Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nick Stone - Andy McNab

op 04 februari 2018 door

Algemene informatie
Dit is alweer de veertiende aflevering van onze rubriek “Seriepersonages”. We melden nog even dat we onderling enkele selectiecriteria afgesproken hebben: de serie moet ten minste tien jaar geleden zijn gestart en  tenminste vijf delen tellen. Series uit het hoge Noorden laten we buiten beschouwing, die worden besproken op de spot Literatuur uit het hoge Noorden. Elke maand lezen enkele leden van onze Thrillerclub het eerste deel in de voorgestelde serie en brengen daarover verslag uit tijdens het laatste weekend van de maand.

De auteur
Andy McNab
werd geboren op 28 december 1959 in het Engelse Southwark. Deze Britse schrijver is ook een voormalig soldaat bij de Britse “elite”-eenheid Special Air Service  (SAS). De naam Andy McNab is een pseudoniem; zijn echte naam is Steven Billy Mitchell. Hij werd wereldberoemd toen hij na de Eerste Golfoorlog in 1993 zijn verslag publiceerde van de mislukte SAS-missie Bravo Two Zero. Hierbij werd Andy gevangen genomen. Voor deze missie ontving hij o.a. de Distinguished Conduct Medal. Voor een eerdere missie in Noord Ierland (1979) ontving McNab al de Military Medal. Een ander lid van de Bravo Two Zero-missie, Chris Ryan, schrijft ook boeken. McNab wordt nog steeds wereldwijd gezocht door enkele terroristische organisaties. Na het schrijven van zijn eerste boek nam hij meteen het pseudoniem Andy McNab aan. Hij mag niet gefotografeerd worden en tijdens interviews wordt hij onherkenbaar in beeld gebracht.

De boeken van Andy McNab
De auteur heeft non-fictie, fictie en jeugdboeken geschreven.
De fictie-serie waarin Nick Stone de hoofdrol speelt, bestaat uit de volgende boeken:

  • 1998 Total control
  • 2000 Crisis four
  • 2000 De huurling
  • 2001 De sluipschutter
  • 2002 Dag van bevrijding
  • 2003 Dag van terreur
  • 2004 Dag van geweld
  • 2005 Agressor
  • 2006 Terugslag
  • 2007 Kruisvuur
  • 2008 De verrader
  • 2009 Oorlogswond
  • 2010 Nul uur
  • 2011 Epicentrum
  • 2013 Doodse stilte
  • 2014 De hoogste prijs
  • 2015 Explosiegevaar
  • 2016 Koud bloed
  • 2017 In de vuurlinie

Het personage Nick Stone
Nick Stone groeide op in Engeland bij ouders die niet om hem gaven. Ze deden geen familiedingen met elkaar. Ze besteedden nauwelijks aandacht aan hun kinderen. Zijn vader staat bekend als een gewelddadige man. Het lijkt er ook op dat Nick te maken heeft gehad met huiselijk geweld.

Nick Stone verlaat de SAS in 1988 vlak na het schietincident  met drie IRA-vrijwilligers in Gibraltar.  Deze geheime operatie heette “Operatie Flavius”. De zaak klopt  niet volgens Stone, hij wordt nog voorzichtiger. Hij werkte voor de British Intelligence aan geheime operaties, hij werkte ook kort voor een Amerikaans agentschap. Nu zwerft hij de wereld over als huurling, om zijn hoofd boven water te houden. Nick krijgt geheime opdrachten en voert die zo goed mogelijk uit. Hij is slim en vindingrijk, voert heel veel observaties uit voordat hij naar een afspraak gaat. Hij zit altijd in een ander restaurant of andere plek dan afgesproken en als hij ziet dat zijn afspraak niet gevolgd wordt, verschijnt hij pas.

Er zijn weinig mensen die hij vertrouwt, maar ook bij zijn maatjes is hij erg voorzichtig, hij test ze altijd van te voren en geeft nooit alle details.

Hij is alleenstaand en heeft geen vaste verblijfplaats. Als zijn kleren vuil zijn, koopt hij nieuwe. En hij blijft nergens lang, na een paar dagen zit hij alweer in een ander hotel in een andere plaats.

Het personage wordt zo goed ontvangen dat er al negentien boeken over Nick Stone geschreven zijn.

Wat vind ik (Elly) van Nick Stone?
Nick Stone is een man naar mijn hart. Zacht als het kan, hard als het moet.  Hij is slim en voorzichtig (bijna altijd). Hij heeft lef en vecht hard om te overleven en daar gebruikt hij dan ook alle middelen voor. Soms zijn de overwinningen van gevechten tegen meerdere personen tegelijk wel erg onwerkelijk. Het past wel weer in het soort boek. Dit is het eerste boek over hem en we weten in ieder geval dat hij de eerste 18 boeken overleeft.

Ik ben wel fan geworden van de schrijfstijl van Andy McNab en zijn hoofdpersonage Nick Stone.

Het vervolg
Zoals gewoonlijk lezen wij van We Love Crime het eerste boek uit de serie om een oordeel te vellen over Nick Stone en te bepalen of het lezen van overige delen de moeite waard is. Het eerste deel van deze serie is Total Control. Wij zouden het leuk vinden als jullie met ons meelezen. Als jullie ons laten weten wat jullie mening is, nemen wij die mee in de blog over onze kennismaking met Nick Stone die op 25 februari online komt. Wil jij ook meebloggen, stuur je input dan per mail voor 22 februari naar: welovecrime@hotmail.com.



Reacties op: Nick Stone - Andy McNab

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Andy McNab

Andy McNab

Andy McNab (Southwark, 1959) is het pseudoniem van Steven Billy Mitchell, e...