Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

We Love Lit leest in de zomervakantie

op 23 juni 2017 door

De zomervakantie wordt door velen van ons benut om heerlijk, langdurig en ongestoord te kunnen lezen. De leden van We Love Lit zijn daarin niet anders. Vandaag beschrijft Helena hoe zij aan voldoende leesvoer komt voor deze periode en geeft ze leestips voor een aantal prachtige dikke pillen.

Al maanden voordat de zomervakantie begint, denk ik na over welke boeken ik graag wil gaan meenemen naar het buitenland, in mijn geval is dat vrijwel altijd Frankrijk. De kwantiteit is belangrijk, ik lees soms in de vakantie gemiddeld wel een boek per dag, maar de kwaliteit nog meer; ik wil wel graag zeker weten dat ik boeken bij me heb die ik ook echt de moeite waard vind om te lezen. Daarom spaar ik eigenlijk het hele jaar door boeken en titels. De allerdikste boeken bewaar ik bij voorkeur voor de zomervakantie, omdat je er dan echt heerlijk de tijd voor hebt.

Vroeger was het bij mijn lokale bibliotheek mogelijk om een vakantiepakket te reserveren. Van de twaalf titels die je doorgaf, kreeg je er voor een klein bedrag gegarandeerd acht in je pakket. Jarenlang kon ik zo bijvoorbeeld het nieuwste deel van Het bureau van J.J. Voskuil meenemen, een serie die uiteindelijk uit zeven delen bestond.

Ook boeken die ik krijg of koop, komen terecht op de vakantiestapel. Aan familie, vrienden en collega’s van wie ik een boek mag lenen, vraag ik of ik het mee mag nemen op vakantie. Zo gaan er dus al jaren tassen vol boeken mee, want bij ons houdt iedereen van lezen.

Een paar jaar geleden ben ik ook digitaal gaan lezen, omdat ik lid werd van een leesclub waar iedereen daar erg enthousiast over was. Bij de bibliotheek kun je tegenwoordig steeds meer boeken digitaal lenen en over het Kobo Plus abonnement ben ik ook enthousiast. Digitaal lezen heeft voor mij een aantal voordelen: je kunt ’s nachts lezen zonder het licht aan te doen en iemand te storen en je neemt in plaats van een zware tas vol boeken slechts een lichtgewicht apparaatje mee. Zelfs het allerdikste boek kun je met één hand vasthouden. Wel heb ik altijd een latente angst dat mijn ereader het tijdens de vakantie plotseling begeeft en dat ik dan ineens met lege handen sta. Er gaan dus toch ook nog altijd papieren exemplaren mee op reis, maar wel veel minder dan vroeger.

Voor de vakantie bewaar ik dus graag een stapel met echt dikke boeken. Vorig jaar heb ik Een klein leven gelezen van Hanya Yanagihara, Woud der verwachting van Hella Haasse, Het boek van de Baltimores van Joël Dicker (het jaar daarvoor had ik De waarheid over de zaak Harry Quebert gelezen), Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr, Publieke werken van Thomas Rosenboom en Wie vlucht en wie blijft van Elena Ferrante. Dat laatste boek is deel drie uit een serie, ook altijd een aanrader om in de vakantie een deel uit een serie waar je in bezig bent te lezen, vind ik.

Soms ben ik trouwens zo onder de indruk van een boek (vorig jaar bijvoorbeeld van Een klein leven), dat ik eerst even iets heel anders ga lezen. Een thriller van Karin Slaughter uit de stapel van mijn echtgenoot bijvoorbeeld, altijd spannend tot de laatste bladzijde, een non-fictie boek (De zussen Van Gogh van Willem-Jan Verlinden) of een boek van één van mijn dochters. De trilogie Kinderen van moeder aarde van Thea Beckman vond ik voor een YA-boek heel erg de moeite waard.

Voor komende zomer staan De ingewijden van Hella Haasse in de planning, Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili, Kwaadschiks van A.F.Th. van der Heijden, Zorgen voor het gezin van Kristina Sandberg (het vervolg op Leven tot elke prijs), Schorshuiden van Annie Proulx, De Nix van Nathan Hill en Bidden wij voor Owen Meany van John Irving. Mochten jullie nog aanraders hebben op het gebied van dikke boeken, aarzel dan niet en geef ze hieronder door. De titels die ik komende zomer wil gaan lezen, heb ik overigens namelijk vrijwel allemaal genoteerd op aanraden van enthousiaste lezers op Hebban.

Net als vorig jaar is mijn vakantiebestemming de Provence. Ik kan er nu al naar uitzien om daar in die aangename warmte urenlang op een ligbed onder een parasol te lezen, met op de achtergrond het geluid van de krekels.

Een mooie zomer gewenst allemaal!



Reacties op: We Love Lit leest in de zomervakantie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Karin Slaughter

Karin Slaughter

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf b...

Elena Ferrante

Elena Ferrante

Elena Ferrante is het pseudoniem van een Italiaanse schrijfster, die ondanks haa...