Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de Klassieker Meeleesclub #1

op 23 januari 2018 door

De Hebban Reading Challenge heeft dit jaar een aantal persoonlijke categorieën in de afvinklijst staan. Categorieën waarin we je als Club van het genre Scifi/Fantasy niet echt bij kunnen helpen. Wij weten namelijk niet welk boek je al heel lang wilt uitlezen (#31) en ook weten we niet welk genre je nooit leest (#44). We hebben wel een vermoeden dat de boeken die je al heel lang wilt lezen dezelfde zijn als uit de categorie: boeken die je al heel lang in de kast hebt staan (#14). Het zou ons ook niet verbazen als de boeken uit beide categorieën dikke boeken zijn (#1).

Nu hebben we iets bedacht waarin we jullie toch kunnen helpen. Er is namelijk een categorie: Lees een boek van tien jaar en ouder (#11). Om nu al die categorieën te kunnen afvinken en omdat we het gewoon zelf heel leuk vinden, organiseren we vanaf nu maandelijks een Klassieker meeleesclub! Onze eigen genre-leesclub waar we onze leeservaringen gaan bespreken en gewoon lekker ouderwets kunnen kletsen over boeken, online dan wel (de koffie moet je dan zelf maar erbij pakken). Dan pakken we al die persoonlijke categorieën meteen even mee.

Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur zijn, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De drie gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

Wanneer beginnen we?

Op 1 februari starten we onze eerste meeleesclub. De boeken waaruit je dit keer kunt kiezen hebben het label SF. Dit zijn ze:

De man in het hoge kasteel van Philip K. Dick (1962)

Ender's game van Orson Scott Card (1985)

A wrinkle in time / Een plooi in de tijd (Quintet reeks) van Madeleine L'engle

Het transgalactisch liftershandboek (The Hitchhikers guide to the galaxy) van Douglas Adams

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De man in het hoge kasteel van Philip K. Dick (1962)

Mocht je nog geen boek hebben dat in de verboden of verbannen categorie valt, dan kun je zeker beginnen aan dit boek. Het jaar 1962. De geschiedenis zoals wij die kennen heeft nooit plaatsgevonden. In deze nachtmerrie-achtige dystopie hebben de asmogendheden de Tweede Wereldoorlog gewonnen. Alle overgebleven joden zijn ondergedoken. Slavernij is weer gelegaliseerd. Noord-Amerika is opgedeeld in verschillende territoria: de westkust is Japans grondgebied, de oostkust maakt deel uit van het enorme Nazirijk. In een neutrale bufferzone in Amerika, tussen de grote wereldmachten in, woont de mysterieuze schrijver van een underground bestseller op een bewaakt landgoed, The High Castle. Zijn immens populaire boek, dat verboden is door de Duitsers, is een herschrijving van de geschiedenis waarin de asmogendheden wél verslagen zijn. Maar bestaat hij wel echt? En is hij wel wie hij zegt dat hij is?

Ender's game van Orson Scott Card (1985)

Orson Scott Card is voor sciencefiction wat Tolkien is voor fantasy. Enders Game sloeg bij verschijning in als een bom en wordt door zowel fans als recensenten gezien als het beste wat sciencefiction te bieden heeft.De Aarde heeft twee bloedige invasies van `Kruiperds maar nauwelijks overleefd. Om een derde invasie te voorkomen is de Krijgsschool opgericht, waar veelbelovende kinderen een opleiding krijgen tot gezagvoerder van een sterschip van de Internationale Ruimtevloot. Ender Wiggin wordt op al heel jonge leeftijd gerekruteerd. Bij tactische oefeningen in de strijdzaal blinkt hij uit, waardoor de schoolleiding torenhoge verwachtingen van de jongen krijgt en hem steeds meer onder druk zet Zal het Ender lukken om de held te worden die de Aarde gaat redden?

A wrinkle in time / Een plooi in de tijd (Quintet reeks) van Madeleine L'engle

Een klassieker, maar toch actueel. In maart zal namelijk de nieuwe film uitkomen van deze jeugdscifi reeks. Tijdens zijn onderzoek naar tijdreizen verdwijnt de vader van Meg plotseling. Samen met haar broertje Charles Wallace en hun vriend Calvin reist ze door tijd en ruimte naar een verre planeet om hem te zoeken. Onderweg krijgt het drietal te maken met de Machten van de Duisternis en moet Meg haar broertje redden uit handen van het Kwaad. Zal het ze lukken om hun vader te vinden?Deze fantasyklassieker heeft decennialang vele generaties weten te inspireren en is nog steeds geliefd bij kinderen en hun ouders over de hele wereld.

Het transgalactisch liftershandboek (The Hitchhikers guide to the galaxy) van Douglas Adams

Het Transgalactisch Liftershandboek (Engels: The Hitchhikers Guide to the Galaxy) is een komisch sciencefictionfranchise bedacht door Douglas Adams. Het begon als een radiohoorspel van twaalf afleveringen, voor het eerst uitgezonden in 1978 door BBC Radio, daarna door de BBC World Service. In 1981 werd er een zesdelige televisieserie gemaakt. Al snel volgden andere media, waaronder een computerspel, drie toneelbewerkingen, negen graphic novels, een speelfilm en heel veel merchandise. De boekenserie was echter het succesvolst: tussen 1979 en 1992 verschenen vijf delen van de reeks.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wil je graag meedoen in februari, kies dan een van deze boeken en laat ons weten in de opmerkingen beneden, welke je voorkeur heeft en of je meedoet. Vlak voor 1 februari maken we bekend welk boek meeleesboek van de maand is geworden. Je kunt de hele maand instromen, dus geen nood als je niet meteen op 1 februari je boek al in bezit hebt.

Doen jullie mee? We kijken uit naar jullie keuzes!



Reacties op: Lees mee met de Klassieker Meeleesclub #1

Meer informatie

Gerelateerd