Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tien om naar uit te zien: november 2022

op 01 november 2022 door

November was traditioneel de maand van de ter ziele gegane boekenbeurs. Zoals we in oktober al schreven, verklaart dat de vele verschenen boeken in die maand voorafgaand aan de 'boekenmaand'. Hoewel we meer dan tien boeken vonden die deze maand verschijnen, hadden we misschien toch verwacht uit een ruimer aanbod te kunnen selecteren. Tenslotte staat feest- en cadeaumaand december voor de deur. En met Boektopia in Kortrijk, de voorleesweek en verschillende promo-activiteiten bij uitgeverijen en boekenhandels blijft november in Vlaanderen boekenmaand bij uitstek.

40b1f3ec2d9f49c20ea8c3fa85b8ed81.jpeg

Stefanie Van Mol: Erop of eronder (romantiek)

Kathleen Vereecken: Margriete (literatuur)

Eva De Gelder: Gerookt en gepekeld vlees (literatuur)

ce2f28fb16c1275840ef16cb5c800d86.jpeg

Ben Kegels: Schaduw (spanning)

Alexander Olbrechts: De Heraklesmoorden (spanning)

Michiel Janzen: Passchendaele: Operatie Rode Modder (spanning)

Stephan Swertvaegher: Het laatste cryptogram (spanning)

bebfafa1fe029217311d455148b4f1ef.jpeg

Bart Vanhee: De Herschreven Wereld 2: De gebroken kroon (SF&F)

Roger De Neef: Architectuur (poëzie)

Emilie Dewitte: Werk (poëzie)

 

De keuze van Marvin: 

Het gebeurt niet vaak dat we SF&F kunnen opnemen in onze Tonutz. Dit keer hebben we toch een fantasyboek in onze etalage liggen van Bart Vanhee. Het is een tweede deel en ik heb het eerste deel niet gelezen, dus mijn selectie van de maand wordt het niet. Maar het is leuk dat er af en toe eens iets van eigen bodem verschijnt in dit genre. Bovendien zitten er tussen de recensenten van het eerste boek enkelen waarvan ik weet (of vermoed) dat ze zich niet zomaar voor de kar van een auteur laten spannen. Als zij zeggen dat het goed is, dan menen ze dat volgens mij echt. Een van die recensenten is thrillerauteur Alexander Olbrechts, maar hij zit bij dezelfde uitgeverij, dus misschien is hij niet helemaal objectief. Olbrechts is mijn naamgenoot en alleen al daarom wil ik graag een boek van hem lezen, maar het is er voorlopig nog niet van gekomen. De Heraklesmoorden komt in ieder geval op mijn W.I.L. Het boek dat mij echter het meest intrigeert deze maand, is Margriete van Kathleen Vereecken, over de schilderende zus van de gebroeders Van Eyck. Dit soort historische 'factie' boeit me altijd uitermate en ik verwacht daarom heel wat van dit boek.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

5d498a876b04b2f801c3eb6eb6b83c31.jpegNa de dood van haar ouders komt Margriete in het bruisende, ruwe Gent terecht. Terwijl haar oudere broers hun handen vol hebben met schilderen en huizen versieren voor wie rijk en machtig is, brengt zij haar dagen door in een klooster waar ze manuscripten verlucht, en haar avonden bij haar beschermvrouw. Haar vriendschap met een kruidengenezeres en vroedvrouw geeft haar een inkijk in de wereld van leven en dood, doet haar nadenken over de ingrijpende keuze die haar wacht: trouwen en stoppen met schilderen, of schilderen en voor altijd maagd blijven.


Weinigen weten dat de beroemde broers van Eyck ook een schilderende zus hadden. Margriete vertelt het verhaal achter Het Lam Gods, een van ’s werelds meest iconische schilderijen, gezien door de ogen van een middeleeuwse vrouw.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

De keuze van Joke

Wat ook niet vaak gebeurt, is dat ik hetzelfde boek als Marvin kies voor mijn keuze van de maand. Ondanks onze vele gelijklopende interesses, blijven er in onze leesvoorkeuren genoeg verschillen zitten om het hier interessant te houden. Toch kan ik deze maand niet anders dan Marvin volgen en volgens mij is dat recent nog eens gebeurd. Margriete is het enige boek dat mij zo aanspreekt dat het echt op mijn W.I.L. hoort. Een combinatie van historische fictie en kunst maakt van dit boek van Kathleen Vereecken de enige optie voor mij. Verder valt er qua literatuur niet veel te kiezen. Ik lees graag eens een boek uit de categorie spanning – mag ik het een tussendoortje noemen? – maar het is niet mijn favoriete genre, dus zelden 'keuze van de maand'. Wie mij al een beetje kent, weet ook dat ik me vaak laat (ver)leiden door een mooie cover maar helaas blijf ik ook wat dat betreft een beetje op mijn honger zitten nu. Het goede nieuws is dat mijn verlanglijst amper groeit. Goed nieuws omdat oktober zowat de slechtste leesmaand sinds jaren was. Op naar beter ...

 

Bezoeken jullie deze maand Boektopia of staat er een ander boekenevenement op jullie novemberprogrammatie?

En niet vergeten, voor wie het nog niet deed: er kan nog even gestemd worden voor de Alternatieve Vlaamse Publieksprijs!



Reacties op: Tien om naar uit te zien: november 2022

Meer informatie

Gerelateerd