Boek & Film: Love, Simon

op 12 juni 2018 door

Bijna iedereen kent heb boek Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld wel. De meeste van ons hebben zelfs een speciaal plekje in hun hart voor dit boek. Want het is zo'n fantastisch boek! En om het nog beter te maken komt 14 juni de bioscoopfilm uit genaamd Love, Simon. Elke en Tinke hebben beide de kans gehad om de film eerder te mogen zien. 

Geschreven door: Tinke en Elke

De omschrijving

Voor de mensen die het boek niet hebben gelezen of het vergeten zijn.  Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt. Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden? Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Anders

Wat Tinke vooral opviel tijdens de film is dat het een andere opzet heeft dan het boek. 'Natuurlijk is dit vaker. Het kan nooit hetzelfde zijn. De mannier waarop ze dit hebben gedaan vind ik wel goed. Maar sommige momenten vond ik niet zo leuk, omdat ze niet waren als in het boek. Maar het verhaal kan natuurlijk niet super zoetsappig zijn.'

Elke: Ik ging niet naar de persvoorstelling, maar ging naar een eerdere vertoning van Love, Simon in Amsterdam, waar je gratis naar toe kon. Die kans moest ik dus wel benutten!  Is het heel erg anders dan het boek? Hmm, ja, het is wel anders, maar de personages en de sfeer is hetzelfde. Martin heeft (in mijn ogen) een veel prominentere rol, dan in het boek. Ik zou meer willen zien van Leah, Abby en Nick, maar tja, een film is maar zo kort! Maar iedereen kwam echt tot leven op het scherm. Ik had niet het idee dat ik iets per se miste. Ik vond het eigenlijk wel zo'n beetje perfect. 

De cast

Tinke wilde aan het einde van de film, maar een ding zeggen. 13 Reasons why. 'De cast is echt super. Ik ben een zeer grote fan van Nick Robinson. In Melissa & Joey speelde hij Rider en ik vond hem intens leuk (en knap). Naar mijn mening vertolkt hij de rol van Simon erg goed. Wat mij wel opviel, wat weer opviel was dat Nick is behoorlijk lang in de film leek hij normale lengte. Naast Nick hebben we natuurlijk ook nog Nicks ouders Josh Duhamel en Jennifer Garner. Deze acteurs zijn echt geweldig. En dan komen we bij 13 Reasons why. We hebben in de film Leah die gespeeld wordt door Kathrine Langford (Hannah) en Cal gespeeld door Miles Heizer (Alex). Als Netflix fanaat ken je ze van 13 reasons. In mijn hoofd was Leah, een wat vrolijkere Hannah. Leah was niet mijn cast geweest. Maar niet al ter min wat een fantastische cast. 

Grappig genoeg had Elke hetzelfde gevoel als Tinke. 'Ik vond het grappig dat ik ook meteen aan 13 Reasons Why moest denken, puur omdat de rol van Hannah zo iconisch gespeeld wordt door Katherine Langford, die in Love, Simon natuurlijk Leah speelt. Dit doet ze ook geweldig! Ik had tijdens de film geen enkele gedachte meer over de befaamde Netflix serie. Alle andere rollen zijn ook perfect gecast. Nick Robinson is perfect als Simon en geeft hem nét dat beetje extra... hij is heerlijk awkward, lief en héél erg menselijk. Ik vond Abby, gespeeld door Alexandra Shipp, ook echt fantastisch. Ze is zo levendig en heel begripvol... en écht het idee van een perfecte vriendin, lijkt me.

Uit de kast

Deze film draag een belangrijke boodschap met zich mee. Tinke: 'Zowel tijdens het lezen van het boek als de film kijken kwamen er wat tranen. Zowel de film als het boek richt zich op een belangrijk ding namelijk acceptatie. Het belang van geaccepteerd worden, is zo van belang voor de mens. Ik vond een van de scenes waar het omgekeerde zou zijn, zo mooi. Deze film is een van de eerste grote films waar homosekualiteit echt een grote rol speelt. Niet alleen het boek heeft mensen geholpen, maar ook de film zal mensen helpen. Echt een petje af voor de schrijfster, producenten en de cast. 

Elke is het helemaal eens met Tinke. 'De film, en het boek natuurlijk ook, bevat zo'n belangrijke boodschap. Hoewel het ontzettend eng is om je identiteit voor eens en altijd in de wereld te gooien, is het wel een moment waardoor er een enorme last van je schouders valt. Dat blijkt ook wel uit het feit dat boodschap van de film bij mij erg aankwam. De film is namelijk écht een tranentrekker. Ik heb wellicht 4 à 5 keer zitten huilen, en had ook echt zakdoekjes nodig. Het is echt een film met een kloppend hart en dat is Simon. Simon is dé ziel in dit verhaal. Zijn connecties met andere personages, zoals zijn ouders of zijn vrienden, maken deze film echt levendig en hartverscheurend - en de rode draad? Tja, dat is natuurlijk het pad naar zelfacceptatie en je eigen identiteit vinden. Tijdens dat pad dat Simon af moet leggen, voel je zijn pijn en zijn frustratie. Zijn moeder heeft ook zo'n mooie zin in de film: 'It's like you've been holding your breath all these years.' Damn, die kwam even hard binnen!

Leuk feitje:

  • De broer van Nick Robinson kwam tijdens het filmen van Love, Simon uit de kast. 
  • Nick Robinson is hetero
  • Er zitten 2 acteurs van 13 Reasons Why in deze film Reacties op: Boek & Film: Love, Simon

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Becky Albertalli

Becky Albertalli

Becky Albertalli is de auteur van het boek Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld. Ze schrijft al sinds ze op de kleuterschool zat (die verhalen gingen voornamelijk over haar huisdieren) ...