Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Minette Walters

op 26 juli 2017 door

Soms vraag je je wel eens af wat er met een auteur is gebeurd. Zij of hij is een tijd populair geweest, verkocht een aanzienlijk aantal boeken en kwam regelmatig in het nieuws. Maar plotseling was het voorbij. Je hoorde niets meer. Er werden, in ieder geval in Nederland, geen nieuwe boeken meer uitgegeven en de media besteedden ook geen aandacht meer aan deze man of vrouw. Je begon je af te vragen of de auteur nog wel nieuwe boeken schreef, maar er naar zoeken... nee, dat deed je dan ook weer niet.

De tweede auteur die aan bod komt in deze nog verse artikelenreeks is Minette Walters. Zij is geboren op 26 september 1949. Niet meer de jongste dus, en de vraag is of het in 2007 verschenen boek Schaduwzijde haar laatste zal zijn geweest. Het in 2015 verschenen en niet vertaalde korte verhaal The cellar is het enige dat in de afgelopen 10 jaar is gepubliceerd.

Haar jeugd
Minette Walters werd op 26 september 1949 geboren in Hertfordshire - Engeland. Het gezin telde drie kinderen. Toen ze elf jaar was overleed haar vader aan de gevolgen van verwondingen die hij had opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 'Na zijn dood werd het leven serieus', zo zegt Minette Walters. 'Er was weinig geld. Mijn moeder kreeg een weduwepensioen en ze verdiende iets bij. Het was geen gelukkige periode. Mijn broers en ik mochten niet naar de begrafenis van mijn vader. Mijn moeder deed dit met de beste bedoelingen, maar ik was in de war, wist niet wat ik moest of mocht voelen.'

Het begin van haar schrijverschap
Na haar middelbare school vertrok zij als vrijwilligster naar Israël om enkele jaren in een  kibboets te werken. Na haar studie literatuurwetenschappen en Frans ging zij aan het werk als redacteur bij British Women’s weekly en beoordeelde daar manuscripten. Deze manuscripten waren voornamelijk slecht en toen zij werd uitgedaagd om te laten zien dat zij het beter zou kunnen trok zij de stoute schoenen aan en vertrok. Sindsdien heeft zij een aantal jaren onder een nog immer onbekend pseudoniem “romannetjes” geschreven om in haar levensonderhoud te voorzien.
Zij is getrouwd en heeft twee zoons.

Minette Walters als auteur
Zij heeft 17 werken op haar naam staan, waaronder 12 romans. Het zijn op zichzelf staande psychologische thrillers. Zij begon in 1987 aan haar eerste boek, The ice house (Het ijshuis), dat in 1992 is uitgebracht. Dit boek werd zeer goed ontvangen en sindsdien is er vrijwel elk jaar een nieuw boek van haar hand verschenen. Meerdere boeken zijn verfilmd en zij heeft verschillende aansprekende prijzen in de wacht gesleept. Meerdere keren is zij de koningin van de psychologische thriller genoemd.

Haar inspiratie haalt zij uit het nieuws en relatief kleine voorvallen. In enkele boeken verwerkt zij op vernuftige wijze fictieve nieuwberichten en krantenartikelen. Haar schrijfproces is opvallend: zij schrijft zonder plan, van tevoren heeft zij geen uitgewerkte personages, geen plot, de verhalen ontstaan gaandeweg min of meer vanzelf.
Haar verhalen spelen zich af in kleine, overzichtelijke gemeenschappen en gaan niet over grote misdadigers, criminele bendes of complexe complotten maar over “gewone” mensen die over de schreef zijn gegaan.

En nu?
Het uitblijven van nieuw werk heeft tot de nodige speculaties geleid. In een interview heeft Minette Walters aangegeven dat zij last kreeg van de druk om min of meer elk jaar met een nieuwe thriller te komen en daarmee wilde stoppen. Dit viel niet in goede aarde bij de uitgever, een successchrijver die een andere richting op wil gaan, het werd niet op prijs gesteld.

Maar er is voor de liefhebbers van de auteur wel goed nieuws te melden: als alles volgens plan verloopt verschijnt in het najaar van 2017 een historische roman, The last hours. Het zal gaan over een kleine gemeenschap die in de veertiende eeuw te maken krijgt met de gevolgen van de zwarte dood, de pest.
En dat is iets om naar uit te kijken, benieuwd of zij het hoge niveau van weleer weer kan halen!

Bronnen, onder andere:
Dossier door Ine Jacet
Interview door Bert Peene



Reacties op: Minette Walters

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Minette Walters

Minette Walters

De Engelse misdaadauteur Minette Walters (Bishop's Stortford, 1949) studeerde Fr...