Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

William Lashner

op 25 oktober 2017 door

Soms vraag je je wel eens af wat er met een auteur is gebeurd. Zij of hij is een tijd populair geweest, verkocht een aanzienlijk aantal boeken en kwam regelmatig in het nieuws. Maar plotseling was het voorbij. Je hoorde niets meer. Er werden, in ieder geval in Nederland en Vlaanderen, geen nieuwe boeken meer uitgegeven en de media besteedden ook geen aandacht meer aan deze man of vrouw. Je begon je af te vragen of de auteur nog wel nieuwe boeken schreef, maar er naar zoeken... nee, dat deed je dan ook weer niet.

Deze maand deel vijf in de rubriek 'Wat is er gebeurd met'. Ik ging op zoek naar nieuws over William Lasher.

-     door Elly

William Lashner werd geboren in Philadelphia (een stad in de Amerikaanse staat Pennsylvania) op 1 januari 1956. Hij is afgestudeerd aan de New York University School of Law en volgde de Iowa Writers Workshop aan de University of Iowa. Hij was werkzaam als advocaat bij het United States Department of Justice (het Amerikaanse Ministerie van Justitie). Van het privéleven van William Lashner weten we alleen dat hij met vrouw en kinderen net buiten Philadelphia (Pennsylvania) woont. Lashner is een van de oprichters van ‘The Liars Club’, een netwerkgroep van professionele publicisten en andere aspecten van entertainment, die bestaat uit Gregory Frost, Leslie Esdaille Banks, Jon McGoran, Duana Swierczynski, Ed Pettit, Laura Schrock, Jonathan Maberry en Kelly Simmons.

Tussen 1995 en 2009 verschenen acht titels in Nederlandse vertaling, de eerste twee bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf, de volgende zes bij A.W. Bruna.

  • 1995 Meineed
  • 1997 De waarheid
  • 2003 Verdiende straf
  • 2004 Gezworen vijanden
  • 2005 De verliezers
  • 2006 Wie volgt
  • 2007 Erewoord
  • 2009 Beroepsgeheim

Lashner is bij ons bekend door zijn serie legal thrillers over de sympathieke, hardwerkende underdog en streetwise advocaat Victor Carl. De boeken lezen als Amerikaanse road movies met een dodelijke twist, een kruising tussen Raymond Chandler en The Sopranos. De boeken zijn vertaald in twaalf landen waaronder Ests, Japans, Pools en Thais.

En toen?

Drie boeken die daarna verschenen, werden niet vertaald.

  • 2008 Kockroadge (onder pseudoniem Tyle Knox)
  • 2013 The Accounting
  • 2014 The Barkeep

Ik stuurde een mailtje naar A.W. Bruna met de vraag waarom de boeken niet meer vertaald worden en of ze mij konden vertellen waarom Lashner al drie jaar niets meer geschreven heeft. Daar heb ik helaas geen antwoord op gekregen. De zoektocht ging online verder via Hebban, Google, awbruna, Wikipedia en natuurlijk de officiële website van de auteur.

A filthy business

Op de website van de auteur las ik dat Lashner onder zijn pseudoniem Tyle Knox een paar verslagen heeft geschreven voor de ‘Washington Post Bookworld’. En dat hij bezig is met A filthy Business, een boek dat ondersteund wordt door foto’s en video’s. Volgens Lashner kun je het boek gewoon lezen, maar als je een e-reader, tablet, computer of telefoon hebt, maken de beelden het boek compleet. Hij zegt dat hij elke stap in dit proces heeft meegemaakt. De sleutel, dacht hij, was om de lezer niet uit het boek te krijgen maar op een andere manier meer te betrekken. De video’s hebben geen geluid om de lezer niet af te leiden. Een voorbeeld hiervan is als hoofdpersoon Phil discussieert over de dood van zijn opa en zich herinnert dat hij gewoon ijs at en tekenfilms keek, dan zien we een filmpje over een ijsje op een blad voor een tekenfilmpje op TV.

Het boek is sinds mei 2017 te koop als Engelstalig boek. In de beschrijving van het boek lees ik niets over de ondersteuning via foto’s of video’s.

Begin oktober heb ik contact met de auteur zelf gezocht om hem te vragen waarom zijn boeken niet meer in het Nederlands vertaald worden. Tot nog toe ontving ik echter geen reactie.

Ken jij de boeken van William Lashner en wil je daarover iets kwijt? Dan kan dat nu!  

Groetjes,
Elly 



Reacties op: William Lashner

Meer informatie

Gerelateerd

Over

William Lashner

William Lashner

William Lashner (1956) is een alom geprezen Amerikaanse auteur van voorname...