Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Joseph O'Loughlin - De verdenking

op 31 december 2017 door

Acht maanden is het alweer geleden dat we onze rubriek Seriepersonages introduceerden. We stellen jullie niet alleen elke maand twee nieuwe personages voor, we lezen ook het eerste deel in de serie. Deze maand dook de Thriller Club van Tien in De verdenking, het eerste deel in de serie met Joseph O'Loughlin, geschreven door Michael Robotham. Zeven leden van onze Club gingen aan de slag en vertellen of O'Loughlin hen kon bekoren. Willen we meer over hem lezen? Je ontdekt het nu. 

Psycholoog Joseph O'Loughlin heeft een zwak voor de zogenaamde 'moeilijke gevallen': mensen met zelfmoordplannen, fobieën of ernstig gestoord en gewelddadig gedrag. Maar zijn nieuwe cliënt slaat alles. Bobby is een eenzame, gefrustreerde jongen die zichzelf verwondt, zijn moeder haat en soms in tongen spreekt. Joe krijgt geen vat op hem. Het lijkt wel alsof hij na elke sessie steeds minder van de jongen begrijpt. Joe heeft het zelf ook niet gemakkelijk: zijn huwelijk met Julianne is in de spreekwoordelijke sleur beland, hij ziet zijn dochter te weinig, en dan is er ook nog die ziekte waar hij geen raad mee weet: Parkinson. Als het dode lichaam van een onbekende vrouw wordt aangetroffen vermoedt Joe dat Bobby iets met deze zaak te maken heeft. Terwijl hij het bewijs hiervoor probeert te vinden, werkt hij nietsvermoedend toe naar zijn eigen ondergang. Zijn eigen wereld verandert langzaam in een hel... 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgEvy: Joseph O'Loughlin leek me in het begin van het boek een beetje saai. Als je dan ziet hoeveel pagina's deze thriller bevat, werd ik een beetje bezorgd dat ik me daar doorheen zou moeten sleuren. In dit geval loont het doorzetten! Joseph wordt heel nauwkeurig geschetst, zowel zijn fysieke 'problemen' als zijn gedachtenwereld. Als lezer leer je hem op die manier heel goed kennen en krijg je steeds meer waardering voor hem. Ook de familie en vrienden van Joseph worden onder de loep genomen, waardoor je het gevoel krijgt dat ze zo jouw eigen leven kunnen binnenstappen. Ik ben erg benieuwd wat de volgende boeken in de reeks in petto hebben. Dit plot zat zo nauwkeurig in elkaar en alle details waren belangrijk. Dat smaakt absoluut naar meer. Al is het maar om te weten hoe het Joseph en zijn familie vergaat, want na dit boek ben ik best wel gehecht geraakt. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgJoyce: Ik word blij van het personage Joseph O'Loughlin. Hij is een man die het allemaal net even anders doet dan anderen en zijn eigen weg zoekt om tot een oplossing te komen. Je leest het al direct aan het begin van het boek als hij zich in een urgente situatie op het dak van het ziekenhuis bevindt. Hij handelt volledig vanuit zichzelf en heeft vertrouwen. Hij heeft zo'n enorme gedrevenheid om de waarheid te achterhalen en gaat daarbij over vele grenzen. Zeker ook de grenzen van zijn eigen gezondheid en gezin. Joseph, ook wel Joe genoemd, maakt dat De verdenking zo'n heerlijk boek is om te lezen. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgKeesHet is niet gebruikelijk dat een hoofdpersonage een nare en over het algemeen ook wel beperkende ziekte heeft. Psycholoog Joseph O’Loughlin is zo’n persoon. Hij is het personage waar het in een aantal boeken van Michael Robotham om draait. Hij lijdt aan de ziekte van Parkinson en komt daar ook voor uit, dat maakt hem enigszins kwetsbaar, maar tegelijkertijd ook weer sterk. Hij gaat, ondanks deze tegenslag die hij toch wel moeilijk kan verwerken, door met zijn werk en toont karakter. Dat doet hij met zo’n gedrevenheid dat het lijkt alsof hij helemaal nergens last van heeft. O’Loughlin is verder een sympathiek mens en daardoor, maar ook omdat hij de problemen heeft die veel andere mensen hebben, voel je je als lezer met hem verbonden en dat maakt van hem meer dan alleen maar een personage uit een boek. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgFany: Het hoofdpersonage Joseph (Joe) is een aparte psycholoog met Parkinson die vecht en leeft. Net dit maakt De Verdenking voor mij een boek dat vraagt naar meer. Na dit eerste deel ben ik nieuwsgierig geworden naar hoe het verder ging met hem en daardoor ben ik de hele reeks gaan lezen. De echtheid van de personages in Michael Robothams serie deden mij van deze reeks houden. Misschien dat de verweving van de vreselijke ziekte Parkinson in dit verhaal het voor mij nog menselijker en interessanter maakt. Ik ben gaan houden van de karakters die in deze serie neergezet worden. Het is boeiend om deze boeken verder te gaan lezen en hen te zien evolueren. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpg
Greet: Joseph O'Loughlin is 42 en heeft samen met zijn vrouw Julianne een achtjarig dochtertje Charlie. Hij gaf indertijd zijn studie medicijnen op om gedragswetenschappen en psychologie te gaan studeren. Hij is nu gespecialiseerd klinisch psycholoog en werkt in Londen. Joseph, ook wel Joe genoemd, is niet het doorsnee hoofdpersonage, hij lijdt aan Parkinson. De ziekte bepaalt voor een groot deel zijn rol in dit boek, hij kan bij momenten nog nauwelijks zijn linkerarm gebruiken en af en toe schiet zijn linkerbeen op slot, waardoor hij nogal in zijn bewegingen beperkt wordt. Na het lezen van dit eerste boek kan ik niet zeggen dat O'Loughlin een van mijn favoriete personages geworden is. Ik geef hem echter het voordeel van de twijfel, ik wil graag weten hoe zijn gezinsleven zich ontwikkelt en of ooit het moment komt dat hij door zijn ziekte niet meer als psycholoog zal kunnen functioneren. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpg

Elly: Bij De verdenking van Michael Robotham nu eens geen briljante speurder maar een psycholoog in de hoofdrol. Het hoofdpersonage Joseph O’Loughlin, psycholoog van beroep, heeft een vreemd gevoel bij een van zijn patiënten en daar speelt de auteur goed op in. Personage Joseph maakt een ontzettende groei door, hij begint schuchter, wordt verdacht van moord en dan ontpopt hij zich tot een doorbijter. De onderste stenen moeten boven komen. Er wordt jacht op hem gemaakt door de politie. Het plot is spannend en blijft goed bewaard tot het eind. De auteur heeft een prima schrijfstijl en de opbouw van het verhaal is goed, hij zet je als lezer een paar keer op het verkeerde been, dat is heel knap. Joseph is wel eigenwijs, waar ik me wel eens aan stoorde, maar juist dat eigenwijze zorgde ervoor dat hij zijn doel goed voor ogen had. Ik heb De verdenking in januari 2006 al gelezen, maar vond het een prima boek om nog eens te lezen, ben meteen weer fan van Michael Robotham en hoofdpersonage Joseph O’Loughlin. 

fef1d6c5785348fa353fbd65a20cbc17.jpgKarinaDe verdenking is een boek dat ik opnieuw gelezen heb, want het was iets te lang geleden dat ik het las om zo uit de losse pols mijn mening over dit personage te kunnen geven. Joseph O'Loughlin woont samen met zijn vrouw en dochter en werkt als zelfstandig psycholoog in een eigen praktijk. Hij heeft recent te horen gekregen dat hij Parkinson heeft, met toenemende klachten die ook steeds zichtbaarder worden voor zijn omgeving. Joseph werkt het liefste met de zwaardere categorie patiënten, gewelddadigheid is voor hem geen reden om een patiënt door te verwijzen. Joseph komt sympathiek over, maar ook arrogant. Als hij in het nauw gedreven wordt, bijt hij van zich af, zeker als hij gedwongen wordt zich beroepstechnisch op het grijze vlak te begeven. Joseph neemt af en toe besluiten die niet bepaald handig zijn, maar Robotham heeft wel voor elkaar gekregen dat ik snap waarom hij dit doet. Dit maakt het ook boeiend om over hem te lezen, omdat hij steeds weer iets anders doet dan ik verwacht. Ondanks zijn soms arrogante houding mag ik Joseph O'Loughlin wel, niet voor niks las ik al veel meer boeken van deze serie en ik raad jullie dan ook aan dit ook te doen.

Conclusie: De Thriller Club van Tien vindt Joseph O'Loughlin een interessant personage waar we meer van willen lezen, alle duimen gaan omhoog! 

Kennen jullie Joseph O'Loughlin en zo ja, wat vinden jullie van hem? Zo nee, hebben wij jullie kunnen overtuigen om eens een boek met hem in de hoofdrol in huis te halen? Laat het ons hieronder weten! 

PS: Wie benieuwd is naar vorige seriepersonages in deze rubriek kan er onze inhoudsopgave op naslaan. 

Fany & co 



Reacties op: Kennismaking met Joseph O'Loughlin - De verdenking

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael Robotham

Michael Robotham

Michael Robotham (Casino, Nieuw-Zuid-Wales, 1960) is een Australische thrillerau...