Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Duo-jaaroverzicht 2022 (deel 3 van 3)

op 30 december 2022 door

We sluiten ons duo-jaaroverzicht af met de maanden oktober tot en met december, en een kleine vooruitblik op wat we hopen dat 2023 ons zal brengen.

 

Oktober

797209761a3c04f630a5f35e4a164ac4.jpg

 

Marvin: In oktober slaagde ik erin maar liefst 7 Vlaamse boeken aan mijn gelezen-lijst toe te voegen. Ik las die maand 17 boeken en bracht mijn jaartotaal zo op 162. Om die 200 te halen, moest ik dus nog 38 stuks lezen in november en december. Haalbaar, maar november is traditioneel een mindere leesmaand door andere verplichtingen, en in december spendeer ik elk jaar best veel tijd aan andere dingen, zoals eindejaarsartikelen. Het zou een spannend jaareinde worden, wist ik nu al. Maar goed, we hebben het nog even over oktober, een maand waarin mijn hoogste waardering 4 sterren was. Harry Hole nummertje 9 was daarbij, en ook Albert moet naar huis van Homer Hickam en Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou. Dat laatste boek is al honderd keer de hemel ingeschreven. Ik had eerst wat moeite om erin te komen (2 sterren zou het worden), was vervolgens helemaal mee en zag het einde al zo voor me (4,5 sterren), en las dan onverwacht een heel ander einde dat me totaal niet aanstond (weer naar 3,5 sterren). Dan besloot ik dat ik het de schrijver niet zo zwaar mocht aanrekenen dat hij niet voor mijn einde gekozen had. Dus toch maar vier sterren, en ook mijn boek van de maand.

Joke: Oh jee, het gaat van kwaad naar erger. Slechts 5 boeken in oktober, waarvan 3 kinderboeken. Chance dat het wel goede boeken waren, zoals De Neehoorn en De Neehoorn en de Slangzaam. Die zijn hilarisch om voor te lezen en de kinderen van mijn klas smullen ervan. Maar hé, ik bekijk het positief, ik las meer bladzijden, 888 – wat ook nog eens een leuk getal oplevert – om precies te zijn. Een tweede klein gelukske is dat ik deze maand keuze heb tussen 2 boeken om te nomineren. Marvin noemt hierboven al Albert moet naar huis van Homer Hickam. Dat was een boek voor de fysieke leesclub maar kon me niet helemaal overtuigen en strandde op drie sterren. Mijn boek van de maand wordt dus De wezens van Matt Haig. Deze auteur stelde me nog nooit teleur.

 

November

7f191373dcbca314060d8780ce0986d2.jpg

 

Joke: Confronterend zo’n jaaroverzicht. Ik las deze maand als voorselecteur alleen de mij toegewezen verhalen voor de Harland Awards. En daarnaast nog een kinderboek. Wat een geluk dat ik deze Appartemensen van Dimitri Leue 5 sterren kon geven. En zo nomineer ik op de valreep dan toch een kinderboek als boek van de maand. Tijd om me te bezinnen over mijn leestijd en andere bezigheden, zeker nu ik sinds deze maand weer een fitnessabonnement bezit. Mijn todo-lijstje staat vol en een deel van de moetjes zijn eigenlijk op zich wel leuk: Hebban leesclubs coördineren, boeken toevoegen voor boekenzoeker.be, de Boekenbengels & Leesbeesten spot, ... Maar ze vreten wel mijn leestijd op en tegelijkertijd werkt het verlammend om zoveel tegelijk te willen. Uiteindelijk loopt het dan overal mis. Tijd om knopen door te hakken. Met pijn in het hart besloot ik deze maand om al deze activiteiten stop te zetten.

Marvin: Ik begon november meteen goed want op de eerste dag las ik Aquitanië uit van Eva García Sáenz de Urturi dat ik op 31 oktober al begonnen was. Dat is meteen ook mijn boek van de maand, het enige dat ik 5 sterren gaf. In de tweede helft van november liep ik echter tegen een enorm probleem aan voor een boekenlezer: ik zat zonder leesvoer. Mijn papieren leesstapel was leeg, en ook op mijn e-reader zwierf geen enkel vergeten digitaal exemplaar meer rond. Ik had tevens een koopembargo ingesteld voor 2022. Ik vond het voor dit jaar wel welletjes want de energierekeningen kwamen eraan, en dat is voor niemand van ons de laatste tijd prettig nieuws. Tijd voor een uitgebreid reddingsplan.

Eerste redding: De mogelijke boeken voor de SF&F Meeleesclub van december werden vrij vroeg geplaatst, en eentje daarvan was gratis te downloaden. Op 24 november had ik dat al uit en het boekenprobleem was nog altijd even groot.

Tweede redding: Ik won een boekenbon bij een wedstrijd! Joke verzilverde hem voor mij, toevallig op Black Friday, en kwam naar huis met maar liefst drie kleppers voor letterlijk geen geld.

Derde redding: Joke had een paar weken geleden een boekenpakket gewonnen, en dat kwam eindelijk aan. Drie boeken, waarvan we er eentje al hadden. Toch twee extra boeken voor op de stapel die tot vijf stuks aangroeide.

Vierde redding: Ik had het afgelopen jaar nog wat digitaal boekenbontegoed opgespaard en nog niet gebruikt. Op Black Friday heb ik dat virtuele spaarpotje toch maar opengebroken. Dat leverde me nog een negental boeken op zonder dat er een aanslag op ons budget werd gepleegd. Sommige daarvan waren zelfs heuse kleppers.

Vijfde redding: Het klassieker-genootschap hier op Hebban kondigde op 27 november aan samen Het carillon van Charles Dickens te zullen lezen en bespreken, met een gratis downloadlink naar de Engelse versie. In die bespreking had ik geen zin, maar ik had dit boek nooit gelezen en heb het dan ook meteen gedownload en in november als laatste boek gelezen.

Zesde redding: Ik won nog een tweede boekenbon bij een wedstrijd! Normaal win ik nooit iets, maar als de nood het hoogst is ...

Tegen alle verwachtingen in las ik deze maand toch alweer 19 boeken, precies de helft van wat ik nog nodig had voor mijn kaap van 200. De kwaliteit van wat ik las, was matig helaas. In een gemiddelde leesmaand hoor je geen kwart van je boeken 2 sterren te geven, wat wel gebeurde.

 

December

97cc6faf0a9c8fd6269737d5f48948f7.jpg

 

Marvin: Je las het bij november al, er kwamen meerdere kleppers op mijn leesstapel te liggen. Die zijn niet zo interessant als je een leesdoel te halen hebt. Ik begon de maand bovendien ook nog een keer met het volumineuze Fairy Tale van Stephen King, een van de in november genoemde Black Friday-aankopen. Dat is een gewichtig boek, zo eentje waarvan je niet zegt: “Ik heb al 100 pagina’s gelezen”, maar wel: “De eerste 500 gram zijn gelezen”. Verder had ik ook een recensieboek van NetGalley toegewezen gekregen dat ook een klepper was. Nu de Hebban Adventskalender afgeschaft is, valt bovendien die stiekeme meevaller weg in de vorm van een kortverhaal hier of daar dat je toch als gelezen kan markeren. Gelukkig ontdekte ik via een Hebban nieuwsbericht vier novellen hier. Vier keer minder dan 100 bladzijden, wat aardig aantikte.

Wat de kwaliteit betreft was december een goede maand. 5 sterren had ik over voor het hierboven genoemde Fairy Tale, voor Infinity Gate van M.R. Carey, voor Zand van Hugh Howey en voor November van Thomas Olde Heuvelt. Deze boeken zijn erg verschillend maar ook alle evenwaardig goed. Er een beste uitkiezen vond ik onmogelijk. Ik heb daarom een ander criterium genomen. Ik kies November omdat ik vind dat Olde Heuvelt eindelijk waarmaakt wat hem al jaren wordt toegeschreven. Hij wordt vaak de Nederlandse Stephen King genoemd, wat ik sterk overdreven vond. November is eindelijk dat boek dat King zelf zou kunnen geschreven hebben.

Maar wat jullie vast willen weten, is hoe het nu gegaan is met mijn race naar de 200 boeken. Heb ik het gehaald of niet? Het antwoord is: ik finish met 201 boeken, waarvan 26 kleppers en 47 Vlaams. Joehoe! Dat betekent dat ik in december 20 boeken las en op de valreep dit jaar toch een keer die grens van de 20 boeken haalde. Wanneer ik dit schrijf, ben ik dat laatste boek nog aan het lezen, de elfde Harry Hole en nog een laatste klepper. Dat gaat later vandaag vlot uit en dat krijgt in ieder geval 4,5 of 5 sterren.

JokeDecember klok ik weer af op 5 boeken. Op het moment dat ik dit schrijf, moet ik er daarvan nog 2 uitlezen maar ik maak er een erezaak van dat te doen lukken. Een leuk toeval: ik las in de 12de maand van ‘22 exact 1222 bladzijden. Die cijfertjes verzachten de pil wat. Mijn boek voor december las ik al aan het begin van de maand. Dat wordt Het zwarte boek van de uren van Eva García Sáenz de Urturi. Het vierde deel van de uitstekende ‘trilogie’ met inspecteur Unai López de Ayala. Zeker niet het beste van de vier maar toch goed voor enkele uren onvervalst leesplezier.

Ik zag de bui al hangen en jullie vast ook: ik behaalde mijn uitdagingen voor 2022 niet. Ik strand op 91 gelezen boeken terwijl ik me 100 had voorgenomen. Ook de Vlaamse challenge haalde ik niet, ik las maar 16 boeken van de 24 die ik wou lezen. Toegegeven, ik ben er niet speciaal op gaan letten bij de keuze van mijn boeken. Maar het ergste is dat ik de ‘elke week één boek voor mezelf’-uitdaging niet gehaald heb. Ik las nl. 49 boeken voor volwassenen en dat zijn er drie te weinig.

 

De favoriet der favorieten

a540978ac7cadaf798b52eb79e56a6d1.jpg

 

JokeEen favoriet kiezen uit de favorieten vind ik erg moeilijk. Ik gaf acht keer 5 sterren en vier keer 4 sterren. Die vijfsterrenboeken vergelijken is een beetje appelen met peren vergelijken. Ik heb van alle acht genoten op een andere manier. Er zijn er 5 die ik gelijkwaardig vind en die de titel van favoriet verdienen: Het onzichtbare leven van Addie Larue, Duistere dageraad, Het lot van de familie Meyer, De mammoetjagers en Project Hail Mary. Dat blijken allemaal kleppers te zijn en mijn voorkeur voor dikke boeken is daarmee wel bewezen. Kiezen is echt moeilijk want die keuze kan vandaag heel anders zijn dan morgen. Omdat ik hou van historisch maar ook van familiekronieken kies ik uiteindelijk voor Het lot van de familie Meyer van Charles Lewinsky.

Marvin: Van de twaalf beste boeken gaf ik er zes 5 sterren, vijf 4,5 sterren en eentje 4 sterren. Het spreekt voor zich dat het beste boek van het jaar zich tussen die 6 vijfsterrenboeken bevindt. Halverwege het jaar wist ik al ongeveer welk boek het zou worden. Ik heb zo enorm veel leesplezier van dit boek gehad dat alle andere kwaliteiten van dit en andere boeken erbij in het niets verdwenen. Mijn liefde voor sciencefiction haalt elk jaar weer de bovenhand, en ik kies dan ook heel overtuigd voor The Immortality Thief van Taran Hunt.

 

2023

Wat zijn onze plannen voor het komende jaar?

Joke: Het aantal boeken in 2022 viel erg tegen dus dat moet beter. En daarmee doel ik vooral op die 52 boeken voor mezelf. Dat zou moeten lukken nu ik geschrapt heb in de toffe moetjes van mijn todo-lijst. Ik heb trouwens ontdekt dat je tijdens het fitnessen ook wat kan lezen. Ik ben waarschijnlijke de enige die een e-reader gebruikt om de duur van ‘de plank’ te timen. Omdat het me tijdens het maken van dit artikel voor de zoveelste keer opviel dat dikke boeken mijn voorkeur hebben, wil ik er daar in 2023 dus heel wat van lezen, wat meteen een hypotheek legt op het halen van 100 boeken. Wat me ook opvalt is, dat de boeken die ik lees in het genre SFF vaak hoog scoren. Vermits ik dankzij Marvin de beschikking heb over hele boekenschappen vol, wordt het tijd om dit genre verder te gaan ontdekken. Maar wat ik vooral wil doen in 2023 is niet te veel ‘moeten’ en vooral lezen waar ik op dat moment zin in heb en daar ten volle van genieten.

Marvin: Hoewel ik in 2022 heel wat geweldige boeken gelezen heb, was het ook een jaar waarin ik te veel matige boeken voorbij heb zien komen. Ik zou voor 2023 wel willen plannen om minder matige boeken te lezen, maar echt in de hand heb je dat toch niet. Je kan dat wat counteren en op veilig spelen met bekende auteurs, maar de kans is dan groot dat je echt fantastische boeken mist en vooral de gewoon goede leest. Maar ik hoop in ieder geval toch dat ik de missers een beetje weet te ontlopen.

Wat echte plannen betreft ga ik verder met mijn uitdaging om elke maand minstens 2 Vlaamse boeken te lezen. Daar ga ik de laatste jaren gelukkig altijd vlot over, en ik hoop dat alweer te doen.

Joke: Vermits de uitdagingen van 2022 grandioos mislukt zijn, ga ik er geen nieuwe verzinnen voor het nieuwe jaar. Ik probeer het gewoon opnieuw: 100 boeken lezen waarvan 24 Vlaamse en 52 niet- jeugdliteratuur zijnde. En verder hoop ik wat meer artikelen voor deze spot te maken waaronder nog eens enkele Boekenpraten.

Marvin: Uiteindelijk las ik het afgelopen jaar 25 kleppers en nog een viertal net-geen-kleppers. In 2021 deed ik het zonder deze klepperuitdaging beter, dus een succes was het niet. Daarom heb ik besloten het bij de hierboven genoemde uitdaging te laten. Ik wil graag enkele lopende series afwerken, en iets meer SF lezen dan in 2022 het geval was, dat wel, maar daar heb ik geen op voorhand geplande uitdaging voor nodig. En wie weet, misschien zal een jaar zonder leesplannen over 12 maanden wel een heel succesvol leesjaar blijken te zijn.

 

Wij wensen jullie een prettig eindejaar toe en voor 2023, zoals altijd, veel boeken die vijf sterren waard zijn! Oh, en nog dit: hebben jullie bijzondere of originele leesplannen?



Reacties op: Duo-jaaroverzicht 2022 (deel 3 van 3)

Meer informatie

Gerelateerd