Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy Reads: Eerste Leven (Spoilers!)

op 12 augustus 2017 door

 Claudia en Elke zijn eindelijk begonnen aan Eerste Leven van Gena Showalter. In deze buddy read kun je lezen wat zij van het boek vonden, en geven zij telkens updates over hun leesproces. LET OP: dit artikel bevat spoilers! De einddiscussie die aan het einde van de Buddy Read online komt, bevat geen spoilers. Eerste Leven gaat over de zeventienjarige Tenley, die moet beslissen of ze in rechtvaardige Troika of gelukzalige Myriad wil leven in haar volgende leven. Echter is deze keuze nog niet zo gemakkelijk, en wordt ze daardoor door haar ouders in een verschrikkelijk tehuis geplaatst als 'unsigned'. 

Door: Claudia en Elke

11 augustus: pagina's 1 tot en met 50

Elke: Ik ben ontzettend geïntrigeerd door dit boek! Vooral de eerste pagina's met de emailtjes zijn ontzettend grappig. Ik ben meteen super benieuwd geworden naar Killian en Archer, vooral omdat het enorm mysterieus is dat ze beide op een missie zijn gezet die te maken heeft met Tenley, die we een paar bladzijdes later leren kennen. Tenley is overduidelijk een super belangrijk persoon voor Troika én Myriad, wat wel een beetje een cliché is in YA-boeken. (Plot begint doordat meisje 'speciaal' is). Ik hoop alleen niet dat er een love-triangle komt, want dat zou ik ontzettend verschrikkelijk vinden. (Maar dat zullen we nog wel zien!). Ook moet ik zeggen dat ik Bow een leuk personage vindt! Ze komt als een frisse wind tijdens al die verschrikkingen in het tehuis waar Ten zit, en haar schunnige grappen kan ik wel waarderen. En ik vind het trouwens ontzettend cool dat Ten zo'n vreemde fascinatie heeft voor nummers. De eerste 50 pagina's zijn wel redelijk verwarrend, omdat er een enorme lading informatie je kant op wordt gestuurd, dus ik hoop dat het binnenkort wat duidelijker wordt! Hadden jullie dit ook? En wat vonden jullie van het begin van Eerste Leven?

Claudia: Het boek begint een beetje verwarrend met emails die heen en weer worden gestuurd. Er is geen duidelijke introductie van wie wie is, je zit er meteen midden in. Dan begint hoofdstuk 1 pas, waarin je leest vanuit het perspecief van Tenley. We krijgen een introductie van de wereld waarin ze leeft. Ik vind deze wereld ontzettend origineel, en ik ben benieuwd naar waar het verhaal heen gaat. Ik snap zelf alleen niet zo goed waarom Tenley per se niet bij Myriad wil, en waarom ze niet gewoon een keuze maakt tussen de twee plekken aangezien het tehuis waar ze nu verblijft echt verscrhrikkelijk is. Ik hoop dat we daar in de komende hoofdstukken achter komen. Ook vraag ik me af waarom Tenley zo speciaal is. Dit boek geeft me na de eerste 50 pagina's enorm veel vragen!

12 augustus: pagina's 50 tot en met 100

Claudia: Ik heb veel bewondering voor Tenley. Ze is een hele sterke meid, maar heeft achter haar muur ook veel onzekerheden, waardoor je erg met haar mee kan leven. Killian is een leuke jongen, ik mag hem wel. Zoals Elke al zei, ik voel zelf ook een love triangle aankomen… En wat een verschrikkelijke vader heeft Ten! Ik mag hem echt niet. Hoe kun je je dochter nou wegsturen en ervoor zorgen dat ze zoveel pijn moet ervaren? Ik ben er nog steeds niet achter waarom Ten niet wil kiezen. Ik snap dat je een eigen keuze wil hebben, maar na al het gemartel vind ik het wel erg knap dat ze niet toegeeft.

Voor mij duurde het even om in het verhaal te komen, maar na het einde van hoofdstuk 6 zit ik er helemaal in! De actie komt eindelijk op gang, en ik ben benieuwd hoe het verhaal zich verder gaat ontwikkelen.

Elke: Door deze stukken kreeg ik een vaag vermoeden dat Killian geïnspireerd is door Killian uit Once Upon A Time. Hadden jullie dat ook? Ik vond het nogal grappig! Deze pagina's waren gelukkig wat spannender - vooral aan het einde - en ik ben super benieuwd waar het verhaal verder naar toe gaat. Overigens ben ik super geïntrigeerd door Ten's grootouders, en vooral haar oma - zou ze nog leven, aangezien Bow en Killian het over haar hadden? Ook ben ik nu nog meer geïnteresseerd in Archer, aangezien hij nog niet in beeld is. Bow is fantastisch raar, as always,  en Killian heeft geweldige zelf-spot. Ik ben benieuwd waar Ten nu naar toe gaat - na haar ontsnapping - vooral omdat ze nog niet echt een keuze heeft gemaakt. Waarschijnlijk zal ze eerst Bow en Killian vinden voor ze verder kan gaan. Ik denk dat zij beiden haar beslissing wel zullen willen beïnvloeden ;). 

(Door een opmerking van een lezer begrijp ik nu eindelijk dat Bow en Archer dezelfde persoon zijn. Ik had er totaal overheen gelezen in het begin! Nu is Bow/Archer overduidelijk mijn favoriet.)

13 augustus: pagina's 100 tot en met 150

Elke: Hm, ik weet nog steeds niet echt wat ik van dit boek moet vinden. Aan de ene kant gebeurt er nu eindelijk wat, aangezien Ten, Bow en Killian zijn ontsnapt uit het tehuis. Maar aan de andere kant snap ik niet waar dit boek naar toe wil. Het hele boek lijkt te draaien om het feit dat Ten een kant moet kiezen omdat ze speciaal is, maar dat zorgt er nou niet echt voor dat ik verder wil lezen. Ik snap Eerste Leven niet echt, en dat vind ik heel jammer. Natuurlijk ga ik verder lezen voor deze Buddy Read, maar ik  had er veel meer van verwacht. In deze pagina's ontdekt Ten eindelijk (bijna net zo laat als ik :p) dat Bow een nepvorm was voor Archer, die ze later ontmoet. Ik moet zeggen dat ik niet zou kunnen kiezen tussen Archer en Killian, maar ik vond Bow altijd geweldig, dus... waarschijnlijk zou het Archer worden. Ook is het leuk dat er meer personages worden getoond, zoals Clay, en ik hoop dat er wat meer actie en verheldering komt in de volgende delen van het verhaal. Voor wie ik op dit moment zou kiezen? Troika waarschijnlijk!

Claudia: Wat een actie! Nu ze zijn ontsnapt, is het boek een stuk leuker en spannender. De emails na hoofdstuk 7 waren ook leuk, en erg verduidelijkend. Maar zoals Elke op dag 1 al had gezegd, het is inderdaad wel een cliché dat Tenley geboren is als een ‘speciaal’ persoon. Dit vind ik erg jammer, want de rest van het verhaal is wel heel origineel. Wat zielig voor Tenley dat haar eerste vriendje alleen maar een ML was, en niet eens echt om haar gaf. Ik ben het eens met Elke, ik had zelf ook veel meer van dit boek verwacht. Ik zou zelf ook voor Troika kiezen, ook al vind ik dat we nog niet veel duidelijkheid hebben over het verschil tussen de twee. Zelf vind ik Killian toch echt veel leuker dan Archer, dus ik kies voor hem.

14 augustus: pagina's 150 tot en met 200

Elke: Oké, doordat Killian Ten probeerde te redden tijdens hun vliegtuigcrash ben ik wel een beetje in de war geraakt. Nu weet ik niet meer wie ik leuker vind. Eerst was het altijd Archer, maar Killian is ook leuk... verdorie! Ik vind ze allebei tof. Ik vond het super interessant om Many Ends te zien, vooral omdat het anders was dan ik had verwacht. Het leek bijna een soort jungle, terwijl ik echt een soort droge woestijn had verwacht. Toch heel interessant dat je verwachtingen dan niet waar blijken te zijn! Ook ben ik nu heel erg benieuwd voor wie Ten gaat kiezen: ze lijkt zelf meer te voelen voor Killian, maar nog niet echt warm te draaien voor Myriad. Ze lijkt niet per se een voorkeur te hebben, maar ik ben heel benieuwd of het uit eindelijk gaat uitdraaien op een wie in plaats van welk rijk. Ik hoop eerlijk gezegd van niet, omdat dat best cliché zou zijn. Hopelijk komt er geen plottwist dat degene voor wie ze kiest net als James (haar dode vriendje) haar gevoelens gebruikte om haar te recruteren. Of misschien is Archer of Killian wel James? Hmm, waarschijnlijk niet. Het verhaal boeide me door deze gedeeltes een stuk meer, maar ik vind het nog steeds redelijk voorspelbaar. Het enige waar we op zitten te wachten is de keuze van Ten, verder weet ik echt niet waar het verhaal naar toe gaat en waarom ze steeds reizen.

Claudia: Ik mag Archer echt niet zo, hij lijkt me totaal geen sympatiek persoon. Daardoor is mijn keuze voor Killian nog groter, hoewel Myriad me juist weer niet zo leuk lijkt. Ik was zo blij voor Tenley dat ze haar vriend Clay weer terughad, echt zo sneu dat ze hem zo snel alweer verliest. Toch kan ik nog steeds niet in het verhaal komen. Een paar hoofdstukken geleden vond ik het boek heel leuk en las ik er snel doorheen; nu is het allemaal wat langdradig en eentonig. Het enige wat er steeds gebeurd is dat ze naar een andere plek gaan, ze Tenley proberen over te halen om Troika of Myriad te kiezen, en dat Ten vervolgens zegt dat ze het allemaal niet weet en dat ze nog meer tijd nodig heeft. 

15 augustus: pagina's 200 tot en met 250

Claudia: Ik kan me niet zo goed verplaatsen in de verschillende personages. Ik weet niet precies waar het aan ligt, maar het is moeilijk voor mij om echt in dit boek te komen. De emails die tussendoor komen vind ik wel leuk, ze zijn heel grappig en sarcastisch. En ook heel mysterieus: wie is het meisje dat over een week doodgaat? Zou het Tenley zijn? Ik hoop niet dat Tenley kiest voor een kant door een jongen. Zo lang wil ze al een eigen keuze kunnen maken; ik zou het erg cliché vinden als ze de keuze maakt doordat ze verliefd wordt op een jongen. Ik snap eerlijk gezegd niet zo goed waarom Tenley Killian nog zo leuk vindt. Hij heeft wel haar leven gered, maar hij heeft haar ook vergiftigd… En wat heeft de moeder en haar baby als toevoeging voor het verhaal? Ik hoop dat we daar nog achter komen, het lijkt nu nog een beetje op een extra toevoeging met weinig extra waarde.

Elke: Net als Claudia ben ik super geïntrigeerd door de emails. Ook het meisje dat doodgaat. Ik vraag me ook af of het Ten is, maar ik denk het niet om eerlijk te zijn. Ze is al twee keer doodgegaan inmiddels, tijdens de crash en door vergiftiging, en daarom denk ik niet dat het Ten zou zijn, dat zou wel redelijk voorspelbaar zijn. Ik weet nog steeds niet echt wat ik van het boek vind. Door de vergiftiging van haar moeder en de geboorte van Ten's broertje, Jeremy, vind ik het boek wel wat spannender geworden. Ik ben benieuwd wie hen heeft vergiftigd, en voor wie Ten zal kiezen. Ik ben een beetje teleurgesteld dat ze verliefd aan het worden is op Killian, maar ach, er is tenminste nog geen love-triangle. Ik ben wel benieuwd of Killian nog een spelletje aan het spelen is - dat zou pas een echte plottwist zijn. 

16 augustus: pagina's 250 tot en met 300

Claudia: Tenleys reactie op het zien van James vond ik heel goed en knap van haar. Hij was wel iemand van wie ze hield; zo afstandelijk reageren moet niet makkelijk geweest zijn. Killian’s verhaal over Dior heeft me meer respect gegeven voor hem; ik vond het altijd heel gemeen wat hij deed tegenover Archer, maar nu kan ik hem een stuk beter begrijpen. Wow, wat een schokkend einde van hoofdstuk 23! Eerst helpt tante Lina Tenley ontsnappen van Pearl, en dan ineens steekt ze Tenley neer, dit zag ik echt niet aankomen.  Ik vraag me af wanneer Tenley eindelijk gaat kiezen voor een kant, aangezien ze zei dat ze het ‘vandaag’ zou doen. Zou ze voor Troika kiezen, aangezien haar broertje daar ook is? Ik vraag me wel af hoe dit boek gaat eindigen; nog maar vier hoofdstukken te gaan. Ik vind dit hele boek eigenlijk meer op een introductie lijken dan op een echt verhaal. Je kunt zien dat Gena Showalter echt kan schrijven, maar wel erg jammer dat dit pas te merken is na ruim 250 pagina's...

Elke: Ik ben het helemaal met Claudia eens, na 250 pagina's begint het verhaal pas echt vorm te krijgen, en dit is erg jammer. Gena Showalter kan echt wel schrijven - zoveel is gebleken - maar het duurt enorm lang voor de spanning om op gang te komen. Ook is het jammer dat het verhaal geen echte richtlijn heeft. Er lijkt niet echt een doel te zijn, en dat is wel echt iets dat ik mis. Nog steeds vind ik Archer leuker, maar ik begrijp Killian nu meer. Vooral omdat hij vertelde wat hij voor Dior heeft gedaan, net als wat Claudia zei. Ik vind ze allebei leuk, maar als Ten Killian heeft, dan heb ik Archer :). Hehe. Ook vond ik het einde van hoofdstuk 23 enorm spannend! Ik ben benieuwd of Lina altijd al gek was, of dat ze het misschien heeft gespeeld zodat ze Ten kon vermoorden? Ten is nu zo vaak doodgegaan en weer tot leven gewekt, dat ik wel heel benieuwd ben of ze deze poging overleefd. Ook ben ik benieuwd of er een connectie is met Elena of Madame Pearl - die ik overigens beide niet mag. Net als Claudia ben ik erg benieuwd naar het einde van het boek, want hoewel het verhaal geen richting op lijkt te gaan, heb ik geen idee hoe het verhaal gaat eindigen. We lezen snel verder! 

Dag 7, 17 augustus: hoofdstuk  24- 28

Claudia: De stukken die zich afspelen in Many Ends vind ik echt heel leuk. Ze zijn avontuurlijk en zitten vol met spanning. Was de rest van het boek ook maar zo! Ik vind het alleen een beetje onrealistisch dat Ten al drie keer dood is gegaan, en ook drie keer opnieuw tot leven is gewekt. 

De laatste hoofdstukken zitten vol actie. Dit is wat ik van het boek had verwacht. Heel erg jammer dat we hiervoor tot de laatste 50 pagina’s moesten wachten. 

En wat een twist op het einde met Sloan! Die zag ik echt niet aankomen.  Het einde was zo veel beter dan het begin van het boek, maar ik ben nog steeds niet overtuigd… Ik denk niet dat ik deel twee nog ga lezen.

 Elke: Wauw, wat een einde! Of het einde het hele boek goed maakt, dat weet ik niet. Het was ontzettend spannend. Ik was benieuwd of het ze zou lukken om Killian en Sloan te redden, maar dat pakte beter uit dan ik dacht. De scène was ontzettend spannend geschreven, maar soms wist ik niet helemaal wat er gebeurde. Het concept van eerste en tweede levens is ontzettend interessant, maar had veel beter uitgewerkt kunnen worden.

Ook vind ik het ontzettend stom dat Archer doodgaat - en enorm voorspelbaar. Killian is onmisbaar als 'love interest' maar Archer niet, dus dan kan hij weg. Lui schrijven, vind ik dat. Maar ze moet natuurlijk dat 'star-crossed lovers' idee in stand houden, aangezien Killian voor Myriad heeft gekozen en Ten uiteindelijk voor Troika kiest (niet geheel verrassend...). Die twist met Sloan zag ik niet aankomen, maar ik mag er spontaan ineens niet meer! Wat een enorme egoïstische troela (sorry!) die zo haar vriendin (die overigens haar leven heeft gered!) verraad. Net als Claudia ben ik niet echt overtuigd en denk ik dat ik deel twee niet ga lezen. 

Wat vonden jullie van Eerste Leven? Vonden jullie het ook teleurstellend? Of vonden jullie het juist helemaal geweldig? Jullie kunnen binnenkort meer lezen over wat wij van Eerste Leven vonden bij de einddiscussie. Heel erg bedankt voor het meelezen! 



Reacties op: Buddy Reads: Eerste Leven (Spoilers!)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gena Showalter

Gena Showalter

New York Times bestsellerauteur Gena Showalter heeft zich in relatief korte tijd...