Lees mee met de Klassieker Meeleesclub Maart
De Hebban Reading Challenge heeft dit jaar een aantal persoonlijke categorieën in de afvinklijst staan. Categorieën waarin we je als Club van het genre Scifi/Fantasy niet echt bij kunnen helpen. Wij weten namelijk niet welk boek je al heel lang wilt uitlezen (#31) en ook weten we niet welk genre je nooit leest (#44). We hebben wel een vermoeden dat de boeken die je al heel lang wilt lezen dezelfde zijn als uit de categorie: boeken die je al heel lang in de kast hebt staan (#14). Het zou ons ook niet verbazen als de boeken uit beide categorieën dikke boeken zijn (#1).
Nu hebben we iets bedacht waarin we jullie toch kunnen helpen. Er is namelijk een categorie: Lees een boek van tien jaar en ouder (#11). Om nu al die categorieën te kunnen afvinken en omdat we het gewoon zelf heel leuk vinden, organiseren we vanaf nu maandelijks een Klassieker meeleesclub! Onze eigen genre-leesclub waar we onze leeservaringen gaan bespreken en gewoon lekker ouderwets kunnen kletsen over boeken, online dan wel (de koffie moet je dan zelf maar erbij pakken). Dan pakken we al die persoonlijke categorieën meteen even mee.
Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?
Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur zijn, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.
Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De drie gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).
Wat zijn de voorwaarden?
We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.
Wanneer beginnen we?
Op 1 maart starten we met de tweede leesclub. De boeken waar je dit keer uit kunt kiezen hebben het label Gothic horror, aangezien we daar ook al een thema-artikel aan hebben besteed en deze toch vaak tot de klassiekers gerekend worden. We hebben gekozen voor drie echte klassiekers en een "recentere" klassieker:
1) Carmilla (1872) van Joseph Sheridan Le Fanu
2) Frankenstein (1831) van Mary Shelley
3) The Monk / De monnik (1796) van Matthew Lewis
4) We hebben altijd in het kasteel gewoond (1962) van Shirley Jackson
Vanwege het oude jaartal van boeken 1, 2 en 3 kun je deze gratis lezen. Boeken die in de 19e eeuw of eerder zijn geschreven vallen onder het Publieke Domein. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden bij project Gutenberg, zie www.gutenberg.net of bij http://www.feedbooks.com/publicdomain . Type de titel in en je kan ze downloaden.
Wil je graag meedoen in maart, kies dan een van deze boeken en laat ons weten in de opmerkingen beneden, welke je voorkeur heeft en of je meedoet. Vlak voor 1 maart maken we bekend welk boek meeleesboek van de maand is geworden. Je kunt de hele maand instromen, dus geen nood als je niet meteen op 1 maart je boek al in bezit hebt.
Doen jullie mee? We kijken uit naar jullie keuzes!