Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Michael Berg - Broertje (5 oktober 2017, Amsterdam)

op 07 oktober 2017 door

Afgelopen donderdagavond, 5 oktober, was de boekpresentatie van de nieuwe thriller van Michael Berg, Broertje. Gezellig op de uitgeverij Overamstel. Chantal en Joyce waren twee van de vijfenzeventig gelukkige aanwezigen. Heerlijk ook om even rond te kijken waar al die heerlijke boeken vandaan komen. En nog belangrijker, even spieken waar de Hebban redactie huist.

Even voor zeven uur stapten we binnen in de prachtige uitgeverij met de zeer indrukwekkend hoge boekenkast prominent in het midden. Na handen te hebben geschud met Michael Berg, stonden er drankjes voor ons klaar. Vlak daarna gevolgd door heerlijke pizza`s. Nadat iedereen gegeten en gedronken had, was het tijd voor het officiële gedeelte. Uitgever Tomás Kruijer heette ons en vooral Michael Berg van harte welkom en gaf daarna al snel het woord aan Isa Maron 

Als Isa niet schrijft is ze bezig met ‘De schaal van het kwaad’, volgens Tomás Kruijer. Dit zijn tweeëntwintig schalen van het kwaad. Aanleiding is dat de hoofdpersoon in Broertje, Felix, verdacht wordt van de moord op zijn vader. Felix is autistisch en zwakbegaafd. Isa Maron gaat direct vol van start en geeft een uitleg over psychopaten. Ze heeft de lachers op de hand met de bewering dat er zich onder honderd personen, minimaal twee psychopaten zijn. Ze kijkt rond en concludeert dat we niet met honderd zijn, dus dat we waarschijnlijk wel veilig zijn. Als je meer wilt lezen over ‘De schaal van het kwaad’, zie dit eerdere verslag van Isa`s boekpresentatie.

Dan is het tijd voor het interview met Michael Berg door John Vervoort, Vlaams journalist voor Het Nieuwsblad en de Standaard, maar vooral thrillerkenner. Hij heeft de drukproef van Broertje gelezen en moest wel even opmerken dat er een bladzijde mistte. Wat volgt is een interessant en geanimeerd gesprek over het boek en het ontstaan ervan.

Michael Berg vertelt dat er twee verhaallijnen zijn, een met Lotte en een met de vluchtelingen, wie proberen onderdak te vinden in Europa. John Vervoort merkt op dat Lotte hem erg aan Claudia de Breij doet denken en Michael moet dit wel een beetje beamen.

De locatie van het verhaal stond direct al vast voor Michael, in 2012 streek hij met zijn vrouw neer in de Var streek in Frankrijk. Tijdens zijn wandelingen door de omgeving werd hij er direct door getroffen. Het voelde onheilspellend, grote landhuizen met hekken en bewakingscamera`s en een militair oefenterrein waar geweerschoten klonken en helikopters vlogen.

Ook Michael`s broer Hugo, autistisch en geestelijk gehandicapt, inspireerde Michael tot het karakter van Felix in Broertje. Vooral de onmogelijkheid om te communiceren intrigeerde hem. Hoe moet Lotte in hemelsnaam contact krijgen met haar broer Felix. Lees meer over Michael en Hugo in de column van Michael Berg hier op Hebban.

Voor het eerst tijdens het schrijven van een boek, heeft Michael een prikbord van twee bij twee meter gekocht om zijn hoofd te ordenen. Komt iedereen wel genoeg aan bod en klopt de korte tijdspanne van vijf dagen in het boek. Heel blij was hij ook met het meelezen van de redacteur. Broertje is namelijk een veel dikkere pil geworden als hij in de planning had, maar het was nodig om het verhaal te vertellen met voldoende vaart.

Dan volgt het meest hilarische gedeelte van de avond, ‘de boek omhoog, boek omlaag’ quiz gepresenteerd en voorbereid door Michael zelf. We krijgen allemaal ons genummerde en gesigneerde exemplaar van Broertje. Michael stelt vragen over hemzelf en zijn boeken met twee antwoordmogelijkheden, vervolgens gaan de boeken omhoog of blijven omlaag. Joyce weet het tot de laatste vijf te schoppen, maar moet dan toch ook gaan zitten.

Het laatste onderdeel van de avond was het overhandigen van het eerste exemplaar van Broertje. Michael Berg reikt dit uit aan Hanca Lebbink, vooral een zeer goede vriendin maar ook uitgever bij Luitingh Sijthoff. Hij reikt het boek niet zomaar uit en vermaakt ons met verhalen over hem, Hanca en Jan. Samen gingen ze in 1978 in een huis in Amsterdam wonen en daar is van alles gebeurd. Vol humor vertellen Michael en ook Hanca over het eerste manuscript van Michael, welke hij uiteraard naar Hanca stuurde. Uiteindelijk raadde Hanca zijn huidige uitgever aan, want vriendschap is veel belangrijker dan een werkrelatie. Hanca heeft altijd meegelezen met als zijn boeken, Broertje is het eerste boek waar ze dit niet heeft gedaan en de reden was dat Michael al had bedacht haar het eerste exemplaar te geven.

Dan is het programma ten einde en kletsen we gezellig verder onder het genot van een drankje.

House of Books/Overamstel ontzettend bedankt voor de organisatie, de heerlijke pizza`s en uiteraard ons gesigneerde collectors item! Wij hebben genoten.

Broertje is op onze Facebook poll gekozen als duimpjesboek. Op 8 november lezen jullie of onze duimpjes omhoog of omlaag gaan. Ga je ook Broertje lezen en wil je ook je duim geven, mail ons dan jouw input (zo`n 150 woorden) voor maandag 6 november naar welovecrime@hotmail.com

c33f13151ae35a830824d18c82f24a7f.jpg



Reacties op: Michael Berg - Broertje (5 oktober 2017, Amsterdam)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael Berg

Michael Berg

Michael Berg (pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen) studeerde Nederlands ...