Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Illuminae: Eindoordeel

op 18 november 2017 door

De afgelopen twee weken hebben Iris en Claudia samen Illuminae van Amie Kaufman en Jay Kristoff gelezen. Ook waren er enkele volgers die meelazen, wat we erg leuk vonden! Ben je benieuwd wat wij uiteindelijk van het boek vonden? Lees dan snel verder! Dit artikel bevat, in tegenstelling tot de andere artikelen over onze buddy read, geen spoilers!

Het is 2575 en de planeet Kerenza wordt aangevallen door Spaceships van Beitech. Kady en Ezra, die diezelfde ochtend hun relatie hadden verbroken, weten te ontsnappen met de Spaceships Copernicus, Hypatia en Alexander, waar Ezra op Alexander eindigt en Kady op Hypatia. De drie Spaceships moeten het schip van Beitech, de Lincoln, weten te ontvluchten, maar tegelijkertijd houden ze zich bezig met dreigingen van binnenuit.

Claudia: Toen ik dit boek voor het eerst in mijn handen had, was ik meteen geïntrigeerd. Er doorheen bladerend vallen meteen de verschillende layouts op: donkere pagina’s met weinig tekst, chatgesprekken, emails en nog veel meer. Dit was een enorm pluspunt voor mij; het is erg origineel en maakt je nieuwsgierig naar wat er komen gaat.

In het begin vond ik het wat lastig om in het boek te komen. De hoofdpersonages, Ezra en Kady, leven in een hele andere wereld, en je maakt daarnaast ook meteen kennis met een soort computertaal en lastige begrippen. Het duurde even voordat ik begreep wat er allemaal aan de hand was en wie wie was, maar toen dat kwartje eenmaal gevallen was kon ik niet meer stoppen met lezen.

De layout van dit boek zorgt er ook voor dat je best snel door het boek heen kunt lezen. Het boek telt 600 pagina’s, maar deze vliegen zo voorbij. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, waardoor je de personage’s goed leert kennen. Wat ik niet had verwacht, was dat ik zo vaak op het verkeerde been zou worden gezet. Ik denk dat ik nog nooit eerder zoveel ‘wat gebeurd er nou!?’ momenten heb gehad tijdens het lezen van een boek. Kortom, een boek vol spanning, plottwists en ook een beetje liefde. Ik vond dit een erg leuk boek om te lezen en ik ga zeker binnenkort beginnen in deel twee, want ik kan niet wachten om te lezen hoe het verder gaat!

Iris: Voorafgaand aan het lezen, was ik al best benieuwd om dit boek te lezen. Het ziet er zo apart uit met pagina's die niet allemaal wit zijn. Jammer genoeg had ik er voorheen niet genoeg tijd voor, maar ik ben blij dat ik dit boek voor de buddy read alsnog mocht lezen! 

Ten eerste was ik razend enthoussiast over de vormgeving van het boek. Het verhaal is niet op de gewonen manier geschreven maar als een heel groot dossier met daarin allerlei documenten zoals kopiën van chats of analyses van bewakingscamera's. Dit was erg bijzonder en erg origineel, waardoor Illuminae bij mij meteen al punten scoorde.

Ten tweede was de verhaallijn ook erg origineel en goed uitgewerkt. Met deze lay-out lijkt het mij erg gecompliceerd om een goed uitgewerkt verhaallijn te produceren. Het is makkelijk dingen vergeten uit te leggen, zodat de lezer er niets meer van begrijpt of de verhaallijn simpel te houden en er verder niet te diep op in te gaan, maar dat is niet wat Kaufman en Kristoff hebben gedaan. Ze hebben een hele oorlog opgezet met verraad en serieuze dreigingen. Met dreigingen van binnen en van buiten. Ze hebben het zo weten over te brengen dat ook al was de verhaallijn aardig gecompliceerd, de lezer hier achteraf eigenlijk niks van merkte, omdat het goed te volgen was. Daarnaast waren de personages goed ontwikkeld en ben ik verliefd geworden op Ezra (:P). 

Daarentegen is het wel zo dat de auteurs vaktermen gebruiken in het boek, die voor mensen die niet met deze vakken bekend zijn (zoals astronauten- en computerpraat), nogal onduidelijk kunnen zijn. Vooral in het begin is dit erg storend. Je wilt weten waar de personages het over hebben, omdat de auteurs het verhaal in het begin sowieso al vaag laten overkomen en dan voegen ze er ook nog heel wat woorden doorheen waar je niks van begrijpt. Uiteindelijk, naarmate het verhaal vorderde, worden deze termen wel steeds minder een storende factor, misschien omdat de goede en spannende verhaallijn ze overlapt.

Kortom, Illuminae is een goed boek, zelfs voor niet zulke liefhebbers van Science-Fiction.  De verhaallijn is spannend en de personages goed uitgewerkt. De lay-out van dit boek is iets wat je nog nooit gezien hebt in een boek en is erg fascinerend. Daartegenover staan wel de vaktermen die in het begin vooral erg storend zijn, maar als je even een beetje doorzet, kom je daar wel overheen. Daarom denk ik dat Illuminae echt een aanrader is. 

Dit was ons eindoordeel van Illuminae. Laat hieronder weten wat jij van het boek vond, maar let op geen spoilers! Als je een reactie achter wilt laten met spoilers kan dat hier. Veel plezier met lezen :)



Reacties op: Illuminae: Eindoordeel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Amie Kaufman

Amie Kaufman

Amie Kaufman is een Australische internationale bestsellerauteur van sciencefic...

Jay Kristoff

Jay Kristoff

Jay Kristoff (geboren 12 November 1973) is een Australische auteur van fantasy e...