Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Parthenon van verboden boeken

op 12 juni 2017 door

Hou je van boeken én van kunst?
Dan kan je misschien eens overwegen om vóór 17 september een bezoekje te brengen aan het Duitse Kassel, waar momenteel de vijfjaarlijkse expositie “Documenta” (14e editie) aan de gang is.

De Argentijnse kunstenares Marta Minujin stelt er momenteel haar kunstwerk “Parthenon of Books” tentoon. De ijzeren constructie - in de vorm van en met dezelfde afmetingen (70m lang, 31m breed en 10m hoog) als het Atheense Parthenon - is volledig opgevuld met boeken die ieder in een plastic hoesje steken om hen te beschermen tegen het slechte weer. In totaal werden er al zo’n 100.000 “verboden boeken” geschonken door publiek, uitgevers en instellingen. Maar ook tijdens de tentoonstelling mogen mensen nog verboden boeken meebrengen die dan in de constructie zullen bevestigd worden. Met haar kunstwerk wil de 74-jarige artieste protesteren tegen elke vorm van censuur.

Oorspronkelijk hebben 19 studenten van de universiteit van Kassel een lijst samengesteld van zo’n 70.000 “verboden boeken”. Uiteindelijk werd er een selectie van 170 titels weerhouden. Enkele boeken die ooit ergens ter wereld verboden waren: The Da Vinci Code (Dan Brown), Le Petit Prince (Antoine de Saint-Exupéry), The Great Gatsby (F. Scott Fitzgerald), De Duivelsverzen (Salman Rushdie), The adventures of Tom Sawyer (Mark Twain), Sherlock Holmes (Arthur Conan Doyle),…

Wie geïnteresseerd is in het “Parthenon of Books” kan een kijkje gaan nemen op de officiële website van Documenta of het YouTube-filmpje van AFP News Agency bekijken:




Aangezien ik mij afvroeg of er vandaag de dag nog veel “verboden boeken” zijn, ging ik eens te rade bij mijn goede vriend Google.
Wat blijkt? In Amerika wordt jaarlijks - tijdens de laatste week van september - de week van het verboden boek georganiseerd, oftewel de “Banned Books Week”. Dit is een initiatief van de American Library Association (ALA) dat zich verzet tegen het feit dat het lezen van boeken nog steeds aan banden wordt gelegd.
Duidelijke info hierover vind je op de website van Knack
Een interessant lijstje van enkele bekende verboden boeken vind je hier
En wil je de Banned Books Week dit jaar mee volgen? Dan kan dat van 24 tot 30 september 2017 via de website http://www.bannedbooksweek.org/



Reacties op: Parthenon van verboden boeken

Meer informatie