Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

4 op een rij - Een plaats voor mooie gevoelens

op 01 april 2019 door

Wie een Hebban-boekenblog heeft, kan geregeld een boek aanvragen als boekenbloggersklus.
De enige voorwaarden zijn dat je een Hebban-blog hebt die minstens drie maanden actief is en minimaal vijf (actuele) artikelen telt. Voor de geïnteresseerden: momenteel worden er geen boeken aangeboden, maar eens er terug boeken beschikbaar zijn dan vind je hier een overzicht.
Normaal gezien kan je slechts 1 boek per keer kiezen en krijg je na ontvangst 1 maand de tijd om het boek op je blog te bespreken.

Eind februari lanceerde Debbie echter een speciale oproep.
Uit een hele lijst van boeken mocht iedere Hebban-blogger 5 titels kiezen, waarvan er dan 3 effectief zouden opgestuurd worden zoveel mogelijk rekening houdend met de opgegeven keuzes. Uitzonderlijk werd de termijn om de artikels te publiceren ook verlengd tot 3 maanden.

Hoewel ik een stormloop aan reacties had verwacht, bleken er uiteindelijk maar 4 bloggers gereageerd te hebben, namelijk:
Met als gevolg dat we allen 4 à 5 boeken toegestuurd kregen.

Deze bijzondere boekenbloggersklus verdient een speciaal concept en dat is geworden: '4 op een rij'.

Dit leek me wel gepast, aangezien we:
  • met 4 deelnemers zijn
  • ieder minstens 4 boeken hebben gekregen

Daarom zet ik deze viervoudige trend verder en zal ik:
  • gedurende 4 opeenvolgende dagen telkens een artikel plaatsen waarin één van de boeken besproken wordt
  • in elk artikel 4 redenen geven waarom je dit boek zou moeten lezen
  • beginnen bij het boek dat op de 4e plaats belandde, om dan één voor één de podiumplaatsen bekend te maken
  • vandaag het startsein geven, zodat het laatste artikel verschijnt op - je kan het vast al raden - 4 april



e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg



Het boek dat de spits mag afbijten, is Een plaats voor mooie gevoelens van Han Kuik.

127f35fda69574346621f159b4ab1e08.jpgSoms kun je van die mooie intense gevoelens hebben. Bijvoorbeeld als je in de natuur bent en je beseft dat je een groots wonder aanschouwt. Of wanneer je net een contact met iemand hebt gehad dat je het gevoel gaf een stukje goddelijkheid in een mens te hebben ervaren. Of wanneer je in het voorjaar de eerste zonnestrelingen op je huid voelt. Of wanneer je naar muziek luistert die je ziel raakt.

Han Kuik zou willen, dat er een plaats was waar deze mooie gevoelens naar toe zouden gaan om er vervolgens altijd te blijven. In dit boek bundelt hij columns, beschouwingen en gedichten die hij schreef, wanneer hij weer iets tegenkwam wat hem raakte, inspireerde of een mooi of goed gevoel gaf.

Het is een mix van milde satire, filosofische beschouwingen, taaldingetjes, hartenkreten, psychologische inzichten, romantische bevliegingen, en een aantal haarscherpe politiek-maatschappelijke observaties.
Een aansprekende en originele bundeling.

Han Kuik was in het verleden onder meer bedrijfsjournalist. Eerder verschenen publicaties zijn het boek 'Orgaandonatie de vragen de antwoorden, interviews, Ambo', de wellness agenda, Brepols, (samen met bewegingswetenschapper Janine Moeken), en artikelen, essays, en columns in diverse media. Han heeft een warme belangstelling voor psychologie, filosofie (light), gezondheid gerelateerde onderwerpen en spiritualiteit.   


e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

4 redenen waarom je dit boek zou moeten lezen

b4127a4df13f2efa6bb193d5f68a3018.jpgIslam
Vind je ook dat de islam sinds de aanslagen van 11 september in een te slecht daglicht is komen te staan?
Dan zal je in dit boek zeker je gading vinden.

Han Kuik wil ons immers wakker schudden via vele artikels. Een kleine selectie:

  • Zoek de verbinding en niet de verschillen (lees vooral de laatste paragraaf alvorens je mijn leestips bij 'anti-atheïst' bekijkt)
  • Islamofobie, een heuse stoornis
  • Een mus is wel een vogel en moslims heb je in soorten (wat ik spijtig vind, is dat op de website niet het intro-tekstje overgenomen is dat in het boek wel geplaatst werd: "Het kan best wel lastig zijn om aan mensen met een beperkt begripsvermogen uit te leggen dat generaliseren vaak misplaatst is. In deze column een ultieme poging om uit te leggen dat niet alle moslims terroristen zijn.")
  • Maar natuurlijk ben ik islamofoob en racistisch (niet op de website beschikbaar / voor de lezers van het boek heb ik nog een kleine opmerking: een "kanspercentage met enkele tientallen nullen voor de komma", blijft nog steeds nul (gevolgd door de komma en eventuele cijfers erna) --> enkel wanneer de nullen ná de komma geplaatst staan, begrijp je welk punt de auteur hier wil maken)



d8733fe3c65097eb96560d2bde394a73.jpgACT
Weet je nog niet zo veel over de term Acceptance and Commitment Therapy?
Of zoek je nog leestips omtrent dit onderwerp?


Dan kan je o.a. terecht bij de volgende artikels:



d08dd6a4d2d86517a4b2332bd0e3f4d1.jpgGod
Altijd al benieuwd geweest naar een interview met God?
Lees de antwoorden van de Almachtige in dit boek!
Spijtig genoeg is dit artikel niet op de website te lezen, maar geen nood: ga naar het eerstvolgende artikel en de bijbelcitaten vliegen je rond de oren.


a8159170415fcbb9ba972d65ceed90bb.jpg
Anti-atheïst

Geloof je eerder in God dan in wetenschap?
Heb je een hekel aan atheïsten?

Lees dan zeker volgende artikels die mij uitermate wisten te boeien:



e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg


Mijn leeservaring

Soms bevat een boek een heel andere inhoud dan de achterflaptekst laat vermoeden.
Sowieso heeft dit een verrassingseffect op de lezer. Zoals iedereen weet, kan een verrassing positief of negatief uitvallen. Welke richting het bij mij uitgegaan is, kom je nu te weten.

Han Kuik zou willen, dat er een plaats was waar deze mooie gevoelens naar toe zouden gaan om er vervolgens altijd te blijven. In dit boek bundelt hij columns, beschouwingen en gedichten die hij schreef, wanneer hij weer iets tegenkwam wat hem raakte, inspireerde of een mooi of goed gevoel gaf.
Het is een mix van milde satire, filosofische beschouwingen, taaldingetjes, hartenkreten, psychologische inzichten, romantische bevliegingen, en een aantal haarscherpe politiek-maatschappelijke observaties. Een aansprekende en originele bundeling.

Deze omschrijving roept bij mij verwachtingen op van:

  • een goed afgewogen mengeling van serieuze en minder serieuze onderwerpen en teksten
  • een positief uitgangspunt
  • appreciatie voor de mooie kleine dingen in het leven


De eerste 40 bladzijden is dit redelijk het geval en ik ga er dan ook van uit een afwisselende leeservaring tegemoet te gaan.

Tot de 'milde satire' en 'haarscherpe politiek-maatschappelijke observaties' hun intrede doen.
Van dan af lijkt het boek te verzanden in een:
a) politiek pamflet om de islam te destigmatiseren
b) promotiecampagne voor het boek van Steven Hayes en voor de bijbel
c) bashing van wetenschappers en atheïsten

Het is allerminst mijn bedoeling om hier een (politiek) debat te gaan voeren.
Daarom ga ik hier ook niet verder op in, maar laat ik het aan jullie over om zelf te oordelen.
Lees de tips die ik jullie hierboven heb gegeven (linkjes naar de teksten uit het boek die beschikbaar zijn op de website van Han Kuik: www.machosofty.nl) en maak zelf uit of dit boek jullie al dan niet aanspreekt.

Voor mij persoonlijk was dit boek een enorme tegenvaller.
Enerzijds omdat de auteur maar bleef doordrammen over een beperkt aantal thema's (zie hierboven). Hierbij werd de positiviteit naar mijn gevoel geregeld volledig uit het oog verloren en werd er vaak op de man gespeeld.
Anderzijds kreeg ik het steeds moeilijker om iemand serieus te blijven nemen die letterlijk zegt: "... je kunt niet alles lezen, en schrijfsels over de evolutietheorie vind ik doorgaans ingewikkeld en vermoeiend. Nu lees ik eerlijk gezegd ook niet zo graag argumenten en feiten die de bedoeling hebben om de evolutietheorie te bevestigen. Het heeft mijn voorkeur om iets anders te geloven." 
Met zo iemand kan je zelfs niet in discussie treden, want die kiest er doelbewust voor om een deel van de beschikbare (objectieve) informatie gewoon te negeren.

Maar misschien bevalt het boek jou wel beter?
Iedereen is vrij om een boek zelf te beoordelen en ik moedig dat ook steeds graag aan!
Laat mij vooral weten wat je er van vond :-)



Reacties op: 4 op een rij - Een plaats voor mooie gevoelens

Meer informatie

Gerelateerd

Over