Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Battle of the books: Unsinkable vs Luck of the Titanic

op 31 januari 2022 door

In 2021 kwamen er (minimaal) twee YAboeken uit over de Titanic. Eén van een Nederlandstalige auteur: Unsinkable en één van een Amerikaanse auteur: Luck of the Titanic. Allebei de boeken maken gebruik van een bekende historishe gebeurtenis om een eigen verhaal te vertellen. Ik las beide boeken en besloot er een Battle of the books van te maken.

Om te zorgen dat ik eerlijk blijf, maak ik gebruik van CAWPILE, een manier van scoren die bedacht is door de Booktuber Bookroast. CAWPILE staat voor Characters, Atmosphere, Writing style, Plot, Intrigue, Logic en Enjoyment. 

Unsinkable van Lotte van den Noort

Je kent het verhaal, maar is dat echt hoe het is gegaan?

Katharina Thompson wil niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Wanneer ze als kamermeisje aan de slag kan op de Titanic, is dat een kans die ze gretig aanneemt.

Maar het lot van de Titanic gooit roet in het eten. Katharina’s broer waarschuwt haar dat ze geen voet op het schip moet zetten. De Titanic is gedoemd om te zinken en daar is niet alleen een ijsberg de oorzaak van.

Gebaseerd op een van de grootste complottheorieën ter wereld.

Luck of the Titanic van Stacey Lee

Valora Luck has two things: a ticket for the biggest and most luxurious ocean liner in the world, and a dream of leaving England behind and making a life for herself as a circus performer in New York. Much to her surprise, though, she's turned away at the gangway; apparently, Chinese people aren't allowed into America.

But Val has to get on that ship. Her twin brother, Jamie, who has spent two long years at sea, is on board, as is an influential circus owner. Thankfully, there's not much a trained acrobat like Val can't overcome when she puts her mind to it.

As a stowaway, Val should keep her head down and stay out of sight. But the clock is ticking and she has just seven days as the ship makes its way across the Atlantic to find Jamie, audition for the circus owner, and convince him to help get them both into America.

Then one night, the unthinkable happens, and suddenly Val's dreams of a new life are crushed under the weight of the only thing that matters: survival.

Characters

Ik vond Kitty, de hoofdpersoon uit Unsinkable, wel een fijn personage. Een jonge vrouw die haar lot in eigen hand neemt. Natuurlijk is ze naïef als het op haar verloofde aankomt, maar voor de rest is ze toch een behoorlijk krachtige vrouw. Ze durft zich ook af te zetten tegen haar vader en ondanks dat ik denk dat dit wel heel erg moedig was aan het begin van de twintigste eeuw, voor een lezer van nu is dat wel heel fijn. Natuurlijk heeft bijna iedereen in dit verhaal wel een verborgen agenda, maar dat is niet zo gek in een verhaal over een complot. De andere personages zijn wel wat kaal. Ik geef dit onderdeel een 7.

De hoofdpersoon in Luck of the Titanic is Valora Luck, een jonge Chinese die haar broer achterna reist op de Titanic. Valora is een eigenwijze en stoere dame die regelmatig eerst doet en dan nadenkt. Ze heeft daarom vaak de hulp nodig van anderen om haar uit de ellende te halen. Omdat ze zo lief en interessant is, lukt dat gelukkig altijd. Ook de andere personages zijn prima uitgewerkt en leuk. De karakters in Luck of the Titanic krijgen van mij een 8.

Atmosphere

Beide boeken moeten natuurlijk de sfeer van het begin van de twintigste eeuw neerzetten en dan met name de sfeer op de Titanic. Met Luck of the Titanic liep ik echt over het schip. Ik kwam in het laadruim, liep door de gangen, stond op het dek en voelde me thuis in de hutten van de eerste-, maar ook van de derdeklas. Bij Unsinkable had ik dat veel minder. Lotte van den Noort heeft minder aandacht aan omgeving en meer aandacht aan het plot gegeven. Toch kon ik me voldoende een voorstelling maken van de omgeving en de sfeer om me in het verhaal te houden. Omdat een verhaallijn van Luck ook draaide om een mode-ontwerpster kwam ook de kleding uit die tijd mooi aan bod. 

En dan de interacties. Ook hier lijkt Stacey Lee meer aandacht geschonken te hebben aan de manier van communiceren en aan de verschillen in standen. Hierdoor voelde ik meer hoe het in die tijd geweest moet zijn. 

Luck of the Titanic krijgt van mij een 9Unsinkable een 6.

Writing Style

Tijdens het lezen van Unsinkable heb een heel aantal keer gedacht: "Hé, bestond dit al in 1912? Zeiden of deden ze dat in deze tijd?" Helaas heb ik niet alles opgezocht, maar de vrijheid die Katharina heeft is bijvoorbeeld wel erg groot. Verder las het boek lekker vlot. Lotte schrijft fijn en weet beschrijvingen goed af te wisselen met de verhaallijn waardoor het nergens saai wordt en je je de omgeving voldoende goed kunt voorstellen.

Luck of the Titanic is wat trager. Stacey Lee wilde graag dat je een goed beeld had en dat zorgt soms ook voor een vertraging in het verhaal. Wel bemerkte ik bij Luck veel meer humor. En dat vind ik wel een belangrijk gegeven in een verhaal. 

Beide boeken krijgen van mij een 7.

Plot

Uiteindelijk zal de Titanic zinken. Aan dit plot heeft geen van beide schrijfsters getornd. Maar het plot is wel heel anders in beide boeken. In Unsinkable draait alles om een complot en om het aan het licht brengen van dit complot. Dit complot is daarnaast ook nog gebaseerd op een werkelijk bestaande complottheorie. Hierdoor zit er spanning in het boek en is er een bepaalde urgentie die de schrijfster je wel laat voelen. Luck of the Titanic draait meer om het relationele, hoewel de hoofdpersoon wel de hele reis bezig is om iets van haar broer gedaan te krijgen. Hier voel je wel wat urgentie, maar die is veel minder groot. 

Toch was de rest van de plot in Unsinkable niet heel sterk. Vanaf het moment dat het schip ging varen waren er wel erg veel overeenkomsten met de film. En waar ik het heel leuk vond om oude bekenden tegen te komen, zoals the unsinkable Molly Brown, kapitein Smith, Andrews, Astor en Ismay, had ik niet zo'n behoefte aan een herhaling van het verhaal van de film te lezen maar met andere karakters. Natuurlijk is het verhaal gebaseerd op een echte complottheorie en dat stuk is prima uitgewerkt, maar verder vond ik het niet echt origineel. 

Moeilijk om hier dus iets over te zeggen. Unsinkable is origineel en absoluut niet origineel, tegenover een meer personagegericht verhaal dat wel origineler is. Het plot van Unsinkable vind ik toch interessanter dan dat van Luck of the Titanic. Ik geef het eerste boek een en het tweede een 6.

Intrigue

Beide boeken konden mijn aandacht vasthouden en ik wilde echt weten hoe het af zou lopen. Het idee dat het schip zou zinken maakte ook dat de vraag opkwam of en hoe de hoofdpersonen het zouden overleven. Maar, zoals hierboven al beschreven, hing Unsinkable wel heel erg aan het verhaal van de film. En hoewel ik echt van de film hou, heb ik toch liever iets nieuws. Het complot rondom het zinken was wel interessant, maar uiteindelijk kwam dat niet genoeg aan bod om het boek te laten winnen. Het verhaal van Valora in Luck of the Titanic trok me meer. Hoe gaat ze haar broer overhalen, wat gaat er gebeuren als ze ontdekt wordt, gaat het lukken met de liefde en met haar toekomstdroom? Er waren veel meer verhaallijnen om me in te storten en dat maakte het boek veel interessanter. 

Unsinkable krijgt een 5, Luck of the Titanic een 8.

Logic

Leuk om het hier over logica in het verhaal te hebben. Want wat is er logisch aan complottheorieën? Ik vind dat Lotte van den Noort dit wel knap gedaan heeft. Je kunt tijdens het lezen goed mee met het verhaal en gelooft in de logica ervan. Ik had dat minder met het verhaal van Valora. De manier waarop ze aan boord komt, overal kan komen en met drie identiteiten rondloopt was misschien wel wat vergezocht. Beide dames waren ook wel heel bijdehand voor hun tijd, maar daar kon ik nog wel in mee.  

Unsinkable: 7, Luck of the Titanic: 6

Enjoyment

Ik heb beide boeken met plezier gelezen. Bij Unsinkable was alles net niet origineel genoeg en niet voldoende uitgewerkt. Luck at the Titanic voelde meer af en van die personages heb ik ook echt genoten. Maar bij Luck was er misschien net te weinig plot.  

Unsinkable krijgt een 6, Luck krijgt een 7. 

Totaal

Unsinkable: 6,4

Luck of the Titanic: 7,3

Winnaar: Luck of the Titanic

 

Hebben jullie nog ideeën voor een battle? Welke boeken zou jij tegenover elkaar willen zien en waarom?



Reacties op: Battle of the books: Unsinkable vs Luck of the Titanic

Meer informatie

Gerelateerd