Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tag Thursday: The Opposite Books Tag

op 12 oktober 2017 door

Donderdag kan maar één ding betekenen hier op onze Hebbanspot: Tag Thursday! Vandaag zoeken we met The Opposite Books Tag de contrasten tussen boeken op. Doe je mee?

1. Het ‘oudste’ boek in je collectie / Het boek dat je als laatst hebt aangeschaft

Femke: Het alleroudste boek? Geen idee! Maar een YA boek dat al minstens drie jaar in mijn kast staat is Codenaam Verity. Helaas ben ik er nog nooit aan toe gekomen: ik neem aan dat iedereen dat probleem wel herkent… Maar Muggenland van David Arnold, het boek dat ik afgelopen weekend heb gekocht, lees ik vast op korte termijn, ook omdat het één van de boeken van de Blossom Books Reading Challenge – die ik dit jaar hopelijk nog zal voltooien – is.

2. Een goedkoop boek / Een duur boek

Iris: een goedkoop boek in mijn boekenkast is waarschijnlijk een boek die ik bij boekenfestijn heb aangeschaft en dar zou dan Under the never sky van Veronica Rossi zijn

Het duurste boek op mijn boekenkast is The illustrated edition of harry potter and the philosopher's stone. Dit boek was echt verschrikkelijk duur, maar hij is zo mooi dat ik hem wel moest kopen!

3. Een boek met een mannelijke hoofdpersoon / Een boek met een vrouwelijk hoofdpersonage

Elke: Een boek met een mannelijk hoofdpersonage is niet zo moeilijk uit te zoeken: de Harry Potter-serie van J.K. Rowling. Mijn oudere zus was ontzettend fan van Harry Potter en introduceerde mij aan de boeken, waar ik al snel gek op werd. Harry is een realistisch hoofdpersonage, met een tragische achtergrond. Ik kon altijd mee leven met Harry, dus ik vond die meisjes/jongens tegenstelling niet echt opgaan. Veel mensen beargumenteren namelijk dat meisjes zich beter kunnen inleven in meisjeshoofdpersonen, en jongens in jongenshoofdpersonen. Maar ik kon me goed vinden in Harry's problemen, en vele lezers met mij.

Vampire Academy van Richelle Mead heeft een duidelijke vrouwelijke hoofdpersoon: Rose Hathaway. Hoewel Rose zeker af en toe een 'meisje-meisje' is, is ze ook een badass die tegen Strigoi vecht en haar beste vriendin, Lissa, altijd beschermt. Ik vind haar een fantastisch voorbeeld van een vrouwelijk hoofdpersonage waar er een balans is tussen vrouwelijkheid én badass niveau. Ze is stoer, vastberaden en koppig, maar weet zich ook af en toe ontzettend kwetsbaar op te stellen. Ze is zo'n ontzettend interessant personage, en daarom is Vampire Academy ook een van mijn favoriete YA-boekenseries. 

4. Een boek dat je in korte tijd uitlas / Een boek waar je lang mee bezig was

Brechtje: Een boek dat ik in korte tijd uitlas is Ik zie je tussen de wolken van Maren Stoffels. Dat boek heb ik in een middag uitgelezen, ik vond het zo meeslepend en mooi! Marens schrijfstijl is zo lekker rauw, ze kan situaties prachtig beschrijven zonder er omheen te draaien. Dit boek pakt je meteen en laat je, onder andere door de directe, korte zinnen, de hele tijd niet meer los.

Ik had het niet verwacht, maar een boek waar ik lang mee bezig was is Cinder van Marissa Meyer. Ik heb er volgens mij 1,5 maand over gedaan om hem uit te lezen, terwijl ik normaal gesproken maximaal 2 weken over een boek doe. Ik vond het verhaal opzich leuk, maar naar mijn gevoel gebeurde er de eerste helft van het boek gewoon niks. Daardoor pakte ik het boek bijna nooit op, zelfs niet als ik wel zin had om te lezen. Gelukkig maakte het onverwachte einde veel goed, en ben ik toch blij dat ik meteen de hele serie heb aangeschaft op een boekenmarkt!

5. Een boek met een mooie cover / Een boek met een lelijke cover

Merel: Ik vind boeken met een minimalistische voorkant meestal het mooist, maar zoiets is heel persoonlijk. Een boek met een mooie cover vind ik daarom bijvoorbeeld Het Diner van Herman Koch. Het geeft niet teveel weg, er staat een plaatje van een kreeft, de titel en de schrijver in duidelijke letters. Daar hou ik van!

Het Moordenaarsgilde (eerste deel van de Oorlogen van de Verrezen Wereld) vind ik een lelijke cover hebben. Waarom? Ik hou er niet van als er mensen op de voorkant van een boek staan, en dan vooral geen cartoons of tekeningen van mensen. Op de cover van Het Moordenaarsgilde staat Dubhe, de hoofdpersoon van het verhaal. Echter ziet zij er in mijn verbeelding heel anders uit, en daar stoor ik me dan aan. Net zoals bij sommige edities van de Harry Potter boeken overigens! Heel persoonlijk, maar ik wil gewoon mijn fantasie het werk laten doen. 

6. Een boek van Nederlandse bodem / Een vertaald boek

Audrey: Tweehands Vleugels van Vanessa Gerrits is een echt boek van Belgische bodem. Het is een vrolijk, luchtig boek, gesitueerd in een futuristisch België. Als Belgen hebben we niet veel YA van eigen bodem, dus dan maakt dit boek me extra blij! Bovendien heeft het een geweldig mooie cover die Vanessa zelf heeft ontworpen. Ik bedoel: zo prachtig! 

Het laatste vertaalde boek dat ik gelezen heb is 13 minuten van Sarah Pinborough. Ik vond het trouwens een heel slecht gecorrigeerde vertaling. Het boek stond vol verschrikkelijke fouten en het was gewoon niet aangenaam om te lezen. Echt jammer want dit boek is echt een topper! 

7. Een dun boek / Een dik boek

Claudia: Voor een aankomende Hot or Not las ik Has#tag van Dirk Bracke, een erg dun boekje. Het is maar 173 pagina's en daarmee denk ik het dunste boek wat ik dit jaar heb gelezen. Wat ik van het boek vond, lees je binnenkort ;). Een dik boek dat ik dit jaar las, was Tower of Dawn van Sarah J. Maas. De meeste boeken van haar boeken zijn redelijk dik, dit boek was maar liefst 660 pagina's; en nog steeds kon ik er geen genoeg van krijgen! Ik ben zelf een enorme fan van dikke boeken, ik kan namelijk nooit afscheid nemen van een (goed) boek. 

8. Een fictioneel boek / Een non-fictie boek

Kayleigh: als fictioneel boek kies ik De selectie van Kiera Cass. Het gaat over een prins die doormiddel van een soort wedstrijd zijn prinses uitkiest, redelijk fictie dus! Als non-fictie ga ik toch echt voor De wereld achter het hek van Zara Praillon. 

9. Een (veel te) romantisch boek / Een actieboek

Romée: Ik lees niet echt romantische boeken, maar één van de weinige met het thema 'liefde' is dan wel De Voordelen van Onbeantwoorde Liefde van Becky Albertalli. Hoewel het verhaal wel wat 'schattigs'  had vond ik het wel erg oppervlakkig.

Hetzelfde probleem heb ik bij actieboeken, het is geen thema dat ik erg veel lees, maar een boekenreeks die in mijn ogen  hier wel erg goed bij past is The River Of Time-series  van Lisa T. Bergen waarin twee meiden perongeluk terecht komen in de middeleeuwen en ook deelnemen aan de gevechten. Ik vind het zelf spannende boeken waarbij je je eigen omgeving vergeet en het gevoel hebt dat je zelf mee vecht.

10. Een boek dat je gelukkig maakte / Een boek dat je verdrietig maakte

Iris: een boek dat mij gelukkig maakte, is Anna and the french kiss. Het is een heel cliché boek, eigenlijk, maar ik vond het superschattig en had gedurende de gehele leesperiode een glimlach op mijn gezicht!

Een boek dat mij verdrietig maakte, is Stad van hemelse vlammen. Dit maakte mij ten eerste erg verdrietig, omdat dit het laatste boek uit de serie zou zijn en ten tweede, omdat er gewoon zoveel elende was en zoveel mensen dood gingen waardoor ik bijna het hele boek door heb gehuild

Dat was het weer voor deze week! En nu zijn wij benieuwd: welke (YA-)boeken zijn wat jou betreft nou echt tegenpolen, bijvoorbeeld wat betreft het verhaal?



Reacties op: Tag Thursday: The Opposite Books Tag

Meer informatie

Gerelateerd

Over

David Arnold

David Arnold

David Arnold is een Amerikaanse auteur van YA-boeken. Zijn tweede boek The Kids ...

Maren Stoffels

Maren Stoffels

Maren Stoffels maakte op  haar negende ze haar eerste boek, over een eskimootje ...

Herman Koch

Herman Koch

Herman Koch (Arnhem, 1953) is een Nederlandse televisiemaker (onder meer Ji...

Dirk Bracke

Dirk Bracke

Dirk Bracke (1953) is een van de populairste jeugdauteurs van Vlaanderen. Hij de...

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar z...

Becky Albertalli

Becky Albertalli

Becky Albertalli is de auteur van het boek Simon vs de verwachtingen van de rest...