Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tien om naar uit te zien: april 2021

op 02 april 2021 door

Maandelijks of tweemaandelijks serveren wij tien Vlaamse boeken om naar uit te zien. Daaruit kiezen wij ieder één favoriet. 

We waren er gisteren helemaal klaar voor om onze lijst te publiceren toen we op de valreep ontdekten dat één boek plots met maar liefst een halfjaar uitgesteld was. Dat was een aantal dagen eerder nog niet het geval. Alle hens aan dek dus om nog snel een nieuwe titel uit te kiezen, banners aan te passen en keuzeteksten te herwerken. Want wat dacht je, uiteraard hadden we die titel daarin ook vermeld staan. Murphy...

Maar hier zijn ze dan toch. Onderstaande Vlaamse boeken verschijnen in april:

4ab29023a9ae34529f111295e674b300.jpeg

- Verloren levens – Guy Prieels (literatuur)

Een zachte vlucht vooruit – Stefaan Van Laere (literatuur)

Reizigers op doorreis – Helena Buckinx (literatuur)

Brief aan mijn kind – Leen Dendievel (literatuur)

768635fcfa1a3d2539d1c4733c052263.jpeg

Kortleven – Esther De Hoon (poëzie)

Op zoek naar mijn zusje – Anne-Marie Hooyberghs (historische roman, waargebeurd)

Het grote ijsboek – Christophe Declercq (non-fictie)

6a1d1d6f490796d21599a3a60836c53d.jpeg

- Vlaanderen betaalt - Juul Hannes (non-fictie)

Dodenberg – Christian de Coninck (thriller)

Onze eerste zomer samen – Sandra J. Paul (young adult thriller)

 

De keuze van Joke:

De literatuurboeken voor deze maand zou ik wel lezen als ik ze toevallig in handen krijg maar ik denk niet dat ik ervoor naar de winkel hol.  Ik hou erg van historische verhalen en dus viel 'Op zoek naar mijn zusje' me op. Echter de periode van de Tweede Wereldoorlog trekt me minder aan. Waar ik deze maand dan wel warm van word? Van Het grote ijsboek van Christophe Declercq! Ik heb al twee bakboeken van deze patissier nl. Bakken voor iedereen en Basic taarten. Elk recept wordt stapsgewijs uitgelegd zodat echt iedereen in staat is iets lekkers te maken met behulp van Declercq. Elke stap wordt verduidelijkt met een foto en het eindresultaat ziet er altijd prachtig uit. Declercq is duidelijk een perfectionist. Je zou zijn boeken net zo goed als 'koffietafelboeken' kunnen gebruiken, zo mooi zijn ze. Enig nadeel: het lukt me nooit om het net zo perfect af te werken als deze meester in het vak. Maar lekker is het gelukkig meestal wel. En als het weer een hete zomer wordt, is ijs altijd een goed idee.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

f82ce1163413ed3c2fd925b39a6bc2e1.jpgAls gepassioneerd ijsbereider met meer dan 30 jaar ervaring geeft Christophe Declercq je alle onmisbare basiskennis mee. Dit vult hij aan met informatie rond grondstoffen, ijsmachines, enz. en natuurlijk met overheerlijke ijsrecepten.

- Aandacht voor lactosevrij ijs, vegan ijs en ijs zonder toegevoegde suikers
- Recepten te bereiden zonder ijsmachine: ijsparfait, ijsmousse of ijssoufflé
- IJskoude drankjes zoals milkshakes, smoothies of granités.

Mag het iets meer zijn dan een bolletje ijs? Dan legt Christophe je uit hoe je een frisco, een ijsgebakje of een ijstaart kunt maken. Maak alvast ruimte in je diepvriezer!

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

De keuze van Marvin

Gek dat Joke warm wordt van een ijsboek. Lijkt me een contradictio in terminis :-) Zelf vind ik het ook wel een tof boek hoor, en het past bij het mooie weer van de laatste dagen, maar met ijs kan je me niet echt een plezier doen, dus ik opteer zelf toch voor een ander boek.

Wat me opvalt is dat uit de boekbeschrijvingen van enkele boeken totaal niet op te maken valt waar het boek nu eigenlijk over gaat. Van de beschrijving bij Een zachte vlucht vooruit of Reizigers op doorreis bijvoorbeeld maak ik niets. Die vallen dus meteen af. Als ik de 'Verwacht'-lijst van Hebban erbij neem voor mijn drie favoriete genres, dan kom ik voor april aan 142 nieuwe boeken. En die lijst is niet eens volledig want de meeste Engelstalige boeken die me interesseren, zitten er niet bij. Zelfs voor een veellezer zijn dat gigantische aantallen. Boeken waarvan de beschrijving me niets wijzer maakt, laat ik dan ook meteen vallen en dan hoop ik maar dat ik niet per ongeluk het boek van de eeuw heb genegeerd. Brief aan mijn kind lijkt me een mooi maar triest boek. Volgens mij is het echter beter om eerst het boek te lezen waar dit een vervolg(je) op is, en dat heb ik niet, dus dit wordt niet mijn keuze.

Een subgenre dat ik absoluut niet graag lees is 'Wereldoorlog II'. Het maakt niet uit van welk genre het sub is, maar er is onderhand al zoveel geleuterd over die oorlog en de naweeën ervan dat ik het allemaal niet meer wil weten. Tenzij heel af en toe, als ik denk dat de schrijver in kwestie iets te vertellen heeft. En daarom kies ik dit keer toch voor een 'oorlogsboek', zijnde Verloren levens van Guy Prieels. Prieels is tachtiger maar schrijft als een twintiger. Ik zit daar qua leeftijd precies middenin. Dat moet wel een voorteken zijn!

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

7d89fe5693321b6c791e302aff4af842.jpgBij de piepjonge spionne, Mimi Jongbloed, hangen al enkele lijken in de kast als zij van de Engelse Intelligence Service de opdracht krijgt om Herman Note te verleiden. De Vlaams-nationalistische leider voert de Zwarte Brigade aan en werkt bovendien als vertrouwensman voor de Abwehr, de Duitse contraspionage. Mimi brengt hem het hoofd op hol, maar kan zij zelf de meester van de misleiding ook een rad voor ogen draaien?

Intussen blijft zij evengoed met liefdesrivalen geheimen uitwisselen op het oorkussen. Alles voor de goede zaak. Na een dodelijk schietincident met alweer een Duitse minnaar, riskeert Mimi wegens spionage te worden veroordeeld tot de doodstraf. Zij doet een beroep op Herman en hoewel hij haar compleet onverschillig laat, gaat ze daarbij verder dan enige vrouw bereid is te gaan. Guy Prieels vertelt dit waargebeurde oorlogsverhaal én Vlaams collaborateursdrama, met schwung en verve, maar zonder te oordelen.

Spannender kan spionage in Vlaanderen niet worden.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

Vinden jullie iets naar jullie gading tussen onze tien keuzes?



Reacties op: Tien om naar uit te zien: april 2021

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Guy Prieels

Guy Prieels

Guy Prieels was kleinkunstenaar, makelaar en kunsthandelaar. In 201 verschijnt b...

Stefaan Van Laere

Stefaan Van Laere

Stefaan Van Laere (Wetteren, 1963) is een Vlaamse journalist en auteur van een g...