwachtingen vooraf waren dat dit wel eens een commercieel verhaal zou kunnen zijn dat fijn meelift op het succes van het televisieprogramma. Natuurlijk is het programma de aanleiding en de inspiratiebron voor dit boek, maar desondanks heeft Bart Debbaut mij absoluut overtuigd met deze thriller: spannend, meeslepend, goed uitgewerkte personages. Je voelt je als lezer betrokken bij het verhaal. Je leeft op een gegeven moment mee met de gevoelens van alle personages. Ook de beschreven mollenstreken verdienen wat mij betreft een originaliteitsprijs. Hoewel ik de plot niet bijster origineel vond, is het een geslaagd werk geworden voor de fanatieke molloten onder ons (en alle anderen). Persoonlijk heb ik er van genoten. Een aanrader.

88236b820a7842dd93e150f92be42711.jpgChantal: Ik ben geen regelmatige kijker van het programme, maar vond het een interessant boek. Ik zit nooit helemaal in het spel, maar door dit boek kreeg ik een beetje het idee hoe een en ander werkt. Je zit meteen in het verhaal. In het begin is het wel lastig om alle personages te onthouden, want het zijn er nogal wat. En dan wil je ook nog zelf de mol ontmaskeren. Ik was heel erg blij dat daar op een gegeven moment niet meer geheimzinnig over werd gedaan, dat maakte het verhaal echt niet minder spannend. Want spannend was het zeker. Het is heerlijk vlot en spannend geschreven, met korte hoofdstukken iedere keer vanuit een ander perspectief. Dit bevordert het leesplezier en ook de ontwikkeling in het verhaal. De spanning is af en toe te snijden. Soms denk je ook wel eens 'Wat zijn die kandidaten naïef', maar dat is dan weer leuk voor het verhaal. 

dc13934e3b9309446ae1de39b5ce5c96.jpgKees: Leuk. Een thriller rond het populaire spelprogramma. Omdat daar wel wat van te maken valt, was ik er nieuwsgierig naar hoe Bart Debbaut het ervan afgebracht heeft. Omdat het verhaal vanuit het perspectief van een aantal kandidaten geschreven is, krijg je mee hoe zij het spel ervaren en beleven. Bij mij was het in ieder geval zo dat ik, hoewel ik 'maar' een lezer ben, aan het spel mee ging doen om ook te proberen de mol te ontmaskeren. Helaas, want het gaat toch ten koste van een bepaalde spanning, wordt halverwege het vlot leesbare verhaal bekend wie de mol is. Desondanks wilde ik wel degelijk weten hoe het verhaal af zou lopen. De Mol blinkt wat mij betreft niet uit in zinderende spanning, hoewel deze tegen het eind, dat ik overigens niet zo bevredigend vond, wat meer aanwezig was. De epiloog riep voor mij meer vragen op dan dat die antwoorden gaf. Niets is dus wat het lijkt. Al met al is De Mol een aardig boek om te lezen. 

dc13934e3b9309446ae1de39b5ce5c96.jpgKarina: Voor mij is dit een kennismaking met het werk van Bart Debbaut, dit boek dat onder andere gaat over een van mijn favoriete tv-programma's. Als lezer krijg je een kijkje achter de schermen in de (fictieve) keuken van De Mol. Debbaut introduceert alle deelnemers uitgebreid, waardoor je als lezer enigszins mee kan puzzelen in de zoektocht naar de mol. Helaas is dat niet van heel lange duur, aangezien de aanwijzingen voor het oprapen liggen. Met de verdwijning van een van de kandidaten komt er een spannend randje aan het verhaal, maar het lukt Debbaut onvoldoende om zoveel spanning aan te brengen dat ik wilde blijven lezen. Erg positief ben ik over de opdrachten die in het spel zitten, die zijn goed uitgedacht en uitdagend en kunnen mijns inziens zo in het programma terugkomen. Door de uiteindelijke ontrafeling van het verhaal, dat voor mij uit de lucht komt vallen, krijgt het van mij slechts een magere drie sterren en een oranje stoplicht.

dc13934e3b9309446ae1de39b5ce5c96.jpgSilvia: Hoewel geen molloot (want ik heb nooit een mollenboekje bijgehouden) kan ik mezelf toch een molfan van het eerste uur noemen. Vandaar ook dat ik enthousiast aan het boek begon. Als fan werd ik niet teleurgesteld. Duidelijk is dat de auteur kennis van zaken heeft wat het speuren naar de mol betreft. Leuk om te lezen hoe de opdrachten verlopen. Ook de sfeer van de locatie vond ik goed beschreven. Toch miste ik iets. Ik kreeg niet echt een kijkje in de hoofden van de deelnemers tijdens het spel. Het was voor mij een beetje kiezen tussen twee insteken: gaat het om het thrilleraspect of het verhaal van Wie is de Mol? De echte verbinding miste ik en daardoor bleven beide onderbelicht. Als fan van het programma leuk om te lezen, maar als alleen fan van thrillers zou ik het niet aanraden. Vandaar een oranje licht. 

Conclusie: Net een groen stoplicht meer dan een oranje. We zijn het er allemaal over eens dat het boek een originele insteek heeft en nieuwsgierig maakt. De spanning had misschien iets meer aanwezig kunnen zijn, er waren genoeg mogelijkheden. Al met al zijn we het er over eens dat De Mol een mustread is voor de liefhebbers van het programma.

In het voorwoord vermeldt Bart Debbaut dat er geen verbanden zijn met de daadwerkelijke kandidaten van dit seizoen. Er zitten volgens hem geen concrete aanwijzigingen in het boek die helpen de mol te ontmaskeren. Is dat wel zo? Er zit namelijk een kandidaat met een specifiek beroep in zowel het boek als het televisieprogramma... 

De Mol komt in aanmerking voor volgende Reading Challenge Categorieën: 

#16 Een boek dat in 2018 is verschenen
#23 Een boek dat een verhaal in een verhaal is
#39 Een boek waarin muziek een (kleine) rol speelt 

Veel leesplezier en goede mollenvangst. Kom gezelig kletsen en mee speuren naar de Vlaamse mol in het We Love Crime molcafé, 24/7 geopend tijdens de looptijd van het programma.

Groetjes Joyce Reacties op: Voor alle mollen en mollenvangers. Ook als ze geen tuin hebben!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bart Debbaut

Bart Debbaut

Zaakvoerder. Schrijver. Pianist. Amateurkok. Wielertoerist. Vader; Echtgenoot.