Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe ik erachter kwam dat ik nog veel te ontdekken heb...

op 12 september 2018 door

Visualiseer je even het volgende: Het is augustus 2017. Je loopt over de Deventer Boekenmarkt met je (vrij nieuwe) collega's van de Hebban Thriller Club (die je dus nog niet zo goed kent). Je denkt dat je een echte boekennerd bent die er heel wat van weet, want je leest meer dan honderd boeken per jaar. Het kan niet fout gaan, denk je bij jezelf. Tot je met je neus op de feiten wordt gedrukt... Je hebt van heel veel auteurs nog nooit gehoord! 

Het ongeloof 
Hoe is het mogelijk, als je zoveel leest, dat je dan van al deze auteurs (die met zijn allen toch heel wat boeken hebben geschreven) nog niets hebt gelezen? Tja... dat zullen jullie je vast ook afvragen. De uitleg daarvoor is heel simpel. Ik heb tot mijn achttiende bijna enkel gelezen wat er op de literatuurlijst stond van school, met daartussen een paar bekende klassiekers. Daarna heb ik tien jaar geen boek aangeraakt (op een verdwaalde Suzanne Vermeer na) en toen pas begon de inhaalslag. Het volgende dilemma is dan: lees ik recent verschenen boeken of duik ik in titels die al wat ouder zijn? Nu ligt mijn voorkeur echt bij de recent verschenen titels, maar zo krijg je dus weer dat de 'golden oldies' gewoon niet aan bod komen! 

De feiten 
Over welke auteurs hebben we het, zal je je ondertussen afvragen? Laat ik enkele voorbeelden noemen.

  • Lars Kepler: Daar had ik wel al van gehoord, maar nog nooit wat van gelezen. Gelukkig is daar ondertussen verandering in gekomen. Hou onze spot heel goed in de gaten in november, als je hier meer over wil weten.
  • James Patterson: Ik kende deze auteur wel én ik had zelfs al een boek (een standalone) van hem gelezen! Volgens Joyce was dat niet genoeg en moest ik de Alex Cross- serie zeker leren kennen.
  • Peter James: Wie? Ja, precies, dat was mijn reactie... Dit viel niet in goede aarde. Doodsimpel is een boek dat ik volgens Joyce niet mag missen. 'Een lugubere klassieker' is haar letterlijke omschrijving. Daar ben ik voorlopig nog niet aan toe gekomen. 
  • Robin Cook: Hier heb ik gemengde gevoelens over. Ik kende de naam wel en ik wist ook ergens vaag dat het medische thrillers zijn, maar ik had er nog nooit eentje gelezen.
  • Patricia Cornwall: Op een zonnige vakantie op het eiland Rhodos heb ik volgens mij wel een boek van haar gelezen, met Kay Scarpetta in de hoofdrol. Volgens Joyce heb ik er nog heel wat te gaan. De eerste dertien van de reeks zijn allemaal erg goed. 
  • Katy Reichs: Ook van deze auteur had ik nog nooit gehoord. Tja... sorry?
  • David Baldacci: Oké, oké. Deze naam zei me echt wel wat, maar ik denk dat ik op het moment van de Deventer Boekenmarkt nog nooit wat van hem had gelezen. Ondertussen heb ik wel De geheugenman en de opvolger daarvan, De laatste mijl, gelezen. Deze man heeft natuurlijk veel meer geschreven. 
  • John Grisham: Dit was een zeer pijnlijk moment, op die bewuste dag. Karina en Joyce konden gewoon even niet meer verder lopen. De blikken in hun ogen ging voorbij pure verbazing. Ze schreeuwden het nog net niet uit. Enfin, je kunt je er een voorstelling van maken... Gelukkig komt ook hier heel snel verandering in, hou onze Spot in de gaten! 
  • Jean-Christophe Grangé: Af en toe hoor ik ook namen vallen als we blogs aan het schrijven zijn en als er dan een paar mensen zeer enthousiast reageren, durf ik onderhand al niet meer zeggen dat ik nog nooit van deze auteur heb gehoord. Zo ook met Grangé. Ik moet wel bekennen dat deze auteur me intrigeert en ik wil er toch graag ooit eens een boek van oppakken.
  • Lee Child: I know, I know. Hier hebben we gezamenlijk het eerste deel van de serie met Jack Reacher van gelezen, maar mijn excuus is heel goed. Toen zat ik net wel of nog net niet bij de Thriller Club. Jammer, maar ik heb dus nog niets van deze auteur gelezen. Ook daar moet ooit een keer verandering in komen! 

Ondertussen 
Zoals jullie merken, heb ik in het afgelopen jaar hier en daar wat schade ingehaald. Met name de Seriepersonage-blog is altijd goed om in ieder geval het eerste deel van een populaire serie te gaan lezen. Onder andere Beckett, Robotham en Deaver heb ik nu toch al ontdekt op deze manier. 

Het plan 
Om de koe dan maar bij de horens te vatten, kozen Joyce en Karina een boek dat ik toch zeker moest gaan lezen: Advocaat van de duivel van John Grisham. Hou onze blog in de gaten de komende tijd om te lezen wat onze mening is over deze klassieker. Als kers op de taart duikt Silvia een paar dagen later in de verfilming van het boek. 

Hebben jullie ook soortgelijke ervaringen? Of vragen jullie je af welke auteurs ik nog meer niet ken? Post hier onder dit artikel een reactie en misschien komen jullie nog veel meer te weten! 

Groetjes,
Evy 



Reacties op: Hoe ik erachter kwam dat ik nog veel te ontdekken heb...

Meer informatie

Gerelateerd