Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff - Een onbeminde vrouw

op 24 september 2017 door

Vijf maanden is het alweer geleden dat we onze rubriek Seriepersonages introduceerden. We stellen jullie niet alleen elke maand een nieuw personage voor (deze maand zelfs twee), we lezen ook het eerste deel in de serie. Deze maand dook de Thriller Club van Tien in Een onbeminde vrouw, het eerste deel in de serie met Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff, geschreven door Nele Neuhaus. Vijf leden van onze Club gingen aan de slag en vertellen nu of ze Oliver en Pia interessante personages vonden. Willen we meer van haar lezen? Je ontdekt het nu.

Door een lading hagel uit zijn eigen jachtgeweer komt de Frankfurtse hoofdofficier van justitie op een snelle, maar weinig fraaie manier om het leven. De mooie jonge vrouw die levenloos aan een uitkijktoren in de Taunus ligt, heeft zo weinig verwondingen dat een val eigenlijk niet de doodsoorzaak kan zijn. Hoofdinspecteur van de recherche Oliver von Bodenstein en zijn nieuwe collega Pia Kirchhoff zijn het met elkaar eens: bij de eerste dode was het zelfmoord, bij de tweede was het moord. Al gauw wemelt het van de motieven en verdachten. Maar wat heeft de officier van justitie de dood in gedreven?

2a8156dd5b5a0b4edce7834aac8da6fb.jpgJoyce: Sinds 2011, sinds het lezen van Sneeuwwitje moet sterven ben ik al fan van Pia Kirchhoff en Olivier von Bodenstein. Pia is een doortastende, impulsieve dame en doet veel op haar gevoel, Ze gaat door waar anderen stoppen en geeft nooit op, Ze is een drukke dame, naast haar intensieve baan, heeft ze nog een flinke veestapel thuis te verzorgen. Ze is een perfecte aanvulling op haar chef Olivier von Bodenstein, bijna een tegenpool van Pia. Hij is van adel, serieuzer en gereserveerder. Zeker in Een onbeminde vrouw is hij een redelijk mysterieuze man. Je weet niet precies wat hij denkt en voelt. Ik heb bijna alle boeken uit de serie reeds gelezen, alleen Het Woud nog, in volgorde van verschijning en het is goed om te weten dat Olivier langzaam zal ontdooien. Pia en Olivier zijn een perfect koppel samen, ze vullen elkaar aan en leveren samen knap speurwerk. Pia Kirchhoff is mijn favoriet van de twee. Ik vind haar een topper.

2a8156dd5b5a0b4edce7834aac8da6fb.jpgElly: We maken in het eerste deel van een reeks boeken van Nele Neuhaus kennis met de hoofdpersonages Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff. Ze werken pas kort samen, maar vullen elkaar prima aan. Oliver die getrouwd is met Cosima en Pia die officieel nog wel getrouwd is, maar alleen woont. Dit keer is er gekozen voor een duo, die geen bijzondere aantrekkingskracht hebben voor elkaar. Ook zijn het geen verbitterde, drinkende personen. Dat is bij veel boeken zo'n cliché. Nu gelukkig niet, ze blijven daardoor een beetje op de achtergrond in dit verhaal. Eigenlijk zijn ze er wel maar niet storend. Ze zijn niet behept met spoken uit het verleden. Daardoor hebben ze een goede kijk op het werk dat ze doen en waar ze goed in zijn. Ondanks dat ik al meerdere boeken gelezen heb met Olivier en Pia in de hoofdrol, ben ik toch benieuwd hoe hun werkrelatie zich verder ontwikkelt. Ik ga de andere boeken ook maar eens herlezen.

2a8156dd5b5a0b4edce7834aac8da6fb.jpgGreet: Ik ben helemaal in de wolken over mijn kennismaking met Nele Neuhaus. Met Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein heeft de auteur een fantastisch duo neergezet. Allebei hebben ze de grootstad Frankfurt achter zich gelaten om een nieuw leven op te bouwen in het rustigere Hofheim. We hebben niet te doen met diep ongelukkige rechercheurs, zoals zo vaak het geval is, wel met twee bijzonder aangename mensen die een grote liefde voor hun beroep en voor paarden delen. Pia is bijzonder zelfzeker, ook tegenover haar nieuwe chef, hoofdcommissaris von Bodenstein. Ze is zeer ijverig en windt er geen doekjes om wanneer ze met verdachten spreekt. Von Bodenstein, Oliver dus, is een onverstoorbaar heerschap, zeer hardnekkig wanneer het erom gaat een zaak op te lossen. Ze vormen, zoals ze op het eind van het boek zelf zeggen, een goed team!

2a8156dd5b5a0b4edce7834aac8da6fb.jpgKees: Mijn eerste kennismaking met het speurdersduo Bodenstein en Kirchhoff. Bodenstein blijkt eigenlijk Von Bodenstein te heten en is van adellijke afkomst. Dit deed me al meteen denken aan Thomas Linley uit de boeken van Elizabeth George. Behalve deze overeenkomst zijn er nóg een paar andere: ze werken samen met een vrouwelijke partner en zijn de vriendelijkheid zelf. Misschien dat Bodenstein om dat laatste geliefd is en veel voor elkaar krijgt. Kirchhoff is uit heel ander hout gesneden. Ze leeft gescheiden van haar man en gaat daarom waarschijnlijk geheel op in haar werk. Ze is een doorzetter en recht door zee. Gaat door waar anderen stoppen. Dat is mogelijk de reden dat het zo goed klikt tussen haar en Bodenstein. Ze vullen elkaar aan. Tussen hen geen enkele jaloezie en geen van beiden wil zich echt laten gelden. Het is een team en voor het oplossen van een misdaad is dat onontbeerlijk. Ondanks dat ze het goed met elkaar kunnen vinden, blijven ze formeel en spreken elkaar met u aan (ik ben benieuwd of dit in de andere boeken met hen nog gaat veranderen). Bodenstein en Kirchhoff zijn interessante personages die veelbelovend zijn en nog verder naar elkaar toe kunnen groeien. Nele Neuhaus heeft met hen waarschijnlijk een gouden duo gecreëerd.

2a8156dd5b5a0b4edce7834aac8da6fb.jpgEvy: Het is dubbel werk deze maand met deze twee seriepersonages. Oliver von Bodenstein is een mysterieuze man voor mij. Ik kan er weinig hoogte van krijgen. In dit eerste boek wordt er te weinig ingegaan op de gevoelens van Oliver waardoor ik geprikkeld wordt om meer over hem te weten te komen. Ik zeg niet dat ik het geen leuk/goed personage vind, het doet me alleen te weinig ben ik bang. Over Pia Kirchhoff heb ik een beetje hetzelfde gevoel. Alhoewel ik voor haar wel meer sympathie voel, misschien is dat puur gerelateerd aan het feit dat het een vrouwelijk personage is. Ik heb er wel vertrouwen in dat er een goede basis is gelegd voor de personages en dat er in de loop van de serie meer diepgang in beide karakters komt.

2a8156dd5b5a0b4edce7834aac8da6fb.jpgChantal: Ik vond dit deel echt een eerste deel in een serie. Iedereen werd geintroduceerd en er werd af en toe wat meer verteld over Oliver en Pia en hun achtergrond. Dit is in de volgende delen iets minder. (Ik heb al twee latere boeken eerst gelezen, omdat toen het eerste deel nog niet uitgegeven was in Nederland en ik niet wist dat er nog iets aan vooraf ging) Het is een goed, spannend en vlot verhaal. Toch merk je dat ook Nele Neuhaus nog moet wennen aan de karakters en aan het feit dat ze een thriller schrijft. Hiervoor schreef ze vaak meisjes boeken over paarden. Die liefde voor paarden komt in dit deel ook heel erg naar voren. Het verhaal speelt zich af rond een manege.

2a8156dd5b5a0b4edce7834aac8da6fb.jpgWilleke: Het boek heb ik eerder gelezen maar kon me dat niet goed meer herinneren. Nu na een tweede keer weet ik weer waarom. Het zijn de grote hoeveelheid personen, die in het verhaal opduiken. In de volgende boeken komen er minder namen in voor maar de reden kan ook zijn, dat de hoofdfiguren en de bijfiguren bekend zijn. De schrijfstijl was zo plezierig dat ik zonder enige twijfel ook de volgende boeken van de serie heb gelezen.

Het is leuk om te zien dat iedereen de personages Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff wel ziet zitten. De één wat meer dan de ander. Willeke heeft haar reactie gemaild naar Welovecrime@hotmail.com, zodat we haar reactie ook mee konden nemen. Wij zijn heel benieuwd wat jullie reactie is na het lezen van dit eerste deel? Laat het ons vooral hieronder weten.

Chantal en co.



Reacties op: Kennismaking met Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff - Een onbeminde vrouw

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nele Neuhaus

Nele Neuhaus

Nele Neuhaus (Münster/Westfalen, 1967) is het pseudoniem van Cornelia Löwenberg,...