Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek vs. Film - The Maze Runner

op 13 december 2017 door

Als rasechte lezers, zijn we al snel geneigd te zeggen 'het boek is sowieso beter dan de film!', maar is dat wel altijd zo? In deze rubriek vergelijken wij bekende (Young Adult) boeken met de films, waarbij we onze mening geven en waarbij jullie natuurlijk mee mogen discussiëren. Pas wel op, dit artikel bevat spoilers over de boeken en de films. Deze eerste editie van boek vs. film staat geheel in het teken van... The Maze Runner!

The Maze Runner

The Maze Runner (verder aangeduid als de Labyrintrenner) is een sciencefiction/fantasy/YA trilogie van de schrijver James Dashner. Het gaat over Thomas, die wakker wordt in een lift die hem brengt naar het labyrint. Hier belandt hij in een samenleving van jongeren, die allen één voor één en zonder herinneringen in het labyrint zijn gekomen met de lift. Thomas wordt een labyrintrenner, één van de jongens die elke dag het labyrint verkent om een uitgang te vinden...

De boeken

De serie bestaat uit drie boeken, in het Nederlands De Labyrintrenner, De Schroeiproeven en De Doodskuur. Ook zijn er twee prequels: The Fever Code en The Kill Order die zich afspelen vóór de De Labyrintrenner. Het eerste deel gaat over Thomas' tijd in het labyrint, waarin hij kennismaakt met de andere jongeren (die allemaal mannelijk zijn) en een renner wordt. Hij raakt bevriend met Minho, Alby en Newt en later het meisje Teresa, en samen vinden ze een weg uit het labyrint. Hier eindigen echter de problemen niet, ze blijken een project te zijn van de organisatie WICKED die probeerde door de labyrintproeven een antigif te vinden voor de heersende epidemie: de Vuring. In het tweede deel moeten ze De Schroei door, een soort woestijn, om bij een veilige plek te komen. Hier krijgen ze tevens te maken met de effecten van de Vuring: het is een gemaakte ziekte (door onderzoekers om zo een deel van de populatie te elimineren, omdat er niet genoeg middelen waren voor iedereen na de Zonvuring) die het brein van de persoon laat afsterven waardoor hij/zij een irrationele kannibaal wordt. Ze worden steeds heen en weer geslingerd tussen de vraag of WICKED nou eigenlijk een goede organisatie is of niet. Aangezien Thomas immuun is voor de Vuring, wordt hij in het derde deel voor de belangrijke keuze gesteld of hij wil sterven voor de wetenschap (zijn brein laten onderzoeken en de wereld redden, als dat de echte reden is) of niet. Uiteindelijk lijkt de wereld te vergaan en vertrekken de 'immunes', de originele leden van het labyrint (ondanks dat sommigen in het proces sneuvelen) naar het paradijs, om een nieuwe samenleving op te bouwen. 

Merel: De Labyrintrenner serie is absoluut mijn favoriete serie. Het heeft die balans van spanning, fantasy, mindf*ck en ienieminie beetje romantiek waar ik altijd naar op zoek ben. Ook een groot pluspunt: De boeken worden verteld vanuit het perspectief van een jongen. Voor een YA vrij zeldzaam. Je wordt telkens heen en weer geslingerd tussen WICKED IS GOOD, wel of niet? Je begint te twijfelen aan iedereen (vooral aan Teresa en Gally en de leden van WICKED) en kan niet stoppen met lezen. Ik vond de boeken dus ge-wel-dig.

De films

Het eerste deel van De Labyrintrenner kwam in 2014 in de bios en werd goed ontvangen. Ze maakten wereldwijd zo'n 350 miljoen dollar winst. Acteur Dylan O'Brien (die niet vervelend is om naar te kijken) speelt de rol van Thomas. In 2015 kwam De Schroeiproeven uit, die ook een succes werd en zo'n 312 dollar opbracht. En in 2018 komt het laatste deel: De Doodskuur. Eigenlijk stond deze gepland voor 2017, maar doordat Dylan gewond raakte op de set, moesten ze de datum verzetten. 

Merel: De films zijn goed. Ik zou ze aanraden als je houdt van fantasy en science fiction. Zo kon ik ook mijn vader meenemen (enorm science fiction fan) naar de tweede film, zonder dat hij de eerste film gezien had, en hij kon zich alsnog goed vermaken. De boeken niet meegenomen in het oordeel, zou ik de films zeker gaan kijken en persoonlijk opnieuw kijken. De acteurs zijn goed, de sfeer is lekker creepy en mysterieus en de shots zijn prachtig. 

Oordeel: Boek versus Film

Merel: DE BOEKEN! Jep, om met de deur in huis te vallen: Ik vond de boeken beter dan de films (cliché, ik weet het). Hoewel de films ook erg leuk zijn om naar te kijken en de sfeer van de boeken goed geportretteerd wordt, vond ik de boeken vele malen beter. Ten eerste worden er, zoals wel vaker, in de films dingen weggelaten die er wel zijn in de boeken. De karakters zijn iets beter uitgewerkt en anders dan in de films. Zo vond ik de Teresa in de films een gemeen en egoïstisch kreng, iets wat ik niet vond in de boeken. De geïnfecteerde mensen worden in de films neergezet als klassieke 'we eat your brains' zombies, waar ik niet zo van hou. Ook maakten de filmmakers een onherstelbare fout aan het eind van de eerste film (er gaat iemand dood die later nog een belangrijke rol gaat spelen!) en ik vraag me af hoe ze dat nog goed gaan maken. De eerste film vond ik wel nog vrij dicht bij het boek blijven, en ik hoop dat ze dat in het laatste deel weer op gaan pakken. Al met al, de films zijn goed, maar de boeken nog beter!

Maud: Ja, zoals je al verwacht ben ik net zoals Merel een grotere fan van de BOEKEN. Ik heb de film vaak (en dan echt vaak) gezien. En de boeken ook meerdere keren gelezen. Echt een fantastische serie. Ik ben ook het boek gaan lezen door de film. En het boek was nog beter dan de film! Ik vond de eerste film nog niet heel slecht. Het bleef dicht bij het boek. Het einde was wel een beetje jammer zoals Merel al beschreef. De tweede film is in het algemeen niet heel slecht maar als je de boeken hebt gelezen wel. Dan valt het echt vies tegen. Ik vond de film al veel weg hebben van het derde boek. Nu komt het derde deel (in de trailer) over als een van de vele YA-book-to-movies. Waarin in het derde deel ze in opstand komen en de leider neerhalen. Dit vind ik echt erg jammer. Maar er is nog een kans dat ze het overeind trekken en er wat goeds van maken. En ik hoop zeer dat ze een van de ergste dood(en) uit de serie ongedaan maken.Ik vond de boeken zeker beter! Nu hopen!

Klik hieronder voor de trailer van De Doodskuur, die in januari 2018 in de bioscoop komt.

Hebben jullie de boeken gelezen of de films van de Labyrintrenner gezien? En wat vonden jullie ervan?

Dit artikel is samengesteld door Merel



Reacties op: Boek vs. Film - The Maze Runner

Meer informatie

Gerelateerd

Over

James Dashner

James Dashner

James Dashner (1972) werd geboren in Georgia en woont nu met zijn vrouw en vier ...