Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

UGent reikt eredoctoraat uit aan Isabel Allende

op 24 maart 2017 door

Ter gelegenheid van Dies Natalis reikt de UGent (Universiteit Gent) een aantal eredoctoraten uit. Dit jaar werd onder meer de Chileense auteur Isabel Allende (1942) gehuldigd omwille van ‘de impact die ze met haar literatuur heeft op de maatschappij’.

Het werk van Isabel Allende wordt wereldwijd vertaald en ze heeft sinds haar debuut in 1982 (Het huis met de geesten) een grote groep trouwe lezers achter zich geschaard. Een aantal van haar boeken werden ware bestsellers en ook de vertaling van haar laatste roman (De Japanse minnaar) kwam zo goed als onmiddellijk in de top 10 van best verkochte romans terecht. Allende uit zich expliciet als voorvechter van het feminisme en geeft vrouwen consequent een actieve rol in haar boeken. Daarnaast wordt haar werk gekenmerkt door magisch realisme, waarbij de grens tussen werkelijkheid en het bovennatuurlijke een grijze zone wordt.

Het nieuws op het eredoctoraat van Allende werd met gemengde gevoelens onthaald. Zo stelde vooral de vakgroep Latijns-Amerikaanse letterkunde vraagtekens bij de keuze voor Allende. Dat ze een populaire auteur is, valt niet te betwisten, maar is dit voldoende voor een eredoctoraat? Welke impact hebben haar boeken werkelijk gehad op de maatschappij? Zo schreef docent Ilse Logie in een opiniestuk: ‘Allende staat niet garant voor literaire kwaliteit, maar is in toenemende mate een puur commerciële auteur. Haar boeken staan bol van de gemeenplaatsen, zijn in vele opzichten voorspelbaar en worden gekenmerkt door een sentimentele, overspannen stijl’. Er werden prompt een aantal auteurs naar voren geschoven met werkelijke maatschappelijke relevantie, waaronder Elena Poniatowska, Diamela Eltit, Fernando Vallejo en Ricardo Piglia.

De discussie deed denken aan de reacties naar aanleiding van de Nobelprijs Literatuur voor Bob Dylan. Ook toen kwam vanuit verschillende hoeken de vraag in welke mate Dylan deze prijs terecht gewonnen had. Ik ken het werk van Allende onvoldoende om de impact van haar boeken te kunnen inschatten, maar ben alvast blij en trots dat ‘mijn’ universiteit een sterke, vrouwelijke auteur naar voren schuift. Hier vind je haar TED-talk over creativiteit, feminisme en passie.

Standaard Boekhandel viert het eredoctoraat van Allende: tot en met 31 maart kan je vie deze link haar ebooks kopen aan 5,99 euro.



Reacties op: UGent reikt eredoctoraat uit aan Isabel Allende

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Isabel Allende

Isabel Allende

Isabel Allende (1942) is een Chileense schrijfster. Als diplomatendochter r...