Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wie was Narcisse Pelletier?

op 02 juli 2017 door

Heel veel kans dat je deze naam nog nooit gehoord hebt.
En toch heeft deze man een ongelofelijk leven gehad!

Zelf leerde ik hem kennen toen ik in de bib strips ging uitlenen.
De reeks “Narcisse” werd getekend door Chanouga. Momenteel heb ik de eerste twee delen gelezen, respectievelijk “Memoires van de andere wereld” en “Terra Nullius”. 

93204d892f2fc86fb193cfdcb61815c6.jpg

Deze strips vertellen het waargebeurde verhaal van de Franse Narcisse Pelletier (1844-1894).
Hoewel zijn ouders het er niet mee eens waren, werd hij reeds op jonge leeftijd scheepsjongen. Op 15-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij de bemanning van een driemaster die koers zette naar Australië. Het schip liep echter op de klippen en zonk. De schipbreukelingen kwamen terecht op een eiland vol kannibalen. Narcisse wist te ontsnappen door samen met anderen met een sloep weg te varen van dit eiland, maar hij was te fel verzwakt waardoor de andere overlevenden hem achterlieten op een plek in het noordoosten van Australië. Daar werd hij onder de hoede genomen door een oude Aboriginal en kreeg hij een relatie met een meisje van de stam. Hij paste zich volledig aan hun cultuur aan en bouwde een nieuw leven op. Tot 17 jaar later een Engels schip passeerde dat hem - tegen zijn wil - terug mee naar Europa bracht. 

9b6a667b868bcc1d1b7528f2f1815f70.png

De strips zijn zeer mooi getekend (echt de moeite waard!) en wekken nieuwsgierigheid op naar dit uitzonderlijke levensverhaal!
Achterin staat ook telkens achtergrondinformatie, o.a. over de bronnen die gebruikt werden. Hier lees je ook dat Narcisse Pelletier, eens hij terug in Frankrijk was, zijn verhaal liet optekenen - zelf was hij de Franse taal niet meer zo goed machtig - in een boek met als titel “Chez les sauvages” (nvdr: Bij de wilden).

eaa178cefd94c363d18d908c0c2a57a6.jpg

Zit je er niet mee in om in het Frans te lezen?
Dan kan je dit boek gratis van het internet downloaden. Het originele boek werd ingescand en is terug te vinden op de website van AIATSIS (Australian Institute of Aboriginal and Torres Strait Islander Studies): klik hier (rechtsonder bij electronic access moet je klikken op “download PDF file”). Zelf heb ik “Chez les sauvages” nog niet gelezen, maar het staat wel op mijn ‘nog te lezen’-lijst ;-)

Ken jij ook strips die zo’n grote indruk op je hebben achtergelaten? Laat het me dan zeker weten!

PS: Voor meer stripnieuws kan je ook terecht bij We Love Scifi & Fantasy, waar momenteel de Week van het Beeldverhaal wordt gehouden.



Reacties op: Wie was Narcisse Pelletier?

Meer informatie