Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Nick Stone - Total Control

op 25 februari 2018 door

Tien maanden geleden introduceerden we onze rubriek Seriepersonages. Niet alleen stellen we jullie elke maand een nieuw personage voor, we lezen ook het eerste deel uit de serie. Deze tweede maand van 2018 las de Thriller Club Total Control, het eerste deel in de serie met Nick Stone, geschreven door Andy McNab. Met zijn zessen lazen we het boek voor een, soms hernieuwde, kennismaking met Stone. Willen wij weten hoe het Nick in andere delen vergaat? Dit zijn onze bevindingen.

De meeste thrillers zijn het product van levendige fantasie. Dit boek is het product van zeventien jaar actieve dienst. Nadat Nick Stone in de jaren tachtig betrokken raakte bij een levensgevaarlijke schietpartij met drie IRA-terroristen in Gibraltar, heeft hij de Special Air Service verlaten. Nu is hij werkzaam voor de Britse geheime dienst. Stone hoort van zijn oude vriend en voormalig SAS-collega Kev Brown dat hij belangrijke, geheime informatie heeft over de operatie in Gibraltar. Als Stone vlak daarna bij het huis van zijn vriend aankomt, treft hij het hele gezin Brown vermoord aan. Alleen het oudste dochtertje heeft zich kunnen verstoppen en heeft de bloedige aanslag overleefd. Stone vlucht met de 7-jarige Kelly van de plaats van het onheil en merkt al snel dat ze worden gevolgd. Maar Stone is een meester in zijn vak, vindingrijk en keihard. Terwijl Stone met de dappere Kelly de ene na de andere hinderlaag moet zien te ontwijken, probeert hij uit te zoeken wie het op Brown gemunt heeft. 

59525ceb078b49dad5e84f609e31a6e8.jpgElly: Hoofdpersoon Nick Stone groeide op in Engeland bij liefdeloze ouders. Ze besteedden nauwelijks tijd aan hem en dat heeft hem gevormd. Zijn vader was gewelddadig en Nick heeft te maken gehad met huiselijk geweld. Hij gaat bij de SAS maar verlaat in 1988 die dienst na een schietincident met drie IRA-vrijwilligers in Gibraltar. Nick is voorzichtiger geworden sinds dat incident en test zijn weinige vaste ex-collega’s altijd. Zo is hij nooit op de afgesproken plek, maar ergens in de buurt, zodat hij kan zien of ze gevolgd worden. Als hij denkt dat het veilig is, gaat hij naar ze toe of spreekt ergens anders af in de buurt. Het liefst werkt Nick alleen, dat doet hij ook, tenzij het niet anders kan. Dan nog geeft hij weinig details over de zaak. Hij zwerft de hele wereld over, heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Kleren bezit hij niet, nieuwe kleding  koopt hij als zijn kleren vuil zijn. Hij is een loner. Ik vind hem een getroebleerde maar sterke man die alles uit de kast haalt om de mensen die zijn hulp nodig hebben uit de crisis te halen. Nick Stone heeft mijn sympathie en ik ga zeker meer boeken van  Andy McNab lezen met Stone in de hoofdrol.

c0230cce4bda8f7ad91e140476363ac1.jpgEvy: Tja... Nick Stone. Het is een stoere man die zich in alle situaties weet te redden, maar met de gevoelswereld van een kartonnen doos en zonder iets mysterieus. Tweedimensionaal. Zijn acties zijn aaneenrijgingen van plannen, sluipen en proberen niet vermoord te worden. Hij heeft een goed hart, dat merk je vanaf het begin van het boek. Ik heb geen hekel aan het personage, dat niet, maar ik vind het zonde van mijn tijd als ik nog meer boeken met Nick Stone zou lezen. Ik heb het gevoel dat volgende boeken gewoon meer van hetzelfde gaan zijn. En dat laat ik graag aan iemand anders over. 

c0230cce4bda8f7ad91e140476363ac1.jpgGert: Nick Stone is een personage dat op zich goed wordt neergezet door Andy McNab. Het is een vechtmachine die zichzelf continu in lastige situaties manoeuvreert en zich daar op wonderbaarlijke manier telkens weer uit weet te redden. Maar ik ben niet voldoende onder de indruk geraakt van Stone om ook de vervolgdelen over hem te gaan lezen. Ik ben een beetje bang dat de vervolgdelen veel van hetzelfde gaan opleveren en het daardoor niet meer interessant blijft. Het was leuk kennismaken, maar voor mij krijgt het geen vervolg. 

59525ceb078b49dad5e84f609e31a6e8.jpgFany: Nick Stone is iemand die in dienst van zijn land staat. Vroeger was hij soldaat, nu spion. Hij is meedogenloos, getraind voor de actie en gaat recht op zijn doel af. Wanneer het grandioos misgaat, gaat hij op zoek naar de daders. Naast het  stoere ontwikkelt hij ook een zachtere kant wanneer hij voor een 7-jarig meisje gaat zorgen. Het is een karakter dat ik graag verder zie ontwikkelen in de volgende delen van deze serie. Nick is iemand die graaft naar de waarheid en nooit opgeeft. Zelfs wanneer de situatie hopeloos lijkt, zoekt hij naar een oplossing. Hij komt uit een harde wereld en is het gewoon er alleen voor te staan. Sympathiek zou ik hem niet noemen want hij maakt, door zijn ervaringen, harde keuzes. Toch probeert hij wie onschuldig is zoveel mogelijk te ontzien, maar het doel heiligt wel de middelen voor hem.

59525ceb078b49dad5e84f609e31a6e8.jpgChantal: We leren Nick Stone in dit eerste deel kennen als een stoere kerel met een klein hartje. Hij is zeer getraind. Heeft bij de SAS gewerkt en werkt nu voor de Britse geheime dienst. Volgens mij is hij heel rechtvaardig. Hij strijdt voor gerechtigheid. Wanneer de ouders van zijn petekind zijn vermoord, ontfermt hij zich over haar. In het begin weet hij zich geen raad met de 7-jarige Kelly, maar dit went en hij gaat steeds beter met haar om en gaat van haar houden. Door zijn training weet hij steeds uit handen van de vijand te blijven. Echt een actieheld. Ik ben benieuwd hoe hij zich in volgende delen zal ontwikkelen. 

c0230cce4bda8f7ad91e140476363ac1.jpgSilvia: Nick Stone is de redder in Total Control. Hij is een stoere man van achter in de dertig, ongeveer 1,85 meter lang, met kortgeknipt bruin haar. Zeer ervaren in zijn werk als undercover weet hij precies wat hij moet doen als hij in een penibele situatie belandt. Hij wantrouwt alles en iedereen. Als hij opeens voor een 7-jarig meisje moet zorgen en haar veilig moet zien te houden, moet hij al zijn fantasie aanspreken om haar onwetend te houden over het lot van haar ouders. Hier blijkt dat de stoere man een klein hartje heeft. Hoewel ik Nick Stone een prima undercover agent vind die zijn zaakjes goed op orde heeft en de avonturen waar hij in belandt spannend worden beschreven blijft het bij mij bij dit boek over Nick Stone. Deze tough guy is voor mij namelijk niet anders dan soortgelijke geheim agenten in andere boeken. Ik heb genoten van het verhaal en van Nick Stone, maar vind hem niet onderscheidend genoeg om meer over hem te lezen.

Conclusie: De meningen over Nick Stone zijn verdeeld. We vinden hem allemaal wel een interessant personage, maar in hoe het verder met hem gaat is niet iedereen geïnteresseerd. Hoe zit dat bij jullie, hebben jullie al iets gelezen over Nick Stone? Wat is jullie mening? Laat het ons maar weten!

Total Control komt in aanmerking voor volgende Reading Challenge Categorieën: 

Categorie 6: Het eerste deel van een serie
Categorie 11: Een boek van tien jaar of ouder

Benieuwd naar vorige seriepersonages? In de inhoudsopgave staan ze allemaal genoemd.

Heel veel leesplezier,
de Thriller Club



Reacties op: Kennismaking met Nick Stone - Total Control

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Andy McNab

Andy McNab

Andy McNab (Southwark, 1959) is het pseudoniem van Steven Billy Mitchell, e...