Wad-lezen: Kalle van Bert Wagendorp
Wat later dan gepland, maar het is nog net geen november. Vanaf woensdag gaan we starten in Kalle, het tweede deel in de serie De memoires van Abel Sikkink, van Bert Wagendorp. In juli bespraken we Phoenix, waarin de hoofdrol was weggelegd voor Abel. In dit boek vervolgen we de geschiedenis vanuit het perspectief van Kalle, Abels vriend.
Bert Wagendorp
Bert Wagendorp (Groenlo, 1956) studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit van Groningen. In 1985 werd hij verslaggever bij de Leeuwarder Courant, drie jaar later stapte hij over naar de Volkskrant. Sinds 2001 schrijft hij voor die krant columns. Zijn debuutroman, De proloog, verscheen in 1995. In 2005 publiceerde hij de verhalenbundel De dubbele schaar en in 2013 brak hij door met Ventoux, dat werd verfilmd door regisseur Nicole van Kilsdonk. In 2016 verscheen de novelle Een zaterdagmiddag, in 2017 gevolgd door de roman Masser Brock. In het voorjaar van 2019 kwam Ferrara uit, het vervolg op Ventoux. Phoenix, het eerste deel van De memoires van Abel Sikkink, verscheen in 2022, en veroverde een plek op de shortlist van Beste Boek Achterhoek en Liemers 2022.
Het boek
De tekst, zoals het op de boekpagina te vinden is:
Het is september 1861 en Abel Sikkink en zijn beste vriend Kalle komen aan in Cairo, Illinois. De Amerikaanse Burgeroorlog is losgebarsten, Abel doet verslag voor zijn krant, de New York Herald. Kalle, intussen een gevierd fotograaf, legt de gebeurtenissen vast in beelden. Met hun fotowagen trekken de twee jongemannen door het Westen van Amerika, van veldslag naar veldslag. Intussen blijft Abel zoeken naar de waarheid achter de ramp met het vergane schip de Phoenix en wordt het lot van zijn vermeende dode broertje Antonie steeds raadselachtiger.
In het tweede deel van De memoires van Abel Sikkink wisselen liefde, dood en drama elkaar af β maar is de humor nooit ver weg. Tegen de achtergrond van een verscheurd Amerika neemt Bert Wagendorp de lezers mee naar de New Yorkse theaterwereld van 1864, de hospitaaltenten aan het front en naar de Herald van de cynische krantentycoon James Gordon Bennett. In een spannend spel tussen historische werkelijkheid en fictie keren oude bekenden als dichter Walt Whitman terug en eist de Slag bij Gettysburg een zware tol. De memoires van Abel Sikkink roepen een negentiende-eeuwse wereld op, die soms verrassend veel lijkt op die van ons.
Opzet Wad-lezen
Ik stel begin november een opwarmvraag en vervolgens wil ik rond 14 november de eerste inhoudelijke vraag online zetten en daarmee gaat dan de boekbespreking van start. Daarna zet ik om de dag een nieuwe vraag online tot het eind van de maand.
Wad-lezen is vooral bedoeld om gezellig over een boek te praten. Geen dwang, geen moeten en geen stok achter de deur. En wat mij betreft, is het zeker geen eenrichtingsverkeer. Heb je tussendoor een vraag die je graag in de groep wilt gooien, doe dat dan vooral.
Tot slot: zoals altijd kan en mag iedereen aansluiten en meepraten. Het boek is te leen in de bibliotheek.
Ik wens jullie alvast veel leesplezier!