Solvej Balle: Over de berekening van ruimte II
Veel vragen, weinig antwoorden, dat was de conclusie nadat we in januari Over de berekening van ruimte I van Solvej Balle lazen (hier). Dat frustreerde ons geenszins, integendeel zelfs, we konden nauwelijks wachten om deel twee op te pakken. En nu is het dan eindelijk zover. Vanaf morgen (14 maart) starten we met lezen en op 1 april begint de inhoudelijke discussie. Opnieuw stellen Ronny en ik de vragen, met alle ruimte voor iedereen. Lees je mee?
Solvej Balle (1962) studeerde literatuur en filosofie. Ze debuteerde op vierentwintigjarige leeftijd en vestigde haar naam als schrijfster in de jaren negentig. Ze publiceerde verschillende romans, gedichten en kort proza. In 1993 kwam Ifjølge Loven uit, de doorbraak van de auteur. De roman was duidelijk geïnspireerd door grote vertellers als Kafka en Borges en stond op de lijst van de beste boeken van de eeuw van de Deense krant Politiken. Haar schrijven wordt vergeleken met dat van Peter Seeberg en Villy Sørensen, twee zwaargewichten in de Deense literatuur.
Haar werk, Over de berekening van ruimte, werd bekroond met de Literatuurprijs van de Noordse Raad 2022 (de delen 1 t/m 3 van in totaal 7 geplande delen). De jury omschreef het als een meesterwerk van zijn tijd: ‘Het werk is de grote comeback van Solvej Balle, niet alleen voor Deense en Scandinavische fictie, maar ook voor Europese fictie in het algemeen.’ En op 25 februari van dit jaar werd bekend dat het eerste deel op de longlist van The International Booker Prize 2025 staat.
Tara Selter is na een korte reis gevangen in de tijd en leeft op één enkele dag: 18 november. Het heeft zich nu al 368 dagen herhaalt. Ze is teruggekeerd naar Parijs in de hoop dat ze na een jaar op 18 november terug zou kunnen keren naar een normale tijd, maar dat is niet gelukt. Nu begint Tara Selter aan een reis om het jaar voorbij te laten gaan. Ze verlangt naar de winter en reist naar het noorden, richting de sneeuw, en daarna verlangt ze naar de lente en de zomer. Uiteindelijk belandt ze in Düsseldorf en moet ze toegeven dat ze in een herfstdag leeft, dat er niet zoiets bestaat als een jaar als je op 18 november leeft.
Hoe gaan we te werk?
Laat onder dit artikel even weten of je meeleest, en of je het boek al in huis hebt.
De twee laatste weken van maart trekken we uit voor lezen. We kunnen wel over het boek praten, maar gaan nog niet op de inhoud in om spoilers te voorkomen. Lekker kletsen over aanverwante zaken is natuurlijk prima.
Vanaf 1 april posten Ronny en ik eens in de twee à drie dagen een vraag. En natuurlijk staat het je vrij om zelf ook vragen te stellen. We lezen het boek tenslotte samen.
Veel leesplezier!