Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek vs. Film - Divergent

op 27 december 2017 door

Als rasechte lezers, zijn we al snel geneigd te zeggen 'het boek is sowieso beter dan de film!', maar is dat wel altijd zo? In deze rubriek vergelijken wij bekende (Young Adult) boeken met de films, waarbij we onze mening geven en waarbij jullie natuurlijk mee mogen discussiëren. Pas wel op, dit artikel bevat spoilers over de boeken en de films. Deze editie van Boek vs. Film gaat over... Divergent!

Divergent

Veronica Roth, die in 2017 Carve the Mark schreef, is tevens de schrijfster van de verfilmde, en inmiddels erg populaire Divergent series. Deze trilogie gaat over Beatrice Prior (Tris), die in futuristische Chigago woont, dat is opgedeeld in vijf facties. Hoewel Tris is opgegroeid in Zelfverloochening, kiest ze voor Onverschrokkenheid, maar dit nadat ze bij haar persoonlijkheidstest hoort dat ze afwijkend (divergent) is en bij meerdere facties hoort. Aangezien afwijkenden als een bedreiging worden gezien voor de samenleving, is Tris haar leven niet veilig...

De boeken

In het eerste deel van Divergent, Inwijding, krijgt Tris te horen dat ze afwijkend is en vooral niemand moet laten merken dat ze dat is, om veilig te blijven. Ze kiest ervoor om bij Onverschrokkenheid te horen en wordt ingewijdt in deze factie, maar niet zonder kleerscheuren. Hier ontmoet ze Four, haar trainer, die tevens haar geliefde wordt. In het tweede boek (Opstand) vluchten Tris en Four voor Jeanine, de leider van Eruditie, die de leider wil worden van de stad en de rebellen en afwijkenden uit wil moorden. Tris en Four proberen allianties te sluiten om wraak te nemen op Jeanine. Dit lukt, en ze stuiten op een bestand van het leven buiten Chicago, waarin verteld wordt dat het factiesysteem een onderzoek is om te kijken of de afwijkenden de wereld buiten Chicago zouden kunnen redden. In het derde deel (Samensmelting) grijpen de factielozen de macht in Chicago en Tris, Four en wat vrienden en familie treden buiten de stad. Ze ontdekken het Bureau van Welzijn en komen meer te weten over de oorsprong van Chicago en het leven buiten de stad. Echter weten ze niet of ze het Bureau kunnen vertrouwen en zetten alles op alles om Chicago veilig te stellen.

Merel: De boeken, tja. Ik denk dat menig lezer het met mij eens is als ik zeg dat de boeken steeds slechter werden. Het eerste boek was pakkend en spannend en had ik binnen een dag uit. Het concept van Divergent is dan ook zó goed. Vanaf daar ging het bergafwaarts. Het tweede boek was nog wel te doen, maar werd soms iets te complex en vergezocht. Het derde boek heb ik niet uitgelezen. Na ongeveer 20 pagina's was ik er klaar mee. Het leven buiten Chicago vond ik zo oninteressant. Er zat geen spanning meer in het verhaal en het werd alleen nog maar complexer, en daarmee ook saaier. 

Tinke: Ik heb alle 3 de boeken. Ik herinner me nog heel goed dat ik het boek Inwijding wilde hebben. Het was destijds de eerste uitgaven en nog niet populair in Nederland. Ik vond boek 1 zo super, maar ik dacht dat het een stand-alone was. Nooit heb ik erover nagedacht dat er meer boeken zouden komen. Ik vond het einde prima zoals het was. En toen werd divergent een rage. Opeens was het boek overal te zien en deel 2 ook. Natuurlijk heb ik die meteen gekocht. En deel 3 ook maar gelezen dat niet. Ik kwam er niet helemaal doorheen. Ik vond deel 1 zo goed en vind het zo zonde dat het verder moest gaan. Ik heb alle boeken en het verhaal van vier, maar ik vind het echt jammer dat het een serie is.

Elke: Ik weet niet waarom, maar met Divergent kwam Veronica Roth echt met iets nieuws... door haar werd dystopische YA echt op de kaart gezet. Inwijding oftewel Divergent vond ik een fantastisch boek. Het introduceerde ons naar een soort apocalyptisch Chicago, waarin mensen werden ingedeeld in facties. Het hele idee van 'afwijkend' zijn vond ik zó tof, vooral ook omdat het juist het tegenovergestelde van 'goed' was, in dit boek. Afwijkend zijn was slecht zijn, en Tris moest dat verborgen houden. Nu we het hebben over het eerste boek, moet ik zeggen dat ik de andere delen teleurstellend vond. Het eerste boek was zó goed, dat de tweede en derde daar tegenover weer ontzettend slecht leken. Toch vond ik Divergent echt een topboek, en was het écht leuk om te lezen.

Claudia: Ik ben het eens met mijn clubleden; de boeken werden steeds slechter. Toch blijf ik zeggen dat ik Divergent een goede serie vind, het was namelijk een van de boeken die me echt een liefde gaf voor dystopian YA. Het was op het moment dat ik het las een erg origineel verhaal en ik vond het ontzettend vermakelijk. Maar het laatste boek, zoals vaak in een trilogie, vond ik helaas ook niet zo goed. Jammer, want anders had ik de serie nog hoger aangeprezen!

Brechtje: Mijn mening verschilt eigenlijk niet veel met die van de andere clubleden, behalve dat ik het tweede boek ook nog erg goed vond. Ik weet nog dat een vriendin van mij het eerste boek kocht waar ik bij was, en dat ik het eerste hoofdstuk toen helemaal niks vond. Maar toen ik een jaar later Divergent toch weer oppakte, vond ik het juist fantastisch! Alleen het laatste boek heeft me heel erg teleurgesteld. Ik heb het boek wel uitgelezen, maar halverwege bleef ik me afvragen wanneer het einde nou eindelijk eens kwam en alles duidelijk werd.. Ik vond het namelijk heel erg vaag met al die onderzoeken en genen enzo. Nou had ik al de spoiler(!) gehad dat Tris doodging aan het eind, maar toen ik het zelf meemaakte in het boek, vond ik het alleen maar stommer. Wat een roteinde van de serie!

De films

In 2014, twee jaar na de verschijning van het eerste boek verscheen de eerste film in de bioscoop. Shailene Woodley speelde Tris, Theo James als Four en Kate Winslet (!) kreeg de rol van de koudbloudige Jeanine. De film leidde tot menig aantal bioscoopbezoekjes en bracht tot op de dag van vandaag zo'n 288 miljoen dollar op. In 2015 volgde het tweede deel van de serie in de bioscoop, die nóg meer geld opbracht en in 2016 het eerste deel van het laatste boek. Deze werd echter veel minder goed ontvangen dan verwacht en bracht meer dan 100 miljoen dollar minder op dan de voorgaande film. Door de enorme vlagen kritiek en de tegenvallende winst hebben de makers besloten geen laatste film te maken. Er zijn speculaties dat er misschien nog een TV film van wordt gemaakt, maar een paar acteurs hebben al laten weten hier niet aan mee te werken. Wordt vervolgd?

Merel: Oef, wat was ik enthousiast over de eerste film! Die was gewoon enorm tof. Hoewel er wat dingen weggelaten werden (natuurlijk) leek het goed op het boek en werd er lekker veel spanning, romantiek en vriendschap ingegooid. Over het tweede deel was ik wat minder enthousiast. De spanning daalde en net zoals het boek was de film wat complexer, vooral op het eind waarin blijkt dat de wereld zo veel groter is dan zij eigenlijk denken. Over de laatste film wil ik het liever niet hebben. Autch, wat was die film slecht! Ik heb zelden zo'n vreselijke film gezien. Zelfs de CGI was slecht! Ik wil hier niet zoveel woorden aan vuil maken, maar ik hoop dat die TV film ook niet meer komt. De acteurs vind ik dan wél weer goed, en dan vooral Theo James en Kate Winslet, zonder hen waren de films een grotere flop geweest ben ik van mening. 

Tinke: Eerlijk gezegd heb ik alleen deel 1 helemaal gezien. De andere films heb ik deels gezien. Ik ben geen fan van hoe alles is gemaakt. Ik ben ook echt geen fan van de actrice dus dat kan ermee te maken hebben. De film is naar mijn mening nogal uitgemolken. Het gaat om een ding zoveel mogelijk geld verdienen uit de populaire boekenserie. Stop er een knappe man in en dan komt het wel goed denken ze. Helaas is dit niet helemaal het geval.

Elke: Ik vond het zó ontzettend lastig om de film te beoordelen. Tijdens mijn studie werd mij geleerd dat een verfilming nóóit een afspiegeling is van het boek. Het is iets dat op zichzelf staat: zo moet je het zien. Nu ik daar op terugkijk, kan ik Divergent echt wel waarderen. Maar, als ik écht moet gaan vergelijken waar ik het meest van genoot, dan ga ik voor het boek. Het boek had meer diepte, één van mijn favoriete personages (Uriah) en meer spanning. Sommige scènes in de film vond ik nogal klunzig, en ze waren totaal niet spannend. Zoals de confrontatie met Jeanine... je weet bijna al, zonder de boeken gelezen te hebben, dat Four en Tris haar zullen overmeesteren. Toch vond ik dat één ding zó goed werd gedaan in de films... en dat waren de emoties. Toen Tris haar beide ouders verloor... dat raakte me echt hárd. Ik zat in de bioscoop te huilen als een gek. Ook props naar Shailene Woodley, die echt fenomenaal acteerde in die scènes. 

Claudia: Deel 1 van de films heb ik echt ontzettend vaak gezien, ik vond het boek heel leuk, maar de film ook heel erg goed! Ook vond ik dat de film nog steeds heel erg leek op het boek en dat ze niet veel hadden veranderd. Deel twee vond ik nog wel oké, maar net als Merel vond ik deel drie echt verschrikkelijk. Die film sloeg echt nergens op. Ergens had ik gehoopt dat ze met de derde film het derde boek goed zouden maken, maar dit is helaas niet gebeurd.

Brechtje: Ik moet toegeven dat ik alleen maar de eerste film heb gezien, maar die vond ik wel ontzettend goed! Ik denk wel een van de beste boekverfilmingen die ik tot nu toe heb gezien. Toch trekt Insurgent mij niet zo heel erg, ondanks dat ik hem gratis kan kijken op Netflix. 

Oordeel: Boek versus Film

Merel: Deze keuze vond ik erg moeilijk. Ik wil eigenlijk voor geen van beide kiezen, maar dat is natuurlijk geen optie. Het eerste boek en de eerste film waren beiden goed, maar het laatste boek en de laatste film waren dan weer allebei slecht. Dus mijn oordeel hangt af van de tweede, en dan ga ik toch voor de FILMS. Met een beetje valsspelen ga ik dan alleen voor de eerste film, want deze stelde mij niet teleur. Al met al vond ik de Divergent series dus uiteindelijk erg tegenvallen. Zo jammer, want het concept is enorm cool.

Tinke: Aangezien ik voornamelijk op het eerste deel van de serie moet richten is de keuze niet al te moeilijk. Zeker de BOEKEN! YA films vind ik in het algemeen vaak nogal tegenvallen. Maar het scheelt dat we knappe jongens kunnen spotten!

Elke: Als ik alleen kijk naar het eerste deel, ga ik voor de BOEKEN. Maar als ik kijk naar alle delen, dus de drie boeken én de drie films, dan ga ik voor de FILMS. En daarbij is vooral de laatste film doorslaggevend. Waar het boek een complete flop was, waarin niets gebeurde, was de film nog redelijk vermakelijk en af en toe zelfs nog spannend! Het laatste deel is voor mij dus doorslaggevend, vooral omdat ik de tweede film ook nog beter vond dan het boek. In de film gebeurde er gewoon meer, en waren de onnodige delen weggelaten. In de laatste twee boeken, leek er tientallen pagina's niets te gebeuren... Dus tja, het is een kwestie van perspectief. Alleen deel een? BOEKEN. Alle delen? FILMS. 

Claudia: Inderdaad een moeilijke keuze, aangezien de boeken én de films naar mijn mening steeds slechter werden. Voor mij is de derde film ook doorslaggevend, maar juist het tegenovergestelde van Elke's mening: ik vond de derde film echt verschrikkelijk. Vandaar dat ik kies voor de BOEKEN

Brechtje: Omdat ik alleen maar de eerste film heb gezien, vergelijk ik ook alleen het eerste boek met de film omdat dat eerlijker is. Voor Divergent zal ik kiezen voor BOEKEN. In het boek zit namelijk nog een personage dat ik erg leuk vind (Uriah!), en zoals ik de wereld voor me zag in Divergent is heel anders dan in de film, haha.

9094319188829dd1b620fc2bb4062ea2.jpg

Wat vonden jullie van de Divergent boeken en films? En bij welke factie zouden jullie horen denk je?

Dit artikel is samengesteld door Merel



Reacties op: Boek vs. Film - Divergent

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Veronica Roth

Veronica Roth

Veronica Roth (1988) is de wereldwijde bestsellerauteur van de Divergent-serie. ...